5

Kotlety z kaszy jaglanej




Kotlety z kaszy jaglanej to pomysł na bardzo prosty i tani, ale też niezwykle smaczny obiad. 

Do tej pory przygotowywałam je głównie z dodatkiem brokuła, ale tym razem postanowiłam zastąpić go smażonym porem i przyznaję, że w takiej kompozycji smakują mi jeszcze bardziej :)

Nieodzownym dodatkiem do nich jest dla mnie jest gęsty i kremowy sos pieczarkowy przygotowany na słodkiej śmietance, który świetnie podkreśla ich smak i sprawia, że to proste danie staje się jakieś takie... szlachetniejsze :)

Niestety kotlety te są odrobinę czasochłonne ponieważ wskazane jest, by gotowa masa spędziła w lodówce kilka godzin, dlatego proponuję Wam przygotować ją wieczorem dnia wcześniejszego. Możecie również dzień wcześniej obgotować pieczarki, a wówczas przygotowane obiadu po powrocie z pracy zajmie Wam nie więcej niż 20, maksymalnie 25 minut :)



Kotlety (składniki na 10 sztuk):

* 120 g surowej kaszy jaglanej

* 6 jajek ugotowanych na twardo

* 2 jajka surowe

* 1 por

* 2 łyżki masła

* 4 pełne łyżki bułki tartej

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* bułka do obtoczenia

* olej do obsmażenia

Sos:

* 500-600 g pieczarek

* 1 duża cebula

* 1 łyżka masła

* 150 ml słodkiej śmietanki (18% lub 30%)

* 1 kopiata łyżka mąki pszennej

* sól i pieprz do smaku

Kaszę podprażamy na suchej patelni do momentu, aż zacznie pachnieć (dość często mieszając aby się nie przypaliła). Następnie przesypujemy ją na gęste sito i przelewamy obficie wodą. 

Przepłukaną kaszę umieszczamy w rondlu i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 12 minut. Po tym czasie kaszę odcedzamy na gęstym sicie (najlepiej pozostawić ją na sicie przez około 30 minut). 

Pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno siekamy. Następnie podsmażamy go na maśle do chwili, aż będzie miękki. 

Przestudzoną i odsączoną z wody kaszę łączymy z porem i startymi na grubych oczkach jajkami. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajka oraz bułkę tartą. Tak przygotowaną masę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę (lub na całą noc, jeśli przygotowujecie ją dzień wcześniej).

W czasie gdy masa się chłodzi, przygotowujemy sos. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i smażymy je przez około 2-3 minuty, po czym posypujemy je solą, by puściły wodę. Pieczarki dusimy około 5 minut, a następnie dodajemy 2 szklanki wody i dalej gotujemy, przez kolejne 10 minut. 

Mąkę łączymy ze szklanką wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do pieczarek i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Jeśli sos wyda się Wam za gęsty, dodajcie trochę wody, a jeśli za rzadki, odrobinę mąki rozmieszanej w wodzie. (Sos do tych kotletów powinien być dość gęsty, ale może się okazać że pieczarki nie puszczą zbyt dużo wody i z podanej ilości wody i mąki wyjdzie za gęsty). Po zdjęciu z ognia sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Schłodzoną masę dzielimy na 8-10 części (w zależności od preferencji) i formujemy z nich okrągłe kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiano. 

Kotlety podajemy z porcją sosu oraz skropioną oliwą mieszanką sałat.

Smacznego :)


Opublikowano: 17 stycznia 2017
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
hellen
hellen
01.02.2017 18:51 odpowiedz
Mojemu synkowi robię kotlety jaglano-indyczo-brokułowo-koperkowe już ponad rok. Uwielbia je. Są pyszne i zdrowe.
effffffa
21.01.2017 10:09 odpowiedz
robiłam podobne, czasem z braku czasu na gotowanie kaszy dodaję kuskus bo wystarczy tylko go zalać wrzątkiem i nawet mój mąż, przeciwnik kasz zjadł kotlety prosząc o dokładkę
Agata
Agata
20.01.2017 09:57 odpowiedz
wyszły obłędne. mąż się zajadał, dzieciom bardzo smakowały. wspaniały przepis. dziękuje
Lila
19.01.2017 19:04 odpowiedz
Z każdym przeczytanym zdaniem mam większą ochotę je zrobić. Będą w sam raz na jutrzejszy obiad.
wedith
17.01.2017 14:07 odpowiedz
Pięknie i smacznie wyglądają!