19

Kostka jabłkowo grysikowa z kajmakiem



Dziś mam dla Was propozycję bardzo smacznego, świątecznego ciasta bez pieczenia.

Na herbatnikach, z masą grysikową i prażonymi jabłkami. 
Smak podkręca dodatek cynamonu, mąki migdałowej i orzechowego kajmaku. 

Jeśli posiadacie, tak jak ja, zapasy uprażonych latem jabłek, to samo przygotowanie ciasta pójdzie Wam dość szybko i sprawnie. 

 

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

Masa grysikowa:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 5-7 łyżek cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości)
  • 200 g  miękkiego masła

Masa jabłkowa:
  • 1 i 1/4 litra prażonych jabłek *
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 100 ml wrzątku
(* użyłam jabłek prażonych latem i były one dość gęste)

Dodatkowo:
  • 2 i 1/2 opakowania herbatników (użyłam Bonitek)
  • 1 puszka masy kajmakowej (użyłam o smaku orzechowym)
  • siekane migdały do dekoracji

Mleko przelewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy do niego kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu i kiedy kasza zgęstnieje (po około 2-3 minutach od zagotowania) zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w okresie zimowym polecam wystawić ją na balkon :) ).
Do masła dodajemy cukier puder  i  miksujemy kilka minut - do chwili powstania jasnej, puszystej masy. 
Do ubitego masła dodajemy mąkę migdałową, a następnie po łyżce przestudzonej kaszy. Miksujemy do chwili powstania jednolitej masy. 

Uprażone (i przestudzone - jeśli prażycie je przed przygotowaniem ciasta) jabłka łączymy z cynamonem oraz z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną. Energicznie mieszamy. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo:
  1. Herbatniki
  2. Połowa masy grysikowej
  3. Herbatniki
  4. Masa jabłkowa
  5. Herbatniki
  6. Druga część masy grysikowej
  7. Herbatniki
  8. Masa kajmakowa
  9. Siekane migdały 

Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 9 grudnia 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Beata
Beata
26.12.2019 22:35 odpowiedz
upiekłam na święta, tak jak zaplanowałam po pierwszym przeczytaniu przepisu- wyszedł PYCZNY!
Monika
Monika
24.12.2019 07:27 odpowiedz
Pysznie wygląda ten jabłecznik. Ja mam bzika na punkcie ciast jabłkowych :)
Sylwia
Sylwia
13.12.2019 15:01 odpowiedz
Pani Kasiu, czy mogę użyć gotowe, kupione w sklepie jabłka prażone, czy muszę je zrobić sama?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2019 15:13 odpowiedz
Można użyć gotowych jabłek. Ważne, żeby zgadzała się objętość :)
Ula
Ula
10.12.2019 15:57 odpowiedz
Na ile przed świętami (24.XI.) można zrobić to ciasto i jak długo wytrzyma w chłodzie? (O ile rodzina nie zje go szybko:). Ula
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2019 16:22 odpowiedz
Myślę, że można je zrobić 22.12. Nawet rano. Tylko należy je szczelnie owinąć folią spożywczą (żeby nie przeszło zapachami i nie wyschło) i w lodówce spokonie postoi dwa dni przed Świętami i dwa dni Świąt :)
Delektujemy
Delektujemy
10.12.2019 10:59 odpowiedz
Cudowny, świąteczny klimat! Dziękuje za kolejne inspiracje ; )
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2019 16:23 odpowiedz
:)
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia
10.12.2019 10:02 odpowiedz
Wygląda cudownie ! A smakuje na pewno jeszcze lepiej ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2019 16:23 odpowiedz
Dziękuję :)
iwona
iwona
10.12.2019 08:24 odpowiedz
Pani Kasiu - jak prawidłowo mierzyć blaszkę ? Wymiary dolne czy górne ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2019 08:40 odpowiedz
Dolne :)
Beata
Beata
09.12.2019 23:33 odpowiedz
Czy mogę dać inna mąkę zamiast migdalowej? Nie lubię migdałów w ogóle.
Czy do ciasta trzeba ponad 2 duże opakowania Bonitek?? Ile g każda?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2019 08:40 odpowiedz
Można dodać zmielone migdały - włoskie lub laskowe. Można też je w ogóle pominąć :)
bg
bg
10.12.2019 15:29 odpowiedz
a ilość ciastek??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2019 16:23 odpowiedz
Ciężko mi oszacować ilość. 
Ja zużyłam 2 i ok. 1/3 opakowania Bonitek z Biedronki :)
Mela
Mela
09.12.2019 15:01 odpowiedz
Super przepis, ale niestety nigdzie nie spotkałam mąki migdalowej? Czy można jakoś ją zastąpić, albo pominąć +
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2019 17:19 odpowiedz
Możesz kupić blanszowane migdały i zmielić lub zblendować :)
Paweł (Przepisy Pawła)
Paweł (Przepisy Pawła)
09.12.2019 12:33 odpowiedz
Będzie w sam raz na święta, o ile dotrwa jak zrobię wcześniej :D Pozdrawiam