7

Korzenno dyniowe pancakes z sosem gruszkowym




Dziś mam dla Was propozycję rozgrzewającego śniadania na chłodne, jesienne poranki. Dyniowo korzenne pancakes z sosem gruszkowo karmelowym.

Oczywiście pachną i smakują po prostu obłędnie, ale to co mnie najbardziej zachwyca, to ich konsystencja. Są niesamowicie lekkie i puszyste. Pięknie wyrastają i są bardzo delikatne.

Często pytacie mnie dlaczego Wasze pancakes'y wychodzą cienkie i twarde. I myślę, że to odpowiedni moment by dać Wam trzy istotne wskazówki, które z pewnością poprawią smak Waszych naleśników :)

1. Nie oszczędzajcie na proszku do pieczenia. Jeśli w przepisie podane są dwie pełne łyżeczki, to właśnie tyle dodajcie. Proszek nie jest wyczuwalny po usmażeniu, a bez niego Wasze pancakes'y będą twarde i gumiaste. 

2. Po wyrobieniu ciasta pozwólcie mu odpocząć. Wystarczy 20-30 minut, a dzięki temu po usmażeniu będą jeszcze bardziej puszyste.

3. I przede wszystkim, ogromnym błędem jest smażenie pancakes'ów na zbyt dużym ogniu. Wówczas ciasto nie wyrośnie, naleśniki będą spalone z zewnątrz i surowe w środku, a co za tym idzie zrobi się Wam po prostu zakalec. Panceks'y po prostu muszą być smażone na minimalnym ogniu, również po to, by zadziałał proszek do pieczenia.

I takich, wzbogaconych o wiedzę jak przygotować idealne pancakes'y, zapraszam Was do wypróbowania przepisu :)

Składniki na 2 porcje

Pancakes:

* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 pełne łyżki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką)

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 szczypta sproszkowanego imbiru

* 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

* 1 szczypta soli

* 200 ml mleka 3,2%

* 1 jajko

* 6 łyżek puree z dyni* (z lekką górką)

* 3 łyżki stopionego masła

Sos:

* 2 duże, mocno dojrzałe gruszki

* 1 pełna łyżka masła

* 2 łyżki cukru

* 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

* 2 szczypty cynamonu

Dodatkowo:

* odrobina oleju do smażenia

* opcjonalnie miód do podania

W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz przyprawy, a w drugiej wszystkie składniki mokre.

Dokładnie wymieszane ze sobą składniki mokre dodajemy do suchych i energicznie łączymy łyżką lub rózgą.

Gotowe ciasto odstawiamy na około 20-30 minut, a w czasie kiedy ciasto odpoczywa, przygotowujemy sos.

Gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy je w kostkę. W niewielkim rondelku umieszczamy masło, cukier i śmietankę i podgrzewamy je do chwili połączenia się składników, a następnie gotujemy jeszcze 2 minuty. Do sosu dodajemy gruszki oraz cynamon i gotujemy kilka minut dość często mieszając.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (jeśli posiadacie dobrej jakości patelnie, wystarczy posmarowanie jej kilkoma kroplami oleju) i zmniejszamy gaz do minimum. Z kopiastej łyżki ciasta formujemy okrągłe placuszki i smażymy je do zrumienienia z obu stron.

Gorące naleśniki podajemy z sosem gruszkowym i łyżeczką miodu.

Smacznego :)

* Aby zrobić puree z dyni należy pokroić ją w mniejsze kawałki, owinąć folią i piec do miękkości, a następnie miękki miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem.


Opublikowano: 13 października 2015
Tagi: dynia gruszki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
czerwona_nesca
czerwona_nesca
23.10.2015 10:33 odpowiedz
Zróbcie je koniecznie. Wyszły przepyszne! Mega puszyste! Ten sos jest dopełnieniem!
katarzynakachel.blogspot.com
17.10.2015 21:20 odpowiedz
Esencja jesieni!
jolantaszyndlarewicz
17.10.2015 18:48 odpowiedz
Podejrzewam, że bardzo by nam zasmakowały:)
gin86
15.10.2015 14:30 odpowiedz
Takie puchate placuszki to idealne, weekendowe śniadanko :)
majanaboxing
14.10.2015 22:15 odpowiedz
Piękne, bardzo smakowite zdjęcia.
Placuszki na pewno są wyśmienite. Pozdrawiam :)
rategazele
13.10.2015 20:13 odpowiedz
uwielbiam takie jesienne smaki
ilonajawor
13.10.2015 13:59 odpowiedz
_
ŚWIETNIE OPRACOWANE I PRZEKAZANE: INTELIGENTNE! *****
P. S. ŚLINKA CIEKNIE I ROZBUDZA WYOBRAŹNIĘ - SUPER.

_