4

Klopsy w sosie śliwkowym




Dzisiejsze klopsy to propozycja dla osób lubiących mięsa w słodkiej, owocowej oprawie.

Połączenie musu ze śliwek z sosem chilli tworzy bardzo fajną słodko pikantną kompozycję, która świetnie współgra nie tylko z mięsem, ale i z ziemniakami.

Ja do przepisu użyłam pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego, ale możecie wykonać je również z mięsa z indyka. Warto jednak zadbać, by było to mięso świeżo mielone.

Natomiast jak chodzi o śliwki, to polecam oczywiście mocno dojrzałe węgierki, które nadadzą sosu wspaniałego smaku i aromatu.

Klopsy:

* 1 kg mielonego mięsa

* 1 duża cebula (starta na tarce)

* 4 kopiaste łyżki bułki tartej

* 8-10 łyżek mleka

* 1 szczypta gałki muszkatołowej

* 2 szczypty suszonego majeranku

* sól i pieprz

Sos:

* 700 g wypestkowanych śliwek

* 3 łyżki cukru

* 1/2 szklanki sosu chilli do mięs

* 100 ml wody

Składniki klopsów łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy dłonią, a następnie z powstałej masy mięsnej formujemy klopsy wielkości orzecha. W zależności od preferencji obsmażamy je na oleju (na złoto) lub obgotowujemy w wodzie (ok. 15 minut od zagotowania).

Śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy na około godzinę, by puściły sok. Następnie wstawiamy je na palnik i gotujemy na niewielkim płomieniu przez około 15 minut, a następnie miksujemy je blenderem na gładki mus, do którego dodajemy sos chilli i wodę.

W naczyniu żaroodpornym układamy klopsy (najlepiej, by naczynie było na tyle duże, by klopsy nie leżały na sobie), a następnie zalewamy je sosem.

Wstawiamy do nagrzanego do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut pod przykryciem.

Klopsy podajemy z ubitymi (z dodatkiem masła i słodkiej śmietanki) ziemniakami.

Smacznego!


Opublikowano: 1 września 2016
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.09.2016 07:22 odpowiedz
Myślę, że tak. Ostatecznie można dodać ostrej papryki w proszku.
Gość
Gość
01.09.2016 21:50 odpowiedz
Czy można zrobić sos z samych śliwek?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.09.2016 10:24 odpowiedz
Ja użyłam sosu z butelki Develey.
mary
mary
01.09.2016 09:55 odpowiedz
Pani Kasiu. Jakiego sosu chilli Pani użyła? Czy chodzi o ten typ jak w płaskich buteleczkach tao tao? Slodko-pikantny?