18

Klopsy rybne w sosie chrzanowo koperkowym




Klopsy rybne w sosie koperkowym pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa i bardzo lubię rybę w takiej właśnie postaci. A ponieważ spotkałam się ostatnio z opinią, że właśnie na rybne dania często brakuje pomysłu, mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. 

Klopsy są miękkie i delikatne. Sos koperkowy z dodatkiem chrzanu świetnie do nich pasuje, ale jeśli nie lubicie chrzanu spokojnie możecie go pominąć, lub nawet zamienić na kolejny pęczek koperku. Moim zdaniem, im więcej kopru tym lepiej. A pomijając kremówkę lub zastępując ją śmietanką 12%, usyskujemy też dość dietetyczne danie. 

Masę na klopsy możecie przygotować dzień wcześniej, wówczas przygotowanie obiadu zajmie Wam nie więcej niż pół godziny.   

Klopsy:

* 700 g filetu z dorsza (lub innej, ulubionej ryby)

* 2 jajka

* 1 czerstwa kajzerka (+ mleko do namoczenia)

* 1 cebula

* 2 łyżki kaszy manny

* 1 płaska łyżeczka soli

* 2 spore szczypty pieprzu

* mąka do obtoczenia

Sos:

* 2 szklanki mleka

* 200 ml kremówki

* 150 ml wody

* 1 łyżka mąki 

* 1/2 słoiczka chrzanu

* 2 pęczki drobno posiekanego koperku

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1/2 łyżeczki cukru

* sól i pieprz do smaku

Bułkę namaczamy w mleku i kiedy zmięknie, wyciskamy ją w dłoniach. 

Jeśli ryba była mrożona, po rozmrożeniu osuszamy ją na ręczniku papierowym (możecie dociskać rybę do papieru, aby oddała jak najwięcej wilgoci). 

Rybę, cebulę oraz odsączoną z mleka bułkę mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy malakserem. Dodajemy jajka, kaszę, sól oraz pieprz i dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masę odstawiamy na około godzinę do lodówki. 

W szerokim garnku nastawiamy osoloną wodę (idealny byłby też wywar warzywny).

Kiedy masa stężeje w lodówce, dzielimy ją na 12-14 równych części i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące. Klopsy wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.

Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy do chwili aż nie będzie grudek i odstawiamy. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy wodę z mąką, i energicznie mieszamy do chwili, aż sos zagotuje sie i zgęstnieje. Po kilku minutach zdejmujemy go z ognia. 

Do sosu dodajemy odcedzone klopsiki.

Moim zdaniem klopsy najlepiej smakują z ryżem.

Smacznego :)




Opublikowano: 14 listopada 2013
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2017 13:11 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
EwaEwa
EwaEwa
20.02.2017 13:06 odpowiedz
Pyszności!!!!! Wszystko wyszło idealnie!!! ;)
Gość
Gość
30.10.2015 15:56 odpowiedz
Dzisiaj zrobiłam te klopsy i chyba coś poszło nie tak :( Trzymałam się ściśle przepisu. Kupiłam dorsza świeżego, niestety klopsy w trakcie gotowania rozlatywały się. W smaku bardzo mdłe. Po 15 minutach gotowania po środek miał konsystencję taką samą jak przed gotowaniem. Dla pewności gotowałam je kolejne 10 minut, ale konsystencja pozostała ta sama. Sos też się nie udał - po zagotowaniu mleka ze śmietaną zważył się i powstały grudki. Pół dnia w kuchni, a efekt niespecjalny.
Messa
Messa
21.08.2015 08:25 odpowiedz
Czy to danie zalicza sie do lekkostrawnych???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 08:07 odpowiedz
Trzeba bardzo drobno i kilkukrotnie posiekać ostrym nożem.
Ewa
Ewa
11.06.2014 12:39 odpowiedz
Jeżeli nie ma możliwości zmieleni ryby i bułki jak to inaczej zrobić domowymi sposobami?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2014 07:26 odpowiedz
Można użyć każdej ryby. A jak chodzi o kremówkę, to może być albo 30 albo 36 %.
Zuza
Zuza
02.06.2014 15:03 odpowiedz
Pysznie wyglądają aż ślinka cieknie. Kremóka ile %? Można użyć ryby np. Mintaja, pangę, mirunę? Nadadzą się? Można przed podaniem posypać jeszcze koperkiem klopsiki.
wenus-lifestyle
19.11.2013 14:58 odpowiedz
Ciekawy sposób na podanie ryby, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym filetem ;)
agattekh
19.11.2013 13:37 odpowiedz
Wyglądają bardzo apetycznie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2013 08:24 odpowiedz
Obawiam się, że nie jest to proste. Blog znajduje się na platformie, która sama z siebie nie daje takiej możliwości. Nie mówię, że jest to niewykonalne, ale zapewne informatycy musieliby znaleźć na to jakiś sposób. Niestety, nie mogę obiecać że taka opcja się pojawi, chociaż zdaję sobie sprawę, że byłaby pomocna.
Gość
Gość
14.11.2013 23:18 odpowiedz
Kasiu, czy jest szansa, ze bedzie uCiebie na blogu opcja zapisu [przepisów w pdf? Byłabym mega szczęśliwa
kaatje32
14.11.2013 16:32 odpowiedz
U Kasi jak zwykle czast prast i danie na stole:)
jak pierwszy raz tu zagladnelam to pomyslalam, wyglada na to, ze i ja moge gotowac!
jolantaszyndlarewicz
14.11.2013 14:15 odpowiedz
Kasiu nie jadłam jeszcze ryby w takiej postaci, bardzo mi się to danie podoba:)
Młoda mama gotuje...
Młoda mama gotuje...
14.11.2013 11:58 odpowiedz
Idealne danie na piątkowy obiad :) Dziękuję za inspirację :*
fantazjemagdyk
14.11.2013 10:44 odpowiedz
świetny pomysł na rybkę :) warty zapamiętania :)
matylda
14.11.2013 09:26 odpowiedz
świetny przepis.
mojacalabria Jola
14.11.2013 09:17 odpowiedz
Wygladaja oblednie!!!,zdjecia zwalily mnie z nog!-brawo!
Pozdrawiam i gratuluje!