9

Kleftiko


Czyli po grecku. Dla zwolenników tzw. dań jednogarnkowych. Idealna propozycja na domową imprezę w śródziemnomorskim stylu. 




Składniki na 4 porcje:




  • 600 wieprzowiny
  • 4 spore ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • spory pomidor
  • 4 plastry fety
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 20 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • oregano
  • rozmaryn
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • sól
Kilka godzin wcześniej musimy zamarynować mięso. Kroimy je w kostkę, dodajemy przyprawy, oliwę, wino, czosnek i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki (proponuję przykryć, lub okręcić folią, bo aromat jest naprawdę mocny). Ziemniaki kroimy w kostkę, cebule w ósemki, a marchewkę w plastry. Mieszamy warzywa z marynowanym mięsem, dodajemy fasolkę. Z pergaminu wycinamy spore kwadraty i nakładamy porcję. Na wierzch kładziemy plaster pomidora i plaster fety (ewentualnie kroimy ją w kostkę). Pergamin związujemy sznureczkiem tak, aby utworzył sakiewki. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok. 80 – 90 minut (w moim piekarniku po godzinie ziemniaki i marchew były nadal twarde). Upieczone dekorujemy świeżą bazylią. 




 







Opublikowano: 6 maja 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.10.2014 13:36 odpowiedz
Myślę, że bez problemu :)
Justi
Justi
24.10.2014 11:16 odpowiedz
Kasiu, Kasiuu??
Myślisz że uda się zrobić kleftiko w kociołku jak tzw prażuchy ?
Jutro robię zakończenie sezonu grillowego i nie mam ochoty na tradycyjne prażuchy, mam wątpliwości czy nie lepiej nieco mięso podsmażyć , bo jarzyny się rozlecą a mięso będzie twarde na ogniu?
No i obłożę ten kocioł kapustą ,bo ona chroni przed przypaleniem i dodaje wilgoci....czyli to już zupełna wariacja na temat ;-)
Puszek
Puszek
03.05.2014 17:02 odpowiedz
b.dobre i szybko się robi
charlotta
charlotta
20.12.2012 21:30 odpowiedz
kleftiko wyszło przepyszne. wchodzi do mojego menu na stałe:)
charlotta
charlotta
14.12.2012 18:44 odpowiedz
jutro marynuję mięso, a w niedzielę podejmuję próbę wykonania:) jak się uda, to będzie to wiekopomne dzieło:)
lutka40
17.06.2011 20:44 odpowiedz
Popatrzyłam i iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii zachciało mi się jeść .Wypróbuję bo bardzo apetycznie wygląda
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2011 22:22 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :) Pozdrawiam
marinia
10.05.2011 19:52 odpowiedz
Bardzo dobre danie. Moja rodzina się zajadała. Pozwoliłam sobie wrzucic przepis do swoich zbiorów. Pozdrawiam serdecznie. Jeszcze nie raz i nie dwa tu powrócę :)
myszz
myszz
06.05.2008 19:57 odpowiedz
wygląda całkiem smakowicie :)))