0

Kawowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniową frużeliną



Propozycja odrobinę bardziej czasochłonna, więc idealnie sprawdzi się na weekend.
Jeśli macie ochotę (i nie przeraża Was ilość słodkich dodatków) naleśniki możecie przełożyć także cienką warstwą Nutelli lub dodać do serka odrobinę kawy. 

Pamiętajcie jedynie by zarówno do ciasta naleśnikowego jak i do serka użyć miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej, która nie będzie pozostawiać po sobie grudek.


Składniki na około 6-8 naleśników:
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina wiśniowa:
  • 500 g mrożonych, drylowanych wiśni
  • ok. 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 50 ml zimnej wody

Dodatkowo:
  • serek waniliowy (gęsty, dobrej jakości)

Zamrożone wiśnie przesypujemy do niewielkiego garnka i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej aby się rozmroziły.
Na drugi dzień zasypujemy je cukrem i podgrzewamy do chwili, aż zaczną się gotować. Po około 2-3 minutach gotowania wlewamy do nich mąkę rozrobioną w wodzie i cały czas mieszając gotujemy do chwili aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny (zajmuje to około pół minuty).

Wszystkie składniki ciasta na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dolać odrobinę wody.

Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni, a następnie przekładamy je (dość obficie) serkiem. Składamy w trójkąty i podajemy z gorącym sosem wiśniowym.

Smacznego! :)

Opublikowano: 27 lutego 2016
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.