7

Kawowa babka majonezowa




Jeśli mieliście już okazję piec babkę majonezową, to wiecie, że to jedna z najsmaczniejszych babek. Na blogu znajdziecie już wersję klasyczną (tutaj) oraz kakaową (tutaj). Dziś pora na wyśmienitą wersję kawową. 

Składniki (odmierzane szklanką o pojemności 250ml):

* 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka cukru

* 4 duże jajka

* 3/4 szklanki majonezu (o łagodnym, słodkim smaku)

* 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej (typu Velvet lub Crema)

Lukier:

* 1,5 szklanki cukru pudru

* 1 kopiasta łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 3-4 łyżki wody

Dodatkowo:

* krokant orzechowy (użyłam gotowego)

Wszystkie składniki babki łączymy ze sobą (jednocześnie) i miksujemy przez 5 minut. 

Formę smarujemy olejem i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie było to 45 minut). 

Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy ją z formy i postawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Składniki lukru łączymy ze sobą i energicznie mieszamy. Polewamy wierzch babki i zanim lukier zastygnie posypujemy go orzechami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 21 marca 2018
Tagi: kawa
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
kasia
kasia
21.03.2018 17:54 odpowiedz
Szkoda, że nie ma po przekrojeniu pokazanego tego ciasta.
Nie wiadomo jak wygląda w środku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2018 14:49 odpowiedz
Pisząc "słodki", mam na myśli majonez nie pikantny. Sprawdzi się tu np. Winiary.
slamahalina@yahoo.com
slamahalina@yahoo.com
21.03.2018 14:43 odpowiedz
Gdzie można znaleźć majonez słodki ???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2018 14:27 odpowiedz
Bg - np. Winiary. I możesz użyć formy bez komina, tylko koniecznie sprawdź w środku patyczkiem, czy jest upieczona. W formie z kominem babka piecze się szybciej.
Bg
Bg
21.03.2018 13:16 odpowiedz
Czy forma na babkę bez komina tez może być? Jeśli tak to czy zmienić czas i temperature pieczenia?
Bg
Bg
21.03.2018 13:00 odpowiedz
Jaki np majonez ma łagodny smak?
Zuza
21.03.2018 11:44 odpowiedz
rozpłynęłam się :) taka wilgotna i kawowa... mniam :)