20

Kapusta z grochem - najlepszy przepis




Ponieważ moja babcia pochodziła z Kresów, odkąd tylko pamiętam, na naszym wigilijnym stole królował karp w galarecie i kutia. Nie mogło też zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, odświętnego, przygotowywanego tylko ten jeden raz w roku tortu orzechowego, barszczu z uszkami i zupy grzybowej z domowymi łazankami mojej mamy. Ale nigdy nie pojawiła się na nim kapusta z grochem.

Oczywiście wiedziałam o istnieniu takiego dania, ale jej smak był mi obcy do czasu, aż poznałam mojego męża. W jego rodzinnym domu kapusta z grochem jest obowiązkowym elementem wigilijnego menu i podaje się ją do smażonego karpia.

Przepis, który wam dziś prezentuję, tylko bazuje na przepisie mamy Grzegorza, ponieważ w jej wersji w kapuście nie pojawia się ani podsmażona cebula, ani kminek czy majeranek.A dla mnie to bardzo istotne elementy, które podkreślają smak i dodają potrawie charakteru.

I muszę przyznać, że chyba uczeń przerósł odrobinę mistrza, ponieważ małżonek zdecydowanie bardziej zachwala moją wersję, a nie tę do której był przyzwyczajony od dziecka. I nawet ja, nie przepadając zbytnio za tym daniem, podchodziłam co chwila do garnka i nakładałam sobie kolejną porcję :)

Więc jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywaliście kapusty z grochem lub nie przepadacie za znaną Wam do tej pory wersją, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

* 1 kg kiszonej kapusty

* 600-650 g grochu

* 2 duże cebule

* 1 liść laurowy

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 1/3 - 1/2 łyżeczki kminku (całego)

* 2-3 łyżki oleju

* 2 pełne łyżki masła

* 1 pełna łyżka mąki (z górką)

* 1 płaska łyżka cukru

* sól

* pieprz

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc aby napęczniał. Na drugi dzień odlewamy wodę w której się moczył, przekładamy go do garnka z grubym dnem i dolewamy taką ilość wody, by jej poziom był mniej więcej 2 centymetry wyższy niż poziom grochu. Gotujemy na niewielkim ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut od chwili aż woda zacznie wrzeć. Groch od czasu do czasu mieszamy, ponieważ może przywierać do dna. Pod koniec gotowania dodajemy 2 spore szczypty soli. (Idealnie ugotowany groch jest częściowo rozgotowany).

Miękki groch zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w wodzie w której się gotował.

Kapustę przelewamy obficie zimną wodą, mocno odciskamy w dłoniach i siekamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy niewielką ilością wody (ok. 2 szklanki), dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie, jeśli woda odparuje, dolewamy jeszcze jedną szklankę i dusimy kolejne 30 minut. Po godzinie kapustę odkrywamy, dodajemy kminek oraz majeranek i zwiększamy płomień do maksimum, aby cała woda odparowała. Następnie do kapusty przelewamy groch (z wodą), dodajemy cukier oraz drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę.

Na małej patelni rozpuszczamy masło i oprószamy je mąką. Energicznie mieszamy trzepaczką i podsmażamy przez około 2 minuty. Zasmażkę przelewamy do kapusty i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli kapusta będzie za gęsta, dodajemy do niej przegotowanej wody. Kapusta nie powinna być zbyt gęsta.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 18 listopada 2015
Tagi: kapusta
Kategoria: Boże Narodzenie, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Jacek
Jacek
23.12.2018 10:17 odpowiedz
Gotowałem po raz kolejny-petarda
Sylwia
Sylwia
28.01.2018 09:38 odpowiedz
Ja robie na smalcu z gesi i odrazu smaze na nim cebulke i przyprawe i do tego dodaje kapuste i pozniej groch .To daje super smak
paula
paula
17.12.2017 11:40 odpowiedz
ile porcji z tego wychodzi?
Mariusz
Mariusz
10.11.2017 00:48 odpowiedz
witam. Zrobiłem według przepisu, jedyna różnica to dodałem odrobinę tymianku. SUPER
Dziękuję, pozdrawiam i będę zaglądać po ciekawe przepisy
kuchareczka
kuchareczka
02.01.2017 21:10 odpowiedz
Tak mi się ta kapusta udała, że następną wigilię chyba ograniczę do tego jednego dania. ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2016 22:36 odpowiedz
Przyznam szczerze, że jednak groch pasuje tu najlepiej :) Chociaż wersji z fasolą nie znam, więc ciężko mi powiedzieć, czy nie będzie równie dobra.
paulina
paulina
18.12.2016 11:44 odpowiedz
Kasiu, ja zawsze robię fasolę z kapustą, chciałam w tym roku skorzystać z Twojego przepisu, jednak groch z kapust przygotowuje bratowa - czy mogę w tym przepisie zastąpić groch fasolą? Nie chcę powtarzać dania, skoro bratowa już się podjęła, a kusi mnie Twój przepis...
bea
bea
18.12.2016 10:59 odpowiedz
a ja dodaję jeszcze gotowane ziemniaki i śmietanę wtedy dopiero jest pysznie. polecam wszystkim. mój mąż uwielbia gotuje kilka rzay w roku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2016 21:48 odpowiedz
Wszystko jest napisane w opisie przygotowania
"Następnie do kapusty przelewamy groch (z wodą), dodajemy cukier oraz drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę."
Gość
Gość
07.12.2016 09:11 odpowiedz
A CO Z TA CEBULA BO NIE WIDZE CO ZROBIC ===
Visli64
Visli64
28.11.2016 20:31 odpowiedz
Witaj Kasiu! W mojej rodzinie kapustę z grochem jada sie od zawsze.Przede wszystkim na Wigilię.Kapustę z cebulka (nie smażoną) pieprzem całym , lisciem laurowym, kminkiem i olejem lub masłem gotuje do miękkości. Groch namaczam na noc i w tej samej wodzie gotuję. Jeśli w kapuście jest za dużo płynu to odlewam ale nie wylewam zupełnie(może się jeszcze przydać).Łączę kapustę z grochem i dokładnie mieszam.Doprawiam solą i pieprzem mielonym.To jest wersja postna.Ale czasem w ciągu roku tez gotuję ten przysmak i wtedy zamiast oleju daję przesmażony boczek lub słoninkę. Zasmażka jest zbędna bo groch jest już mączysty.Tyle ode mnie. Pozdrawiam.
malgorzata_om
malgorzata_om
08.05.2016 15:01 odpowiedz
Może być bez majeranku i kminku, jeżeli ktoś nie lubi, nie trzeba tyle rzeźbić, wystarczy poddusić kapustę kiszoną z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. pół godziny, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle, oprószoną niewielką ilością mąki, groch ugotować osobno w nieosolonej wodzie ok. pół godziny, dodać do kapusty, doprawić solą i kolorowym lub ziołowym pieprzem, dusić na małym ogniu ok. godziny, żeby składniki się zmacerowały, smaku doda suszony lubczyk, można kapustę wzbogacić o pokrojoną w kostkę, podsmażoną na małej ilości oleju kiełbaskę, albo o pokrojone w kostkę, uduszone we własnym sosie mięsko, np. wieprzowe. Życzę smacznego :-)
Gość
Gość
09.04.2016 17:36 odpowiedz
Rewelacyjny przepis. Dodałem jeszcze jedną pietruszkę i jedną marchewkę do kapusty.
ucho
ucho
24.12.2015 04:45 odpowiedz
Według mnie, potrawy z kiszonej kapusty bez dodatku kminku są nieważne. Majeranek też niezły pomysł. Gratuluję. Dobre! Właśnie spróbowałem. Teraz piekę chleb razowy na Święta.
Laura
Laura
24.12.2015 00:08 odpowiedz
Kminek do kapusty dodaje się dla lepszego trawienia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2015 20:57 odpowiedz
Tak - użyłam grochu łuskanego, ale ja go wcześniej moczę :)
madzialena
madzialena
19.12.2015 19:52 odpowiedz
Kasiu mam pytanie o groch- czy mówisz o zwykłym, czy łuskanym? Kiedyś robiłam z łuskanego, ale przepis mi się zapodział i szukam od nowa. a z tego co pamiętam, łuskanego nie moczyłam.
Ewa
Ewa
25.11.2015 18:12 odpowiedz
Gotuję właśnie kapustę z grochem, jestem ciekawa jaka wyjdzie. :-) Lubię kminek, ale zwykle dodaję go do ćwikły, do kapusty pierwszy raz. Czy taką kapustę można jak bigos zamrozić? Z tego przepisu wychodzi jej dość dużo... ;-)
jolantaszyndlarewicz
18.11.2015 18:25 odpowiedz
Kasiu u nas identycznie, mi potrawa smakowo nieznana, w Rodzinie Męża od zawsze ... jednak ja nie moge się jakoś do niej przekonać:)
Artur
18.11.2015 12:48 odpowiedz
Przyznam, że nie jadłem kapusty z grochem z majerankiem i kminkiem... Przyznam, że ten pomysł wzbudza moje zainteresowanie :) Z jakiego regionu Polski jest ta wersja? Ja mieszkam w centrum, mam rodzinę na Wielkopolsce i ani tu, ani tu nie przyrządza się kapusty w ten sposób.