106

Jagodzianki. Ostateczne i najlepsze.


Od kilku lat eksperymentowałam z różnymi przepisami na jagodzianki w poszukiwaniu tego jedynego. Dla mnie jagodzianki to smak dzieciństwa, więc chciałam by były idealne. 

Dziś śmiało mogę powiedzieć, że moje poszukiwania dobiegły końca. Okazało się, że kluczem do miękkiego i puszystego ciasta jest dodanie do niego odrobiny sera mascarpone. Podejrzewam, ze to dzięki niemu ciasto jest tak aksamitne i delikatne oraz znacznie dłużej zachowuje świeżość.

Cóż, w takim razie to ostatni przepis na jagodzianki na blogu. Więcej nie będzie :)

Mam zatem nadzieję, że skusicie się na nie póki trwa sezon na jagody.

Ciasto:

* 550 g mąki

* 250 ml mleka

* 100 g masła

* 2 pełne łyżki mascarpone

* 2 jajka

* 7 łyżek cukru

* 25 g świeżych drożdży

* 1 szczypta soli

* 1 litr jagód 

* 2-3 łyżki cukru pudru

Lukier:

* 1 pełna szklanka cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody

Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. 

W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia przelewamy do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.

Do dużej miski wsypujemy mąką i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Następnie ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.

Jagodzianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce. 

Przestudzone jagodzianki lukrujemy.  

Smacznego :)



Przepis własny


Opublikowano: 19 lipca 2012
Tagi: jagody
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (106)
1  2  3
Iwa
Iwa
07.07.2019 14:01 odpowiedz
WSPANIAŁE!!! Wczoraj zrobiłam i od razu sukces, wyszły piękne i bardzo smaczne. Do wyrabiania ciasta użyłam haków miksera i miksowałam tak długo, aż ciasto pięknie odklejało się od miski. Bardzo dziękuję za przepis, wszystkim polecam i pozdrawiam.
nawika
nawika
29.06.2018 11:51 odpowiedz
Upiekłam je wczoraj. Komentarz dzieci: lepsze niż ze sklepu :)
Nic dodać nic ująć.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2018 12:52 odpowiedz
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
lena81
lena81
20.06.2018 22:58 odpowiedz
Właśnie poczyniłam moje pierwsze w życiu jagodzianki :-) Ciasto idealne, nie musiałam podsypywać mąką. Jagodzianki pięknie wyglądają i CUDOWNIE smakują. Kasiu dziękuję, "teleportowałam" się do dzieciństwa ;-)
Marek Szef Kuchni
Marek Szef Kuchni
05.03.2018 17:42 odpowiedz
Robiłem te bułki chyba z 20 razy. Potwierdzam przepis najlepszy jaki jest.
Paulina
Paulina
05.08.2017 15:18 odpowiedz
Dziękuję Kasiu za szybką odpowiedź - ciasto wyszło pycha. Następnym razem zrobię bułeczki z owocem. Dałam suche drożdże, sprawdziły się. Nakupiłam tych drożdży pełno, bo przynajmniej raz w tygodniu piekę pszenne bułki z Twojego przepisu, które uwielbiamy. Pozdrawiam, Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2017 21:18 odpowiedz
Oczywiście można je wyłożyć na blachę jako całość i również musi wyrastać.
Jak chodzi o czas, to ciężko mi jednoznacznie powiedzieć. Może to być 25 min, może 35. To zależy od wielkości blachy.
Ciasto trzeba obserwować. Musi być zarumienione, ale niezbyt mocno spieczone. Można też w środek wbić patyczek i sprawdzić, czy nie wychodzi oblepiony ciastem.
Paulina
Paulina
04.08.2017 18:01 odpowiedz
Kasiu, może banalne pytania - jeśli wykorzystam przepis do zrobienia ciasta na blasze, to postępuje wg przepisu, tylko zamiast kulek - blacha, no i ma też wyrastać przez 20 minut, czy od razu do piekarnika? A pieczenie - tyle samo stopni? I jaki czas? Chciałabym jutro z rana upiec. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2017 08:03 odpowiedz
Ogólnie, jak chodzi o takie perełki do domu/kuchni, to polecam TK Maxx :)
monika
monika
03.08.2017 07:44 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź :) tak czy inaczej piękny pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2017 07:38 odpowiedz
Oj mam ten koszyczek już kilka lat i nie jestem pewna gdzie ko kupiłam, ale na 90% w TK Maxx.
Niestety te buteleczki nie nadają się na ocet czy oliwę, ponieważ są maleńkie (to jest ok. 100-150 ml, a po drugie niestety nie mają nakrętek.
monika
monika
02.08.2017 14:42 odpowiedz
A skąd ten piękny koszyczek metalowy? Czy np na butelki z octem, oliwą nadawałby się do kuchni? Będę wdzięczna za odpowiedź.

A jagodzianki - petarda! Robiłam w tamtym roku i chyba czas powtórzyć.
Gość
Gość
28.01.2017 19:26 odpowiedz
Pani Jagodzianki powiem krótko są " wspaniale",najlepsze, tu gdzie mieszkam w Niemczech znajomi są zachwyceni .Dziękuję za przepis L.G.
Bożena
Bożena
26.08.2016 19:14 odpowiedz
Zrobiłam w formie jednej wielkiej drozdzowy z jagodami i borowkami, posypałam kruszonką i cytrynowym lukrem- na bogato a niech będzie;) . Pyyycha przepis- polecam.
Gość
Gość
20.07.2016 22:47 odpowiedz
W zeszłym roku namiętnie piekłam jagodzianki. Na szczęście zgubiłam przepis i znalazłam ten. Przepis bardzo łatwy. Jagodzianki delikatne, puszyste. Poprostu niebiańskie i naprawdę najlepsze na świecie. Zostanę tu na dłużej. Jutro ugotuję zupę kalafiorową a na niedzielę ciasto z rabarbarem wg przepisów na tym blogu.
manuela1
manuela1
19.07.2016 10:11 odpowiedz
Witam , jednak ten Pani przepis jest najlepszy.Ponieważ jagodzianek w tym roku mamy dosyć,bo próbawołam aż z czterech przepisów,tym razem upiekłam z tego przepisu zwykły placek drożdżowy,na wierzchu posypałam kruszonką.Placek wyszedł wspaniały.Taki puchaty,wilgotny.Dałam makę tortową i 100g mascarpone.Zniknął w jeden dzień.
Pozdrawiam Halina
manuela1
manuela1
19.07.2016 08:46 odpowiedz
Witam, jednak ten Pani przepis jest najlepszy.Ponieważ jagodzianek w tym roku mamy dosyć,upiekłam z tego przepisu zwykły placek drożdżowy,na wierzchu posypałam kruszonką.Placek wyszedł wspaniały.Taki puchaty,wilgotny.Dałam makę tortową i 100g mascarpone.Zniknął w jeden dzień.
Pozdrawiam Halina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2016 23:50 odpowiedz
Nie, nie za dużo. Z mojego dotychczasowego doświadczenia wynika, że przelicznik jest raczej 2:1, czyli 25 g świeżych drożdży to 12,5 g drożdży suchych (zaokrąglam wówczas do 2 opakowań). Wiem, że tak podaje producent, ale u mnie się to nie sprawdza i na jednym opakowaniu ciasto nie wyrasta tak, jak ja bym sobie tego życzyła :)
Justyna
Justyna
18.07.2016 17:40 odpowiedz
Kasiu, w komentarzu powyżej napisałaś, że drożdży suchych daje się 14 g na pół kilo mąki. A na opakowaniu napisane , że 7 g na to inaczej 25 g świeżych. Nie wiem ile dodać... dwie torebki to nie za dużo?
Przestrzeń Kobiety
16.07.2016 16:22 odpowiedz
Od prawie roku prowadzę swojego bloga kulinarnego, przez ten rok przetestowałam wiele przepisów, ale ten...mój Boże! Ten przepis jest idealny, a jagodzianki są niebiańsko pyszne!!! Najlepsze jakie w życiu jadłam! A ciasto drożdżowe? Tak musi smakować Niebo! Cudowne. Dziękuję Ci za ten przepis i za Twojego Bloga. Jest moim odkryciem ostatnich dni :) Dziękuję!!!!
Jola
Jola
28.06.2016 14:47 odpowiedz
Niesamowite jagodzianki! Przepyszne! Pozdrawiam i dziękujemy z córką za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2016 07:56 odpowiedz
Oczywiście :)
Gość
Gość
07.01.2016 00:26 odpowiedz
Czy zamiast świeżych jagód można użyć domowego dżemu z jagód? Zrobiłam zapas na zimę ;)
wedelka
24.08.2015 09:26 odpowiedz
Ciasto z mascarpone - fenomenalne :) Świetny patent Kasiu :)
Mariola
Mariola
28.07.2015 20:17 odpowiedz
Właśnie przed chwilą zjadłam przepyszną, świeżutką jagodziankę z tego przepisu. Przepis rzeczywiście świetny. Ciasto delikatne, mięciutkie. Od dawna robię ciasta drożdżowe i korciło mnie, żeby zrobić je "po swojemu", bo uważam, że moje drożdżowe jest najlepsze :) Zaciekawił mnie jednak efekt po dodaniu serka mascarpone. No i jest super. Gratuluję przepisu i dziękuję za niego. Do jagód dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej a lukier zrobiłam z soku cytrynowego i cukru pudru. Pycha.
Wiolka
Wiolka
25.07.2015 17:56 odpowiedz
Z tych proporcji wyszło mi ciasto do naleśników. Musiałam dodać jeszcze jakieś 150g mąki. Teraz sobie ciasto (wciąż super klejące) wyrasta, zobaczymy czy nie wyjdą mi za twarde. Następnym razem dodam mniej mleka do mojej mąki, bo że spróbuję znowu jak kupie jagody to wiem na pewno :) albo może dam łyżkę ziemniaczanej? Mieszkam poza Polską więc i składniki czasem muszę dostosowywać do tego co mam.
margot11
22.07.2015 21:52 odpowiedz
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2015/07/jagodzianki-po-raz-kolejny-z-przepisu.html" rel="nofollow">kuchniaalicji.blogspot.com/2015/07/jagodzianki-po-raz-kolejny-z-przepisu.html
pyszne
Caroline
14.07.2015 12:39 odpowiedz
Właśnie je zrobiłam, ale z wiśniami :) Pyszne wyszły! mniam mniam
agnieszka
agnieszka
15.08.2014 17:31 odpowiedz
Przepis super!!! Dzisiaj przetestowałam. Zrobiłam od razu podwójną porcję :) część zniknęła w mgnieniu oka, resztę zostawię na jutro :)
Pychotka!!!!!!!! Przepis na stałe zagości w moim repertuarze :)
Dziękuję i pozdrawiam!!!
Gość
Gość
08.08.2014 19:27 odpowiedz
jagodzianki najlepsze jakie jadłam, każdy kto miał okazję spróbować się nimi zachwyca i oczywiście prosi o przepis. dziękuję bardzo za ten przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2014 17:29 odpowiedz
Tak, można.
Marta
Marta
17.07.2014 14:28 odpowiedz
Czy ciasto z tych jagodzianek można wykorzystać do innych wypieków, np. do ciasta drożdżowego z serem, owocami i kruszonką?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2014 11:52 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)

Pozdrawiam :)
Ania
Ania
15.07.2014 07:37 odpowiedz
Kolejny raz korzystam z twoich przepisów i kolejny raz wychodzi coś naprawdę smacznego! Przepis na jagodzianki jest niesamowity!!!!! Ciasto jest miękkie i puszyste! Zniknęły w mgnieniu oka:) chyba muszę zrobić kolejny raz:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.07.2014 19:01 odpowiedz
Marina4 - może ciasto było w chłodnym miejscu, lub drożdże były nieświeże? A zaczyn był zrobiony?

To, że ciasto opadło to zupełnie normalne :) Każde wyrośnięte ciasto drożdżowe po dotknięciu opada - to jest tzw. odpowietrzenie.

Jeśli nie ciężko się formuje ciasto, to należy je dodatkowo podsypać mąką. To ciasto samo w sobie jest rzadkie, bo z takiego wychodzą najlepsze jagodzianki, ale jeśli uformowanie z nich bułeczek jest prawie niewykonalne, to trzeba dodać mąki. Wpływ na konsystencję ciasta ma wiele sadników - wilgotność mąki, wielkość jajek.

Czekam na opinię o pozostałych przepisach :)
edat
edat
03.07.2014 16:03 odpowiedz
DWA dni temu były jagodzianki - PYSZNE!!!!zresztą robione nie pierwsz raz, a dziś z malinami PRZEPYSZNE!!!! można jeść i jeść i jeść.......
marina4
marina4
03.07.2014 11:53 odpowiedz
POMOCY Wczoraj zrobiłam te jagodzianki. Ciasto prawie wcale nie wyrosło po ok godzinie, więc położyłam miskę z ciastem na garnku z goracą zupą na dodatkowe 20 min wyrosło bardzo wysoko ale gdy włożyłam rękę by wyjąć je tak jakby momentalnie opadło ??? Nadmieniam, że nigdy wczesniej nie robiłam ciasta drożdżowego.
Po uformowaniu drożdżówek ( jesli to co mi wyszło można tak nazwać) zostawiłam na kolejne 20 min przy ciepłym piekarniku, wyrosły odrobinkę, nie poddałam się i to co miałam włożylam do piekarnika i mimo wszystko smak drożdżówek GENIALNY. Tylko co zrobić by dało się je formować i by ciasto wyrosło?? Może miałam złe drożdże mąka jaką użyłam to typ 450??? Dzisiaj robię pierogi z jagodami z Twojego przepisu a na niedzielę gołąbki z mlodej kapusty. Pozdrawiam i dziekuję za wspaniałe przepisy:):)
slonce
slonce
21.06.2014 14:21 odpowiedz
ok. dzięki, na pewno jeszcze powtorze!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.06.2014 20:59 odpowiedz
To zapewne kwestia wielkości jajek i typu mąki. To ciasto jest luźne i powinno takie być, ale też powinno dać się formować. Na drugi raz dosyp odrobinę mąki, jeśli problem się powtórzy :)
slonce
slonce
19.06.2014 18:12 odpowiedz
dzięki za odpowiedz. Zrobilam dokładnie z przepisu ale było tak rzadkie ze nie dalo się formowac buleczek.rozłozylam na blaszke jak ciasto ,posypałam borowkami. Genialne, puszyste ciasto. zastanawiam się tylko co było nie tak?.....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.06.2014 09:06 odpowiedz
Może być z lodówki.
slonce
slonce
18.06.2014 12:49 odpowiedz
czy składniki maja być w temperaturze pokojowej ,czy serek może być z lodówki? Pozdrawiam serdecznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.01.2014 11:58 odpowiedz
Oj, ciężko mi tak powiedzieć. Myślę, że ok. 2, ale to też zależy od łyżki.
Lolita
Lolita
30.01.2014 11:56 odpowiedz
Kasiu, mam pytanko techniczne. Ile jagód wejdzie do jednej bułki np w łyżkach? Bo rozmroziłam jagody z różnych torebeczek i nie sposób sprawdzić ile mam mililitrów. A ciasto już mi rośnie...
ankaskakanka
ankaskakanka
22.09.2013 15:01 odpowiedz
Szybkie pyt., czy mrozone jagody wchodza w rachube?
majanaboxing
28.07.2013 13:28 odpowiedz
Kasiu, dziękuję za wspaniały przepis !:)
Jagodzianki były przepyszne. Moje już na blogu, zapraszam :)
Pozdraiwam.
ladylaura
16.07.2013 12:09 odpowiedz
Podobny efekt puszystego ,delikatnego i dłużej zachowującego świeżość ciasta drożdżowego otrzymasz dodając do niego ugotowane ziemniaki ,albo śmietanę kremówkę,sprawdzone,pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2013 22:37 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Pozdrawiam :)
rembick
rembick
12.07.2013 21:54 odpowiedz
Rewelacyjne! Przypomniały mi dzieciństwo! Dziękuję za ten wspaniały przepis.
Aga
Aga
11.07.2013 17:32 odpowiedz
Fantastyczne! Dziś zrobiłam i są to najlepsze jagodzianki jakie jadłam w życiu!
1  2  3