0

Jaglanka z bananami i sosem karmelowym

Weekendowe śniadanie



Dziś słodka (baaardzo słodka) propozycja. I (baaardzo) pyszna. 

Jaglanka na mleku, z pysznym sosem karmelowym, bananami i siekanymi orzechami. 
Ja użyłam orzeszków ziemnych, których smak świetnie komponuje się właśnie z karmelem i bananami. 
 

Składniki na 2 porcje:
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 650 ml mleka

Sos karmelowy (do przygotowania dzień wcześniej):
  • 110 g cukru
  • 60 g masła
  • 2x90 ml kremówki

Dodatkowo:
  • 2 banany
  • siekane orzechy (u mnie ziemne)

Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż całkowicie się rozpuści (cukru nie mieszamy do czasu aż będzie płynny!).
Następnie, cały czas mieszając gotujemy go do chwili, aż zmieni kolor na bursztynowy (u mnie trwało to nie dłużej niż minutę). Wówczas zmniejszamy gaz na minimum i do cukru dodajemy drobno pokrojone masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż się rozpuści.
Jak tylko masło połączy się z cukrem, wlewamy połowę śmietanki i ponownie energicznie mieszamy do czasu aż sos będzie gładki. Kiedy sos zacznie powiększać objętość, zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczki. Do gorącego sosu, cały czas mieszając, wlewamy cienkim strumieniem pozostałą śmietankę.
Gotowy sos odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Początkowo jest dość rzadki, ale po około 2 godzinach w lodówce nabiera właściwej konsystencji. 

Kaszę przelewamy na zmianę zimną wodą, wrzątkiem (dość obficie) i ponownie zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem.
Kaszę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Ja w tym czasie mieszam kaszę co najmniej kilka razy, by mieć pewność, że nie przywiera do dna. 
Po zdjęciu z palnika kaszę przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, by "wpiła" resztę mleka. Jeśli po tym czasie kasza wyda się Wam za gęsta, dolejcie zimnego mleka. 

Kaszę przekładamy do miseczek, polewamy sosem karmelowym i podajemy z z pokrojonym w plasterki bananem i orzeszkami. 

Smacznego! 

Opublikowano: 13 kwietnia 2019
Tagi: banany kasza
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.