45

Jabłecznik z budyniem


Ostatnimi czasy gdzie nie zajrzę natykam się na to ciasto. Trzeba przyznać, że nie tylko jest banalne w przygotowaniu, ale i najlepsze na drugi i trzeci dzień. O ile doczeka :) Ale sugeruję powstrzymać się od jedzenia go pierwszego dnia (ciasta również o niebo lepiej kroi się kiedy jest całkiem zimne a ciasto zmięknie). Z podanych proporcji wychodzi duża blacha (25x40cm) wysokiego ciasta.

Ciasto:

450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wypełnienie:

1,5 kg jabłek
2 słodzone budynie waniliowe
750 ml mleka
3 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi ciast słodkich to można pominąć)



Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy je (1/3 i 2/3). Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (jeśli płat ciasta będzie za duży to zawiniemy go na górę ciasta po dodaniu farszu). Blachę oprószamy mąką i ciasto też wałkujemy na mące aby nie przywarło do blachy. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie obrane i pokrojone w ósemki i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucieramy ich na tarce!). Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Jeśli ciasto ciężko będzie się ucierać można je poszczypać i poukładać na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.

Pycha :)








Opublikowano: 28 października 2009
Tagi: jabłka
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (45)
Karonline
Karonline
05.11.2015 11:44 odpowiedz
Ciasto właśnie się piecze zobaczymy co z tego wyjdzie :) Moja sugestia jest jednak taka żeby budyń przygotować tak jak jest w przepisie na opakowaniu, 750 ml mleka to za mało wyszedł dosyć gęsty ale zobaczymy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.08.2014 16:57 odpowiedz
Można :)
Gość
Gość
14.08.2014 15:32 odpowiedz
POMOCY :) czy do jabłek mogę dodać cynamon czy lepiej z niego zrezygnować?
danusia0909
01.08.2014 01:03 odpowiedz
Kasiu. Upiekłam Twój jabłecznik z budyniem. Wprowadziłam trochę zmian. Ciasto jest przepyszne. Nie mogę się zgodzić z jedną rzeczą - że najlepsze jest na drugi, a nawet na trzeci dzień. W jaki sposób? Jego już prawie nie ma. :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie - na Twoje ciasto - Danusia. http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/07/jablecznik-z-budyniem/#more-3830" rel="nofollow">www.mojewypiekiinietylko.com/2014/07/jablecznik-z-budyniem/#more-3830
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2012 13:06 odpowiedz
Kasiu cieszę się, ze smakowało :)

Pozdrawiam ciepło :)
Katia
Katia
19.12.2012 12:45 odpowiedz
Kolejne super ciasto. Wczoraj zrobiłam i już prawie nie ma :)
Wyszło doskonałe. Następnym razem budyń ugotuję w ilości mleka jak na opakowaniu.
Zrobiłam w 750 ml mleka i jak dla mnie wyszedł za gęsty. Jednak ciasto wygląda jak to ze zdjęcia Kasi:) Smakuje super. Połączenie jabłek z budyniem to jest to!
Do ciasta dodałam trochę aromatu cytrynowego i nieco mniej cukru. Mąki też poszło trochę więcej niż w przepisie ( ok. 0,5 kg)
psotka1985
15.09.2012 11:40 odpowiedz
Ciacho pychota! Pierwszy raz zrobiłam z budyniem i jestem zachwycona :) chciałabym spróbować z kruszonką na wierzchu ale nie znam dobrego przepisu. Zna ktoś ? Żeby nie była twarda jak kamień :) bo taka mi kiedyś wyszła :) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2012 10:56 odpowiedz
Dziękuję za sugestię i pozdrawiam :)
ulababula
ulababula
10.05.2012 10:54 odpowiedz
Piekę ten jabłecznik od kilku lat, jest przepyszny - ulubione ciasto mojej córki. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to proponuję wierzch placka po upieczeniu i ostygnięciu polać, posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny - pychota. Jabłka (dosyć dużo!)ucieram na tarce duże oczka i kładę na ciasto bez dodatków, a budyń wylewam gorący i na dwa budynie daję tylko 100ml mleka mniej. Pozdrawiam wszystkich łasuchów... :o)
lobbek
30.03.2012 19:58 odpowiedz
no wlaśnie korzystam z tego przepisu , ale jak mam rozwałkować ciasto wyjęte z zamrażarki ?? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.02.2012 18:11 odpowiedz
Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
Mika
Mika
29.02.2012 18:09 odpowiedz
Zrobiłam! Wyszedł super... Wszystkim smakowalo...dzięki:)
mirsul
mirsul
13.09.2011 21:20 odpowiedz
Pieklam ostatnio, wyszedl bardzo dobry mam tylko pytanie o ilosc mleka do budynia. Na kupionym budyniu jest przepis 500 ml mleka na 1 budyn. Czy ten budyn ma byc az tak gesty?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.09.2011 14:37 odpowiedz
Super komentarz :) Pięknie dziękuję i cieszę sie, że ciasto smakowało :) Z pewnością podziałałoby na faceta ;)

Pozdrawiam :)
Vitalisek
Vitalisek
02.09.2011 14:35 odpowiedz
rewelacyjny przepis :) powiem tak.. zaryzykowałam i zamiast kupnego na poczęstunek do pracy zaniosłam jabłecznik z przepisu ;).... pełna aprobata i przyzwolenie na szukanie faceta bowiem piec już umiem... tak więc ukłon w Pani stronę :):)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.07.2011 09:59 odpowiedz
Robiłam to ciasto kilka razy, inni też robili, więc wydaje mi się, że skoro nikt nie zgłaszał tego do tej pory, to przepis jest ok.
Ania
Ania
19.07.2011 09:38 odpowiedz
W przepisie jest podana za mała ilość mąki ciasto jest zbyt rzadkie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2010 10:48 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
Sandra26
Sandra26
26.09.2010 09:59 odpowiedz
ciasto robiłam wczoraj- naprawdę jest pyszne. dzięki za przepis. pozdrawiam:-)
domka
domka
03.09.2010 12:05 odpowiedz
ciasto smaczne i proste w przygotowaniu, dziekuje za przepis, pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2010 22:23 odpowiedz
Z pewnością sobie poradzisz :) Rób go krok po kroku według opisu i wszystko będzie ok :) Ten jabłecznik nie jest jakimś trudnym ciastem :)
Co do jabłek, to zapytaj w sklepie o jakieś soczyste i słodkie. Jestem przeciwniczką szarej renety, którą najczęściej poleca się do szarlotek.
Czekam na opinię o jabłeczniku i pozdrawiam :)
beloved_girl
23.08.2010 21:55 odpowiedz
Przeglądam Twojego bloga juz trzeci dzień z rzędu:)
Wypróbowałam sernik z jezynami (przepyszny!!!), ktory byl moim debiutem w pieczeniu slodkosci, a nastepny w kolejce bedzie ten jablecznik.
Nie wiem czy sobie poradze, ale sprobuje.
Mam jeszcze takie pytanie - jakie jablka sa najlepsze do tego ciasta?
tompol72
06.04.2010 08:53 odpowiedz
To był pierwszy przepis z Twojej strony jaki wyprobowalem :) Znikniecie ciasta trwalo krocej niz jego przygotowanie i upieczenie :)
olciaky
27.11.2009 22:32 odpowiedz
Zachwycający.
I tak jarzębinka;)
Pozdrówka ciepłe.
siwola
25.11.2009 19:09 odpowiedz
ciasto palce lizać ,kruche a zarazem wilgotne, ja do jabłek dodałam cynamonu
obsesjakasiulka
14.11.2009 21:10 odpowiedz
Kolejne przepyszne ciacho!!! Właśnie się nim zajadam!!!
tuptus0505
tuptus0505
30.10.2009 15:40 odpowiedz
Właśnie je upiekłam,wyjęłam ciasto z pieca i opadło mi,nie wiem czy ma być tak,ale jest jeszcze ciepły,nie mogę się doczekać czy wyszedł mi dobry,bo piekłam go pierwszy raz.
Gość
Gość
30.10.2009 10:48 odpowiedz
Ja tez poprosze o kawalek :-) jeżeli jeszcze zostało.
Mniam. Pyszności.
Pozdrawiam
Kuchareczka (www.kucharzytrzech.blog.onet.pl)
sonieczka111
30.10.2009 08:07 odpowiedz
Znam to ciasto, jest pyszne, a Twoje fotki są bardzo ładne zwłaszcza te czerwone dodatki.
vespertinee
29.10.2009 22:55 odpowiedz
Ale słodzisz ostatnio, Kasiula! :)
ilka_86
29.10.2009 14:36 odpowiedz
też uwielbiam to ciacho, niedawno piekłam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2009 22:42 odpowiedz
Zosiu: Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min.
cuda.wianki
28.10.2009 22:09 odpowiedz
robilam podobne z innymi owocami. niebo w gebie! :-)
myniolinka
28.10.2009 21:25 odpowiedz
jak zwykle zdjęcia przepiękne!!! jabłecznik też :) piekłam to wiem :)
kabamaiga
28.10.2009 20:08 odpowiedz
Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z gruszkami. A Twoje wygląda smakowicie. Można kawałeczek?
iwasaki
iwasaki
28.10.2009 18:29 odpowiedz
Kasiu!! już nie mogę się doczekać jutra - czekoladowo serowe poduszeczki dla taty - będzie mnie po rękach całował bo uwielbia ciasta z serem :)) i jabłecznik z budyniem dla mnie.. pyszne połączenie :) pozdrawiam Cię gorąco!
fantazjemagdyk
28.10.2009 14:02 odpowiedz
takie ciasta lubię najbardziej, a do tego jakbłka zawsze mam, więc nic tylko piec :)
Zosia
Zosia
28.10.2009 13:11 odpowiedz
Proszę o następujące informacje:
Czas i temperatura pieczenia!
Dziękuję.
Pozdrawiam
gosiab_3
28.10.2009 11:36 odpowiedz
pieklam taki lub bardzo podobny na poczatku roku,ale taki piekny to nie byl :( Musze znowu popelnic go,bo u Ciebie jakzwykle oblednie wyglada!!!
Pozdrawiam :)
monika.l_nagrabinie
28.10.2009 11:25 odpowiedz
Bardzo porządny jabłecznik. Serio. Nie taki rach ciach, ale wypracowany.
Bardzo lubię takie wypieki.
A jabłko i budyń to najlepsze lekarstwo na wszytskie smutki :)
Buziaki
M.
majanaboxing
28.10.2009 11:10 odpowiedz
Mniam, jak pięknie wygląda! To jest coś pysznego :)) Kasiu, wiesz co dobre :)
majazteca
28.10.2009 11:06 odpowiedz
Bardzo lubie jablecznik z budyniem :) Chetnie poczestowalabym sie kawaleczkiem gdybym tylko mogla :))

Pozdrawiam cieplo.
komarka
28.10.2009 11:04 odpowiedz
Strrrasznie zgłodniałam nagle :) Poproszę kawałek takiego pięknego jabłecznika do mojej południowej kawy ;)
nobleva
28.10.2009 10:33 odpowiedz
Wygląda przepysznie, miłego dnia:)
izaa_a
28.10.2009 10:16 odpowiedz
Kasiu ale mi smaka narobiłaś....piękne zdjęcia. Mam kawałek w zamrażalniku chyba wyciągnę i zjem;):)