174

Jabłecznik. Ten najlepszy.




Przez kilka ostatnich lat upiekłam naprawdę sporo szarlotek. Z ciastem kruchym i biszkoptowym, z jabłek surowych i prażonych, z pianą, bez piany, z orzechami i rodzynkami. Oczywiście wszystkie bardzo mi smakowały (można w ogóle nie lubić szarlotki?), ale nareszcie znalazłam ideał.

Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej lubię te szarlotki, w których sporo jest jabłek, a niewiele ciasta.

Co więcej, lubię jeśli ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, podobnie jak rozpieczone jabłka.                     

I to ciasto dokładnie takie jest.            

Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego ciasto jest bardzo delikatne. Trochę kruche, ale i puszyste. Użyjcie też do niego dobrego masła, a podczas pieczenia z piekarnika rozchodzić się będzie cudowny aromat.

Drugie zdjęcie prezentuje w jaki sposób układamy jabłka i jak je przykrywamy. Moje jabłka były troszkę za małe i pozostały luki między połówkami (niestety 4 połówki już się nie mieściły). Tak więc użyjcie większych jabłek, nie tylko po to aby to ich smak był jeszcze bardziej dominujący, ale też by ciasto było odrobinę wyższe niż moje.

Ciasto wyśmienicie smakuje na zimno, ale polecam Wam konsumpcję pierwszego kawałka jeszcze odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. 

Jeśli skusicie się na nie, napiszcie czy Wam smakowało :)

Ciasto:

* 2,5 szklanki mąki

* 250 g masła

* 200 g waniliowego serka homogenizowanego

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

* 8 dużych, słodkich jabłek       

* cynamon

* cukier puder 

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. 

Blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka (tak, jak jest pokazane na zdjęciu) i oprószamy je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy. 

Smacznego :)       




Opublikowano: 5 września 2013
Tagi: jabłka
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (174)
1  2  3  4
Ela
Ela
17.12.2019 21:06 odpowiedz
Uwielbiam ten jablecznik
Agnieszka
Agnieszka
23.10.2019 14:46 odpowiedz
Czy górę ciasta można posmarować jajkiem z mlekem ?
Ewa
Ewa
22.09.2019 16:26 odpowiedz
A do tego ciasta nie dodaje sie jajek?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.09.2019 20:18 odpowiedz
Nie :)
Kasia
Kasia
17.08.2019 12:17 odpowiedz
Witam,
Jablecznik juz w piekarniku????
Jednak ciasto było bardzo "mokre". Ni dało się go rozwałkować, przykleja się i realizacji na strzępy a widzę na zdjęciu, że Pani nie miała takiego problemu ???? co może być przyczyną?
Pozdrawiam ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2019 21:46 odpowiedz
Może serek był bardzo rzadki? 
Ciężko określić przyczynę. 
Można było troszkę podsypać mąką i zagnieść jeszcze raz. 
Proszę dać znać jak po upieczeniu. 
Edyta
Edyta
26.05.2019 13:44 odpowiedz
Czy skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej czy zimne?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2019 18:08 odpowiedz
Mogą być temperatury pokojowej. 
Jula
Jula
15.05.2019 15:02 odpowiedz
Mój ulubiony????
Justyna
Justyna
25.11.2018 11:41 odpowiedz
Ciasto jest wspaniałe! Wczoraj zrobiło furorę wśród moich znajomych! :) i tak łatwo się robi! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.11.2018 12:00 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Anna
Anna
27.10.2018 17:59 odpowiedz
Boskie ciasto!! Właśnie poszło do pieca po raz kolejny!! Pachnie w całym domu.
Izabela
Izabela
05.09.2018 13:23 odpowiedz
Dzień dobry! Szklanka to u Pani jaka pojemność?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2018 19:38 odpowiedz
We wszystkich przepisach szklanka ma u mnie zawsze 250 ml. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.05.2018 13:19 odpowiedz
Chodzi o serek Philadelphia?
On jest znacznie bardziej gęsty, więc chyba trzeba by było go rozrobić ze śmietaną.
Gość
Gość
10.05.2018 13:21 odpowiedz
U nas nie ma serkow homogenizowanych.Czy zamiennie mogę użyć serka finlandia?
Gość
Gość
03.05.2018 12:43 odpowiedz
Wielkie dzięki, przepis prosty i naprawdę szybki w wykonaniu, czegoś takiego właśnie szukałam. Jabłecznik bardzo dobry w smaku. Czy może Pani podać przepis na sernik? Chodzi o taki wilgotny i lekki.
Gość
Gość
03.05.2018 12:42 odpowiedz
Wielkie dzięki, przepis prosty i naprawdę szybki w wykonaniu, czegoś takiego właśnie szukałam. Jabłecznik bardzo dobry w smaku. Czy może Pani podać przepis na sernik? Chodzi o taki wilgotny i lekki.
minth
minth
15.04.2018 00:11 odpowiedz
Dzis upieklam ten prosty lecz pyszny (i sycacy) jablecznik. To pierwszy przepis z pani strony i na pewno nie ostatni:) Lubie gdy wszystko morzna do jednego gara wrzucic i mieszac nie martwiac sie zbytnio kolejnoscia skladnikow, czasem mieszania i szybkosciami (wszystko robilam intuicyjnie).
Wszystkie skladniki wrzucilam do robota. Zaskoczyla mnie bardzo plastyczna i przyjemna w dotyku konsystencja ciasta! Podsypywalam maka przy rozwałkowywaniu bo mi sie maslo ocieplilo ( mialam czterolatke obok bardzo chetna do pomagania, wiec nie bylam zbyt szybka:)) i jakos udalo mi sie przeniesc do formy, ktora byla troszke wieksza wiec musialam latac koncowki. Ale wyszlo pieknie. Bylam przyjemnie zaskoczona.
Pani Kasiu, wycieklo sporo soku, ktory w miedzyczasie odlalam (jablka wydawaly mi sie troche suche), czy to wina tego, ze posypalam jablka cynamonem i cukrem przed przykryciem ich wierzchem ciasta czy tez wina czasu pieczenia ( moze pieklam za dlugo trzymajac sie podanego czasu).
Pomimo morza soku, ciasto nam niesamowicie smakowalo (razem z topiaca sie kula lodow waniliowych).
Dziekuje za podzielenie sie tym przepisem:))
Anna Per
Anna Per
03.03.2018 16:56 odpowiedz
Mi niestety nie wyszło puszyste w smaku idealne ale samo ciasto za twarde, ale chyba wiem co zrobiłam nie tak,poprosiłam chciałam się wyręczyć robotem zamiast ugniatać ręcznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2018 20:09 odpowiedz
Myślę, że każde z wymienionych owoców super się sprawdzą :)
Ala
Ala
27.02.2018 03:53 odpowiedz
upieklam wg przepisu ...pyszny.....dziekuje...... .. mam male pytanie, u mnie teraz jest okres nektarynek, brzoskwini i moreli.. czy moge rowniez uzyc te owoce zamiast jablek ? ... dziekuje z gory za odpowiedz ..... Ala
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2018 15:37 odpowiedz
Możesz go wcześniej podpiec, przez około 15-20 minut :)
Ti.
Ti.
22.02.2018 10:40 odpowiedz
Czy spod nie podmieka?Mozna najpierw podpiec sam spod i podsypac bulka tarta? Zamokniete spody to moja zmora
Gość
Gość
23.11.2017 04:32 odpowiedz
ciasto , pyyyyyyyyyyyycha.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2017 15:41 odpowiedz
Przykro mi, ale ciężko będzie go czymkolwiek zastąpić.
Pysia
Pysia
23.10.2017 15:20 odpowiedz
Co można zamiast serka homogenizowanego? Niestety nie mogę ze względu na alergię syna karmionego piersią
Xyz
Xyz
10.10.2017 17:02 odpowiedz
Wspaniałe, piekę co drug I dzień. Zmniejszam tylko ilość cukru.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.11.2016 21:22 odpowiedz
Oczywiście :)
Ala
Ala
27.11.2016 07:01 odpowiedz
witam.. ciesze sie, ze odwiedzilam Twoj blog .. jablecznik robie juz dzisiaj ..
mam male pytanie, czy moge sprobowac uzyc zamiast jablek, np. brzoskwinie, tu gdzie mieszkam sa wlasnie w sezonie .. Ala
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2016 18:51 odpowiedz
Nie, nie - 2x16 lub 1x30 g. 60 g to będzie za dużo.
Alicja
Alicja
02.11.2016 09:51 odpowiedz
Czyli 2 opakowania cukru wanilinowego po 30 gram (2x30g = 60g) ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2016 09:35 odpowiedz
Proponuję to większe :)
Aisha101
Aisha101
28.10.2016 19:39 odpowiedz
A jeżeli chodzi o cukier waniliowy: ilu gramowe te opakowania mają być ?
15 czy 30 ?

Liczę na jak najszybszą odpowiedź, pozdrawiam ;)
domi
domi
05.08.2016 17:42 odpowiedz
Piekę ten jabłecznik regularnie. Kiedyś po zjedzeniu kawałka znajomy powiedział " w życiu nie jadłem czegoś tak zajebistego".
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2016 16:24 odpowiedz
Nie, nie daje się.
makowa
makowa
20.02.2016 12:35 odpowiedz
Czy jajek nie dodaje się w tym przepisie?
007elka
007elka
09.11.2015 14:26 odpowiedz
Ja to ciasto zrobiłam po raz kolejny,jest pyszne.jedyna wada -za szybko znika.pierwszą cześć ciasta wylepiam na blachę i daje troszkę wiecej niż połowa,a co zostaje rozwalkowuje lekko podsypując mąką.zawsze wychodzi.ja skrócilam czas pieczenia do 45min.
Marta
Marta
17.10.2015 21:36 odpowiedz
Dziś upiekłam to pyszne ciasto:) super przepis!!!
Ala
Ala
14.09.2015 10:25 odpowiedz
polecam wszem i wobec i kazdemu ..................przepyszne ............ Dzieki Kasiu
Karolcia
Karolcia
14.09.2015 07:09 odpowiedz
Zrobiłam ten jabłecznik, ale dałam miękkie masło i ciasto nie nadawało się do rozwałkowania. (Nie wiedziałam, że mam dać zimne).
Połowę ciasta rozłożyłam na blaszce do 2 połowy ciasta dodałam pół szkl. mąki i to już dało się rozwałkować i położyć na jabłkach.
W smaku super!!!
Powtórzę ale albo dam 1 szkl. mąki więcej albo spróbuje z zimnym masłem.
Julita
Julita
10.09.2015 20:51 odpowiedz
Dziś upiekłam i faktycznie było pysznie :-) Cała rodzina zachwycona :-)
Gość
Gość
07.09.2015 17:18 odpowiedz
LECE PO SKLADNIKI :D !!!!!
gosc
gosc
02.05.2015 13:35 odpowiedz
witam chciałam sie dowiedziec ile czasu pieczecei to ciasto i czy z termoobiegiem ile stopni-bo ja pieklam 35 min i bylo brazowe i dobre
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2015 07:53 odpowiedz
Jabłecznik ten robiło już mnóstwo osób i nikt nie zgłaszał mi, żeby był z nim jakikolwiek problem.
Masło też dawałam zimne, właśnie tak jak do kruchego ciasta.
Ciężko mi określić co zrobiłaś, że się "porozłaziło" i popękało. A jak chodzi o jabłka, to używam jakichkolwiek, byleby były duże.
Dostaję mnóstwo komentarzy, maili i wiadomości na FB odnośnie tego ciasta i wszyscy zachwalają smak, konsystencję i prostotę więc przykro mi, ale nie potrafię powiedzieć, co się stało w tym przypadku.
Ola
Ola
03.03.2015 21:25 odpowiedz
A mi nie wyszło ;(
Nie napisałaś czy masło ma być zimne czy miękkie i jak zagnieść ciasto, więc na rozum domowego cukiernika dałam zimne i zagniotłam jak kruche i chyba nie trafiłam. Co do gatunku jabłek chyba też nie trafiłam- dałam duże słodkie, czyli na przykład ligol, proszę sprecyzuj jakie się nadają, bo te odpadają. Wyszło podmoknięte na dole, mimo, że roztropnie podsypałam mąką, czego nie wiedzieć czemu nie sugerujesz, a ciasto na górze popękało i się porozłaziło. W smaku było słabe, mimo, że dałam wanilię zamiast cukru wanilinowego.
Tak, jestem trochę zła, bo to, że zmarnowałam składniki i czas jest spowodowane w dużej mierze tym jak zdawkowo sformułowany jest przepis.
Ena
Ena
19.09.2019 14:26 odpowiedz
Witam. Szanowna Pani, to że nie wyszło Pani ciasto nie jest winą autorki bloga ani źle podanego przepisu. Gdyby tak było, to to ciasto nie wyszłoby nikomu. A wychodzi wszystkim. Oprócz Pani. Proszę jeszcze raz wykonać ciasto DOKŁADNIE w/g przepisu. Musi się udać. Rodzaj jabłek nie wpływa na ciasto, ale wiadomo że nie daje się kruchych , miękkich i bardzo soczystych. Przepis jest najlepszy ze wszystkich, jakie przerabiałam. Nawet od jabłecznika mojej mamy (wybacz rodzicielko), który wielu uważa za mistrzowski. Życzę czytania ze zrozumieniem i troszkę pokory. Uda się.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2015 16:34 odpowiedz
Cieszę się, że jabłecznik smakował i był taką miłą niespodzianką :)
Iza
Iza
15.02.2015 10:59 odpowiedz
Zrobiłam ten jabłecznik wczoraj z okazji Walentynek, mąż powiedział, że to najlepszy prezent jaki dostał tego dnia :) Naprawdę wspaniałe ciasto, do tego proste i szybkie.
ilenia
02.02.2015 11:14 odpowiedz
Robimy w domu to ciasto od lat - jest nie do zdarcia, chyba nigdy nam się nie znudzi!
W Piekarniku już od 2010 roku :) Polecam!
kari
kari
04.01.2015 12:32 odpowiedz
Witam, ciasto robilam juz z dziesiec razy....maz uwielbia. Robilam z roznymi kombinacjami: jogurt naturalny, serki danonki...rozne smaki serkow homo.... a i owoce dawalam rozne: jablka, gruszki,sliwki rowniez mrozone(tylko delikatnie posypalam owoce kasza manna zeby wchlonnela nadmiar wilgoci) i zawsze wychodzi bardzo smaczne. Doskonaly przepis.
Edi
Edi
30.11.2014 21:38 odpowiedz
Jabłecznik jest obłędny. Smakuje cudownie, a jego robienie to czysta przyjemność.
ugosia72
ugosia72
17.11.2014 08:30 odpowiedz
Najlepszy jabłecznik! Upiekłam wczoraj i zniknął w tempie błyskawicznym. Zrobiłam go na blaszce 25x40 z porcji podanej w przepisie.Dziękuję za przepis!
Krystyna
Krystyna
21.09.2014 15:21 odpowiedz
Ciasto jest WSPANIALE!!! Warte upieczenia i polecenia innym. Super!!
mhejne
mhejne
04.09.2014 17:10 odpowiedz
faktycznie tytuł nie kłamie, najlepszy jabłecznik jaki jadłam od dłuższego czasu :) i przede wszystkim mało pracochłonny, szybki w wykonaniu i jeszcze szybszy w znikaniu z blaszki :P polecam wszystkim.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2014 08:21 odpowiedz
Cieszę się, że jabłecznik smakuje :) Pozdrawiam Was serdecznie :)
1  2  3  4