26

Intensywnie malinowe ciasto z kokosem


Jak Wam minął weekend? Mam nadzieję, ze spokojnie, rodzinnie i smakowicie :)

U mnie znów było owocowo. Brzoskwiniowo, morelowo, śliwkowo i malinowo. A owocowo równa się pysznie, prawda? :)

Ale chyba najlepszym ciastem jakie udało mi się przygotowac w ostatnich dniach było delikatne ciasto ucierane z ogromną ilością malin i pyszną kokosową kruszonką. Proste i w sumie niepozorne, ale zaskakujące smakiem i lekkością. Z tego przepisu wychodzi niewielka blaszka ciasta, więc przy ostatnim kawałku ma sie ochotę od razu upiec kolejne. I właśnie na nie dziś Was zapraszam z cichą nadzieją, ze się na nie skusicie.

Miłego poniedziałku Kochani :)

PS. Przypominam teżże tylko do północy możecie dodawać swoje zdjęcia do konkursu fotograficznego "Letnie smaki" w którym do wygrania maszyna do lodów lub zagłosować na zdjęcie, które najbardziej Wam się podoba. Zapraszam do zabawy :) 

Składniki:

* 300 g mąki

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 200 g miękkiego masła

* 230 g cukru pudru

* 100 g wiórków kokosowych

* 2 duze jajka

* 500 g malin (300 g + 200 g)

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem a następnie miksujemy z miękkim masłem do czasu aż utworzy się drobna kruszonka. Odkładamy 50 g powstałej kruszonki i łączymy ją z lekko podprażonym kokosem. Odstawiamy na około 10 minut do lodówki. 

W tym czasie do pozostałej kruszonki dodajemy jajka i miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto (będzie ono dośc gęste, ale takie ma byc). 

Formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy maliny (300 g) i posypujemy je kokosową kruszonką. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie otwieramy piekarnik i szybko wykładamy na wierzch ciasta pozostałą część malin (200 g) i pieczemy kolejne 20 minut. 

Smacznego :)

 



Źródło


Opublikowano: 6 sierpnia 2012
Tagi: kokos maliny
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (26)
monika
monika
20.07.2018 18:27 odpowiedz
Zachęcona, szybkim wykonaniem oraz małą ilością potrzebnych składników upiekłam i już piszę jakie wrażenia. Ciasto upiekłam w blaszce 25x25 wyszło niskie,u Ciebie widzę że wiórki są białe u mnie się przyrumieniły dosyć znacznie podczas pieczenia. Maliny kupiłam dosyć kwaśne, więc ciasto jest kwaskowe, posypałam dzieciom cukrem pudrem więc zjadły z apetytem. Ciasto ma wyczuwalny kokos, przoduje tu w smaku. Jest smaczne. Ale nie powalające ;)
To było pierwsze ciasto które upiekłam z Twojego bloga, inne już czekają w kolejności. Robisz piękne zdjęcia. Wszystko wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2014 19:39 odpowiedz
Tak, oczywiście.
efcia
efcia
22.02.2014 14:21 odpowiedz
Czy można te ciasto zrobić z mrożonymi malinami ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2012 09:07 odpowiedz
Ja wychodzę z założenia, ze robiąc coś po raz pierwszy należy trzymać się ściśle przepisu :) Swoje modyfikacje można wprowadzać za którymś razem :) Kokos był tu kluczowym składnikiem i wszystkie osoby które jadły lub robiły to ciasto były nim zachwycone, więc zachęcam do zrobienia go jeszcze raz - tym razem bez zmian.

Pozdrawiam :)
Gość
Gość
20.08.2012 08:42 odpowiedz
Wypróbowałam i ...
i trochę się zawiodłam.

Może dlatego, że dodałam migdały a nie kokos,
i może dlatego, że nie okrasiłam malin cukrem (były zbyt kwaśne) co popsuło efekt końcowy.

Pozdrawiam
Iw Ko
Magda111
08.08.2012 16:33 odpowiedz
wspaniale wygląda to ciasto:)
pozdrawiam
beolhar
beolhar
07.08.2012 12:55 odpowiedz
Ale cudo! Koniecznie do wypróbowania!
monika.l_nagrabinie
07.08.2012 08:00 odpowiedz
Kasiu piękne to ciasto!

wspaniałości

ściskam
M.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.08.2012 21:46 odpowiedz
Dziękuję za wszystkie komentarze :)

Karmelitko ostrzegam - to nie ostatnie ciasto z malinami ;)
karmel-itka
06.08.2012 21:37 odpowiedz
oj, malin to u Ciebie dostatek! kiedy ciasto ma mnóstwo owoców, wiadomo przynajmniej, że sezon i wakacje! pięknie wygląda. a znając Ciebie - jest wyśmienite ;]
martex.82
06.08.2012 20:48 odpowiedz
wygląda cudownie z tą podwójnie malinową warstwą i kokosem, piękne zdjęcie.
Justin Dorothy
Justin Dorothy
06.08.2012 19:07 odpowiedz
Wygląda tak pięknie.... cudeńko :)
jolantaszyndlarewicz
06.08.2012 16:08 odpowiedz
wygląda tak leciutko i delikatnie:) Muszę je zrobić:) buziaki
Lovelykate
06.08.2012 13:44 odpowiedz
Połączenie maliny i kokosa to mistrzostwo :)
paulinka207
06.08.2012 13:37 odpowiedz
Zakochałam się w tym cieście:)
kuchenny bałagan
06.08.2012 11:28 odpowiedz
Gdyby nie ten kokos to porwałabym kawał ciasta, ale jakby go zamienić na migdały to będzie pysznie :)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
06.08.2012 11:06 odpowiedz
Mi zawsze szkoda było zapiekać malin, ale ten pomysł z dospypaniem brzmi fajnie i ... może kiedyś je upiekę?;) Miłego tygodnia Kasiu!
matylda
06.08.2012 09:43 odpowiedz
cudowne ciasto. nigdy jeszcze nie próbowałam malin z kokosem, ale już podoba mi się to połączenie. :) pozdrawiam.
kuchnia_breni
06.08.2012 09:35 odpowiedz
Ja bym się z pewnością skusiła ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.08.2012 09:11 odpowiedz
Kasiu po pierwsze fajniej to wygląda (te pierwsze maliny "wchodzą" w ciasto, a te dosypane pozostają na wierzchu) a ponadto są mniej upieczone (czytaj miękkie) i fajnie się to komponuje :)
izaa_a
06.08.2012 09:04 odpowiedz
cudnie wygląda
Katia
Katia
06.08.2012 08:49 odpowiedz
Oo, zaciekawił mnie ten zabieg dosypania malin... to pewnie po to, żeby ładnie wyglądały, tak?:) Aż mi zapachniało tym ciastem, niech tylko się skończy remont kuchni...:P
majazteca
06.08.2012 08:03 odpowiedz
Niesamowicie apetyczne zdjecie Kasiu :) Ciasto wyglada rewelacyjnie.

Pozdrowienia.
Weronika
06.08.2012 07:58 odpowiedz
Bardzo apetycznie wygląda, aż się prosi, aby go zjeść. ;-)
Tygrysica
06.08.2012 07:23 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie.
majanaboxing
06.08.2012 06:49 odpowiedz
Wspaniałe ciasto! Kokos z maliną - to musi być więcej niz dobre!
Miłego dnia. :)