15

Frużelina jagodowa




Frużelina to chyba najprostszy sposób na owocowe przetwory i kwintesencja lata w najczystszej postaci.

Frużelina to rodzaj gęstego sosu owocowego, idealnego do naleśników, gofrów, czy jako dodatek do sernika. Najistotniejsze jest w niej to, by zachować kształt owoców i nie doprowadzić do ich rozgotowania, dzięki czemu później ładnie prezentuje się na deserze.  

I nie ma chyba przyjemniejszego doznania smakowego, niż w mroźny, zimowy wieczór otworzyć słoik pełen pachnących latem owoców.

Składniki na 3 słoiki po 300 ml:

* 1,5 litra jagód

* 1 i 1/4 szklanki cukru (250 ml)

* 100 ml zimnej wody

* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Jagody zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na całą noc w ciepłe miejsce (poza lodówką). Na drugi dzień przekładamy je do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Od chili kiedy puszczą sok i zaczną się gotowac, gotujemy je jeszcze około 5 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając łyżką. Mąkę rozrabiamy z wodą i dolewamy do gotujących się jagód cały czas mieszając. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy nie dłużej niż minutę. 

Gorącą frużelinę przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków (ja wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 15 minut), mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem do chwili wystygnięcia. 

Smacznego :)




Opublikowano: 26 czerwca 2014
Tagi: jagody
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2015 14:24 odpowiedz
Obawiam się, że to za wysoka temperatura. W takiej sytuacji lepiej pasteryzować w garnku z wodą.
Gość
Gość
06.09.2015 14:08 odpowiedz
mam pytanie mam piekarnik na gaz i temperature w nim moge regulowac od 150 stopni w zwyz czy to nie za duza temperatura do pasteryzowania
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2014 11:29 odpowiedz
Zapasteryzowane słoiki nie muszą stać w lodówce :)
JULKA
JULKA
16.07.2014 10:55 odpowiedz
PRZEPYSZNE, POLECAM
SZYBKI I ŁATWY PRZEPIS, A PRZYJEMNOSC JEDZENIA NIEZIEMSKA ;-) MNIAMMM


MAM TYLKO PYTANIE CZY PO ZROBIENIU NALEZY SŁOICZKI PRZECHOWYWAC W LODOWCE, CZY TAK JAK DZEMY W CIEMNYM SUCHYM POMIESZCZENIU?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2014 17:13 odpowiedz
Możesz, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Jeśli frużelina i słoiki są gorące, bez problemu zassa wieczka. Jeśli się obawiasz, możesz je pasteryzować.
JULKA
JULKA
07.07.2014 14:23 odpowiedz
Gorącą frużelinę przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków (ja wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 15 minut), mocno zakręcamy ...

mam pytanie, czyli fruzeliny nie pasteryzujemy w piekarniku, jak w przypadku dżemów?
z gory dziekuję za odpowiedz
barwnymotyl
28.06.2014 21:41 odpowiedz
Właśnie dziś kupiłam jagody, ale chyba je zjem ;) A frużelina , hm ? Jeszcze zrobię :)
kabamaiga
27.06.2014 19:57 odpowiedz
Uwielbiam, chociaż robię zupełnie inaczej. Muszę spróbować Twojej wersji.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.06.2014 07:43 odpowiedz
Karola, Gość - to w zasadzie zależy od owoców. W przypadku wiśni i porzeczek na te proporcje dałabym ok. 400 g owoców. Jak chodzi o maliny - one chyba aż tyle soku nie puszczą, więc dałabym więcej, ok 500 g.

Krysiu - też będę robić wiśniową :)

Marta - wszystkie zdjęcia znajdujące się na blogu są wykonane przeze mnie. Miło mi, że się podobają :)
Marta
26.06.2014 23:19 odpowiedz
Muszę zapytać! Śledzę Twojego bloga już od lat i widzę jak niesamowicie ewoluujesz z czasem :) a zdjęcia - robisz sama? Niektóre są na prawdę świetne :)

pozdrawiam!
Kuchnia u Krysi
26.06.2014 22:55 odpowiedz
Kasiu, zmobilizowałaś mnie do zrobienia jagodowej frużeliny. Dostałam od córki wiśniową. Więc wiem jakie to fantastyczne mieć swoją własną, domową. Dzięki za przepis :)
Gość
Gość
26.06.2014 21:59 odpowiedz
Poszukuję przepisu na frużelinę truskawkową,wiśniową i porzeczkową,jest taki sam?
karola
karola
26.06.2014 20:56 odpowiedz
a czy można użyć innych owoców (np. malin)- przepis będzie ten sam?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.06.2014 14:10 odpowiedz
To słoiczki marki Weck. Znajdziesz je na tej stronie weck.com.pl/sklep,25.html
Pamiętaj tylko, że one są bez wieczek, uszczelek i spinek. Dokupisz je tutaj weck.com.pl/sklep,27.html
Ews
Ews
26.06.2014 12:24 odpowiedz
Pysznieee. Gdzie można kupić takie słoiczki?