8

Frappuccino (jak ze Starbucksa) - przepis




Jeśli zdarza się Wam bywać w Starbucksie, to z pewnością nazwa Frappuccino sporo Wam mówi. To idealna na upalne dni gęsta kawa z kruszonym lodem, bitą śmietaną, sosem karmelowym i lodami. Uwielbiam, chociaż to prawdziwa bomba kaloryczna :)

Jeśli zrobiłam Wam na nią ochotę, a w Waszej okolicy nie ma lokalu tej sieci, nie przejmujcie się. Od dziś będziecie mogli przygotować ją we własnej kuchni :)

W zasadzie najistotniejsze jest, by bazę kawy stanowił kruszony lód. Niestety nie każdy blender poradzi sobie z tym zadaniem. Ale jeśli posiadacie mocny malakser lub na przykład Thermomix, to bez problemu przygotujecie go w kilka sekund. Jeśli natomiast nie posiadacie odpowiedniego sprzętu, zawińcie lód w ścierkę i potraktujcie go młotkiem lub tłuczkiem do mięsa :) Możecie też wykorzystać sposób, na który wpadłam w zasadzie w akcie desperacji, kiedy pilnie potrzebowałam lodu, a skończyły mi się woreczki. Do półlitrowej, plastikowej butelki wlałam szklankę wody i zamroziłam ją, a następnie z dużą siłą uderzałam nią o kant (byle nie róg) drewnianego taboretu. Kiedy lód był już odpowiednio pokruszony, rozcięłam butelkę i przesypałam go do dzbanka :) 

A kiedy zapoznacie się już z podstawową wersją Frappuccino, możecie poeksperymentować z jej smakiem.  Na przykład zamiast lodów waniliowych dodajcie czekoladowe lub orzechowe. Możecie też przygotować wersję owocową i wykorzystać lody truskawkowe. Wówczas, zamiast sosu karmelowego, użyjcie sosu z truskawek. 

Jedno jest pewne. Zawsze będzie pysznie :)

Składniki na jedną porcję (szklanka ok. 400 ml):

* 2 pełne łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej lub 1 zimne espresso

* 150 ml mleka

* 1 spora gałka lodów waniliowych 

* 10 kostek lodu

* bita śmietana

* 1 spora łyżeczka sosu karmelowego (klik klik)

Lód oraz kawę umieszczamy w malakserze i miksujemy. Do rozdrobnionego lodu dodajemy lody oraz mleko i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 10 sekund. 

Kawę przelewamy do dużej szklanki, dekorujemy bitą śmietaną i polewamy sosem. 

Podajemy od razu. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 26 lipca 2015
Tagi: kawa
Kategoria: Desery, Zimne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Joanna
Joanna
08.08.2015 16:28 odpowiedz
Ostrzegam! Trzeba kupić od razu więcej składników bo na jednej się nie skończy! Chciałam tylko spróbować jak to będzie smakować, więc kupiłam tylko małą kostkę lodów i zrobiłam 1,5 porcji (bo mąż też sępił). Wyszło tak obłędne, że zdecydowałam się wyściubić nos na dzisiejszy tropikalny upał tylko po to, żeby kupić więcej lodów... było warto!! ;-)
Dziękuję za przepis!

PS Z lodami kakaowymi też fajnie smakuje.
jolantaszyndlarewicz
02.08.2015 09:38 odpowiedz
Nie przepadam za kawą .... więc zostawię ją innym, samej zabierając sos karmelowy:)
kluba-anna
kluba-anna
27.07.2015 22:00 odpowiedz
zrobiona, wypita, pycha :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2015 19:35 odpowiedz
Ja nie rozpuszczam wcześniej kawy, ale używam tylko kaw miałkich, tzw. "delikatnych" lub "velvet". Jeśli jest to kawa granulowana, to lepiej ją rozpuścić w odrobinie wrzątku. Niemniej jednak (pomijając już kwestię rozpuszczania) polecam do frappuccino kawę delikatną. Np. klasyczna Nescafe moim zdaniem zepsuje smak.
helioda
helioda
27.07.2015 16:18 odpowiedz
Czy kawa rozpuszczalna jest taka w proszku zmiksowana z lodem czy już rozpuszczona w wodzie jeśli tak to jakie proporcje?
daywithcoffee
26.07.2015 15:02 odpowiedz
Wygląda znakomicie i nie wiedziałam, że jest takie łatwe w przygotowaniu. Cudne zdjęcie!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2015 13:32 odpowiedz
Madziu polecam :)
majanaboxing
26.07.2015 12:43 odpowiedz
Jeszcze nie znam smaku kawy ze Starbucksa ,ale kiedyś się wybiorę. :)
Z wielką chęcią zaś wypiłabym taką ze zdjęcia, cudnie wygląda!
Pozdrawiam :)