28

Fatayer


Fatayer to rodzaj drożdżowych placków (czasem w formie zamkniętych trójkątów), bardzo popularnych na Bliskim Wschodzie, między innymi w Kuwejcie, Syrii, Libanie, Jordanii, Egipcie czy Palestynie. W zależności od upodobań do fatayer można przygotowazc farsz z sera, szpinaku lub mięsa. I na ten ostatni ja zdecydowałam się tym razem.  

To naprawdę pyszna przekąska zastępująca na przykład klasyczną pizzę, a nawet powiedziałabym, ze fatayer są od niej o wiele lepsze :) 

Gorąco polecam i życzę Wam miłego weekendu :)

Ciasto:

* 400 g mąki pszennej

* 2 łyżeczki drożdży instant

* 1/2 łyżeczki soli

* szczypta cukru

* 2 łyżki jogurtu naturalnego

* 1,5 łyżki oliwy

* letnia woda (na wyczucie)

Farsz:

* 350 g mielonej jagnięciny

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżka przecieru pomidorowego

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 2 szczypty ostrej papryki

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* sól i pieprz do smaku

* 2-3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

* ketchup do posmarowania ciasta

* 1 pomidor 

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami a następnie dodajemy jogurt i oliwę. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde ani za lejące. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy mięso i smażymy je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy przecier, zioła, paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Końcówki ciast łączymy ze sobą dość mocno ściskając i tworząc kształt łódeczki. Na wierzchu umieszczamy po cienkim plasterku pomidora.

Pieczmy około 20 minut w 200 stopniach. 

Smacznego :) 

 



 



Jagnięcinę (juz zmieloną) znajdziecie w halach Makro.

Źródło 
 


Opublikowano: 21 lipca 2012
Kategoria: Przekąski, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
Kate
Kate
08.10.2013 17:35 odpowiedz
Kasiu a jesli mam zamiast drozdzy instant świeze to jaki rozczyn zrobić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2013 15:15 odpowiedz
Oczywiście, nie ma problemu :)
kulcu
kulcu
30.07.2013 13:47 odpowiedz
Pani Kasiu,
a można zrobić ciasto w maszynie do chleba? Wszystkie drożdżowe tak wyrabiam się rozleniwiłam:-)

Pozdrawiam,
Marta
Monia
Monia
16.09.2012 15:00 odpowiedz
Zrobiłam....pycha...:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2012 11:45 odpowiedz
Ciesze się, ze smakuje :)
ola
ola
11.09.2012 08:46 odpowiedz
to ciasto jest fenomenalne! zapisałam przepis na nie i będę korzystać jeszcze nie raz! (zresztą już zdarzyło mi się zrobić je 2 razy;)) jest takie chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie takie aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach, nno po prostu nie mogę się go nachwalić:) polecam wszystkim, bo przygotowanie proste i szybkie, a smak BOSKI! ja dodaję tylko trochę więcej soli, ale to już rzecz gustu:)
Marzena
22.08.2012 23:20 odpowiedz
O matko, będzie mi się śniło to to:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2012 16:30 odpowiedz
może być 450 :)
monikaa
monikaa
27.07.2012 15:40 odpowiedz
Kasiu a mąka 450 ?
jolantaszyndlarewicz
23.07.2012 12:56 odpowiedz
Muszę je kiedyś zrobic, bo przepadamy za domową pizzą ...a skoro to jest lepsze:)
Jswm
Jswm
23.07.2012 10:54 odpowiedz
rewelacyjne zdjęcia!
ania
ania
23.07.2012 00:31 odpowiedz
To co upieklas to jest pide:)
zufik
22.07.2012 22:49 odpowiedz
Ojej jakie cuda! proszę jeden "cud" dla mnie!
shinawa
22.07.2012 17:27 odpowiedz
wpadam na ten przepis już z dziesiąty raz, to ewidentny znak :) trzeba się w końcu wziąć za te pyszności
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2012 09:55 odpowiedz
U mnie ciasto miało około 1 cm grubości. Ja je spłaszczałam dłonią :)
ola
ola
22.07.2012 09:51 odpowiedz
a jak grube mają być te placki? tzn. jak mocno rozwałkować ciasto?

brzmi super, może w tygodniu się skuszę:)
Ola in the kitchen
22.07.2012 00:05 odpowiedz
Wygląda bardzo apetycznie!
zawsze.oliwek
21.07.2012 23:51 odpowiedz
o, chętnie bym zjadła :)
przecinkowa
21.07.2012 23:03 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie! Aż się zrobiłam głodna ;)
karmel-itka
21.07.2012 20:46 odpowiedz
niezwykłe! acz bardzo smakowite ;]
Kasia
Kasia
21.07.2012 18:42 odpowiedz
podoba mi się :) dla mnie to ciekawa alternatywa dla kanapek do pracy :)
aneczka11
21.07.2012 14:11 odpowiedz
wyglądają smakowicie, fajna alternatywa dla już nieco "oklepanej" pizzy :)
Monia
21.07.2012 13:31 odpowiedz
Pięknie się prezentują! Aż ślinka cieknie;P
domaskowa
21.07.2012 13:05 odpowiedz
Musze przyznać, że wyglądają zjawiskowo :)
Chętnie spróbuję, jak tylko zbiorę moje głodomory w jedno miejsce i pozwolą się w końcu nakarmić :))
kefirr
kefirr
21.07.2012 12:15 odpowiedz
Wyglądają pysznie - jak wszystko na tym blogu, zresztą, ale radość z oglądania (a czasem testowania) wspaniałych przepisów mąci mi fakt, że natrętnie pojawia się w opisach nieistniejące wyrażenie "na prawdę". Naprawdę tak to się pisze:) Pozdrawiam!
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
21.07.2012 10:45 odpowiedz
Pycha! Piękne i bardzo apetyczne te... chlebki i z ukochaną jagnięciną... muszę koniecznie się wybrac do Makro. Miłego dnia Kasiu!
Crispy Biscuits
21.07.2012 10:18 odpowiedz
Faktycznie wygląda bardzo smacznie.
Inka
21.07.2012 09:48 odpowiedz
świetne danie! Bardzo smacznie się prezentuje, do tego kieliszek winka czerwonego... mmm... Rozmarzyłam się :) Pozdrawiam!