12

Dyniowe latte (Pumpkin spice latte)




Próbowaliście kiedyś kawy z musem dyniowym? Jeśli nie, mam nadzieję przekonać Was dziś do takiego połączenia :) 

Kawa z dodatkiem dyni i korzennych przypraw idealnie nadaje się na zimne, jesienne wieczory. Rozgrzewa, ale też dzięki słodyczy bitej śmietany świetnie poprawia humor. 

A jak smakuje? Niesamowicie. Ale o tym, musie przekonać się sami :)

Składniki na 1 porcję:

* 150 ml mleka

* 1 espresso (lub 70 ml mocnej kawy)

* 2 pełne łyżki puree z dyni

* 1 łyżeczka brązowego cukru

* 2 szczypty cynamonu

* 1 szczypta sproszkowanego imbiru

* 1 szczypta mielonego kardamonu

* bita śmietana

* cynamon do oprószenia

Podgrzane mleko łączymy z kawą, dynią, cukrem i przyprawami i miksujemy kilka sekund, do chwili połączenia się składników. Kawę przelewamy do w wysokiej szklanki lub dużego kubka i umieszczamy na niej porcję bitej śmietany, którą delikatnie oprószamy cynamonem. 

Podajemy od razu. 

Smacznego :)




Opublikowano: 5 października 2014
Tagi: dynia kawa
Kategoria: Ciepłe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
D.
D.
02.10.2015 17:42 odpowiedz
Właśnie zrobiłam, od dziś to moje ulubione latte ever!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2015 22:32 odpowiedz
Dynię kroimy na ćwiartki, wydrążamy środek i każdą ćwiartkę owijamy folią aluminiową. Dynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 75-90 minut. Po przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy go blenderem.
Można też pokrojoną w kawałki dynię ugotować na parze i zblendować.
Gość
Gość
27.09.2015 17:12 odpowiedz
A jak zrobić puree z dyni ? :))
Lena
Lena
24.09.2015 18:12 odpowiedz
Coś dla mnie, pumpkin Spice latte na bazie puree a nie syropu ;D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.10.2014 19:34 odpowiedz
Puree z dyni wykonuje się samodzielnie. Ja kroję dynię w zależności od wielkości na ćwiartki lub ósemki (razem ze skórką), owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez około 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości dyni). Dynia musi być bardzo miękka. Po wyjęciu z piekarnika studzę ją, a potem wybieram łyżką miąższ, który miksuję blenderem na gładkie puree. Gotowy mus można podgotować przez około 10 minut z cukrem i pasteryzować na zimę.
Gość
Gość
05.10.2014 18:19 odpowiedz
Gdzie mogę dostać takie puree z dyni?? pytam, ponieważ nigdy nie miałam styczności z dynią a kusi mnie, żeby spróbować.
wedelka
05.10.2014 15:49 odpowiedz
Nie lubię kawy w żadnym wydaniu, ale muszę przyznać, że Twoja wygląda imponująco :)
Gusia Smakusia
Gusia Smakusia
05.10.2014 15:32 odpowiedz
taką kawę to bym wypiła, bardzo oryginalna :)
xxramonaxx
05.10.2014 15:13 odpowiedz
Ta szklanka wygląda jak bańka mydlana :) Szkoda ze nie mogę pić kawy ale prezentuje się smakowicie!
filizanka-smakow
05.10.2014 14:46 odpowiedz
ale pięknie się prezentuje !!
foodmania
05.10.2014 13:40 odpowiedz
wygląda pysznie! i chociaż nie lubię kawy to Twoją z chęcią bym spróbowała!
Marcela
05.10.2014 11:18 odpowiedz
MM... Twoje latte robi wrażenie!