8

Dyniowa granola




Z mlekiem, jogurtem czy solo - uwielbiam granolę. A odkąd zdałam sobie sprawę, że zrobienie jej w domu jest prostsze i mniej czasochłonne niż pójście po nią do sklepu, kupne (i niestety często bogate w cukier) granole po prostu dla mnie nie istnieją.

Dodatkową zaletą domowej granoli jest możliwość łączenia swoich ulubionych smaków. W tym przypadku, zamiast rodzynek możecie dodać suszoną żurawinę lub wzbogacić jej smak orzechami czy migdałami. 

W okresie jesiennym absolutnym "must make" jest dla mnie granola z dyniowym puree i mam nadzieję, że i Wy się na nią skusicie :)

Składniki:

* 1 szklanka puree z dyni

* 1 szklanka płatków owsianych

* 1 szklanka płatków orkiszowych

* 1 szklanka pestek dyni

* 1 szklanka rodzynek

* 1/3 szklanki sezamu

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

W misce łączymy oba rodzaje płatków, pestki dyni oraz sezam i dodajemy puree z dyni. Mieszamy energicznie do momentu, aż puree pokryje płatki a następnie dodajemy olej i jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i całą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę z piekarnika. 

Granolę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut na opcji góra + dół, lub w temperaturze 150 stopni na termoobiegu. W trakcie pieczenia granolę należy dwukrotnie przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia a następnie dodajemy do niej drobno posiekane czekolady. 

Granolę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku aby nie dostała się do niej wilgoć. 

Smacznego :)


Opublikowano: 15 października 2014
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2014 21:19 odpowiedz
To upieczona do miękkości i zmiksowana dynia.
ruda
ruda
27.10.2014 19:22 odpowiedz
A co to takiego "pure dyniowe"
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.10.2014 10:59 odpowiedz
Justi - nie myśl o tym, ile mają kalorii, tylko ile mają cennych dla zdrowia i pracy serca składników. Czy smarując zwykły, biały chleb masłem i kładąc na niego żółty ser, albo szynkę i majonez miałabyś mniej kalorii? Nie, znacznie więcej. Ale wartości odżywczych nieporównywalnie mniej :)

Justi
Justi
17.10.2014 10:40 odpowiedz
Mam problem :-(
Zrobiłam po swojemu ( a jakże ;-) na podstawie Twojego przepisu...wyszło pyszne, a ja nie umiem się doczekać ,aż się skończy ten słoik bo mam już pomysły na kolejne ;-)
Nawet wolę nie myśleć ile te wszystkie ziarna mają kalorii;-)
kabamaiga
15.10.2014 19:31 odpowiedz
Domowa od kilku lat, w nawet już nie wiem ilu wariantach. Chyba jeszcze nigdy nie było dwa razy takiej samej. Ale z dyniowym puree była.
filizanka-smakow
15.10.2014 15:50 odpowiedz
chętnie wypróbuję przepis :)
vegazone
15.10.2014 12:43 odpowiedz
Mniam, mniam - coś dla takiego dyniożercy jak ja ;) Koniecznie musze wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!
wedelka
15.10.2014 11:13 odpowiedz
Jeszcze nigdy nie robiłam sama granoli. Twoja dyniowa wersja wygląda tak cudnie, że chyba się niebawem skuszę :)