44

Drożdżówki z rabarbarem


Rabarbar kojarzy mi się z wiosną i słońcem. Zawsze kupuję go tak wiele, że zalega w każdym zakątku kuchni. Właśnie ten zapach ciepłych dni lubię w nim najbardziej...

Piekąc te drożdżówki towarzyszył mi dudniący o parapet deszcz. W zasadzie pada już czwarty dzień. Widać nawet mój rabarbar nie ma na to wpływu. Co gorsza, nie zapowiada się na lepsze. Trudno. Przeczekam. Z kubkiem herbaty i słodką drożdżówką.











Składniki na ok 18 sztuk:










* 500 g mąki pszennej



* 250 ml mleka



* 100 g masła



* 2 jajka



* 3 łyżki cukru



* 2 łyżki miodu



* 14 g suchych drożdży (instant)



* 1 szczypta soli



* ok 1 kg rabarbaru



* cukier puder do posypania



* 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka









Mleko delikatnie podgrzewamy z miodem i cukrem ciągle mieszając, aby dokładnie się połączyły. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko i stopione i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę. Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 60 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich pokrojony rabarbar. Owoce posypujemy cukrem a boki drożdżówek smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Kiedy drożdżówki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.







Smacznego :)

 



 



 



 




Opublikowano: 4 maja 2010
Tagi: rabarbar
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (44)
dorcik31
04.07.2011 07:47 odpowiedz
Robiłam je jakiś czas temu. Dożdżówki wyszły mi piękne i pyszne. Trochę przesadziłam z ilością drożdży - myślałam że jak dam więcej to lepiej wyrośnie phi ;) Przez co trochę było je czuć w cieście. ale i tak domownicy spałaszowali je do ostatniego okuszka :)
Mysza
25.05.2010 18:47 odpowiedz
Ładne zdjęcia i świetna krachla! ;) Zjadłabym taką drożdżówkę. I zimnym mlekiem bym popiła...
nobleva
25.05.2010 18:29 odpowiedz
Kasiu upiekłam, były pyszne, zdjęcie u mnie na blogu, pozdrawiam :) Dzisiejsza zapiekanka też super!
olciaky
23.05.2010 19:46 odpowiedz
Cudeńka;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2010 08:24 odpowiedz
Cieszę sie, że Wam smakowały :) Pozdrawiam :)
Teresa
Teresa
11.05.2010 19:52 odpowiedz
Świetne są :) To słowa moich chłopaków, którzy nie mogli się doczekać, aż drożdżówki ostygną. Z całej porcji wyszło mi 18 sztuk :)
baba jaga
baba jaga
10.05.2010 17:29 odpowiedz
pychotkowe, też je właśnie upiekłam :) tylko jeszcze im cukru pudru brakuje, ale zaraz to załatwię :)
e_d_y_s_q_a
08.05.2010 20:05 odpowiedz
Własnie upiekłam z połowy porcji, pycha :-))) Dziekuję za przepis :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2010 19:32 odpowiedz
Agatko ciesze się, że Ci smakowały :) Pozdrawiam :)
agatka_bz
agatka_bz
08.05.2010 16:10 odpowiedz
Właśnie upiekłam, zjadłam jedną jeszcze ciepłą i...zjadłabym następną :D Są pyszne, może nie wyglądają tak uroczo ale jak smakują!!! Genialny przepis
katarzyna_sar
06.05.2010 23:25 odpowiedz
Przepiękne drożdżówki z rabarbarem, pozdrawiam:-)
vespertinee
06.05.2010 21:27 odpowiedz
Ale bomby! Ślicznie Ci urosły :)

PS Wszystkeigo naj z okazji urodzin blogu, Kasiu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2010 09:03 odpowiedz
Jeśli chcesz zamienić drożdże na świeże, to trzeba ich dać 30 g. Tylko pamiętaj, że ze świeżych trzeba najpierw zrobić zaczyn, który musi odstać ok 30 min :) Ja do tego ciasta zawsze używam suchych drożdży i dla mnie to jest idealne ciasto do drożdżówek, ale oczywiście ciasto może być na świeżych :)
nemah
05.05.2010 08:53 odpowiedz
Ja się z kolei zastanawiam, czy drożdży instant nie zamienić na świeże. Ciekawe tylko, jaka by była w takim razie ich ilość?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2010 08:47 odpowiedz
Oczywiście ze można. Ja tego ciasta używam do każdego rodzaju drożdżówek bo uważam, że jest najlepsze. Ciasto jest bazą, a Ty wybierza jaką chcesz formę i jaki "wsad" :) Pozdrawiam :)
Ciekawy
Ciekawy
05.05.2010 08:33 odpowiedz
Super. Zapisalem A tak z ciekawosci : Nie mozna tego rabarbaru wsadzic do srodka i zrobic cos na ksztalt bl\uleczek z rabarbarm w srodku?
Basia
Basia
05.05.2010 08:15 odpowiedz
A może ktoś już robił te drożdżówki? Niech napisze.
ardzuna
04.05.2010 23:49 odpowiedz
Wyglądaja niezwykle smakowicie! Tez bym chciała, żeby u mnie padał piekący drożdżówki deszcz.
majanaboxing
04.05.2010 23:16 odpowiedz
Ja juz przepis wydrukowałam, jak tylko dorwę rabarbar musze z nim takie cuda potworzyć:)
Wyglądają PRZEPYSZNIE !:))
abbra
04.05.2010 23:00 odpowiedz
Przy takich drożdżówkach nawet deszcz nie jest straszny ! :)
carmellina
04.05.2010 22:07 odpowiedz
A ja mam taką ochotę na rabarbar! I tak uwielbiam drożdżówki! A w domu tylko jabłka :(
kass55
04.05.2010 22:06 odpowiedz
Ja tez uwielbiam rabarbar, mam do niego sentyment, to niejako moje dzieciństwo...kompot , placuszki, drożdżowe ciasto, bardzo lubię!
Twoje bułeczki musza świetnie smakować, pozdrawiam.
amarantqa
04.05.2010 21:55 odpowiedz
I bzy... moje kochane :)

Mi się rabarbar z dzieciństwem kojarzy. Muszę coś w końcu z nim w tym sezonie zrobić, bo kusicie dziewczyny bardzo... oj bardzo :)
nette7
04.05.2010 18:21 odpowiedz
Ale równiutkie! Jeszcze nie jadłam w tym roku rabarbaru, ale już zbieram przepisy ;)...
wiosenka27
04.05.2010 17:53 odpowiedz
Mega piękne drożdżówki:)
margot11
04.05.2010 17:32 odpowiedz
tak , tak drożdżowe z rabarbarem to jest to
cuda.wianki
04.05.2010 17:22 odpowiedz
swietne sa! bardzo mi sie podobaja!
marekszymaniak
04.05.2010 15:02 odpowiedz
Wyglada pysznie! Trzeba spróbować... namówic mamę, żeby zrobiła :D

http://marekszymaniak.blox.pl/html" rel="nofollow">marekszymaniak.blox.pl/html
kabamaiga
04.05.2010 14:20 odpowiedz
cudowne. Poproszę jedną z mleczkiem
zawszepolka
04.05.2010 13:02 odpowiedz
Pieknie czerwony rabarbar kupilas Kasiu! U nas takiego jeszcze nie znalazlam. I drozdzowki takie rowniukie, sliczne :)
mojeslodkie
04.05.2010 12:40 odpowiedz
ale miałaś świetny pomysł z tym rabarbarem. smakowicie wyglądają:)
lo
lo
04.05.2010 12:15 odpowiedz
Kasiu, stworzyłaś małe wiosenne cudeńka. Uwielbiam rabarbar i drożdżówki, więc nawet nie będę się zastanawiać co dzisiaj upiekę. Właśnie wróciłam z targu z pękiem czerwonych łodyg, a więc lecę...
nobleva
04.05.2010 12:03 odpowiedz
Cudne, uwielbiam rabarbar i drożdżówki :)
dagmara_65
04.05.2010 11:12 odpowiedz
Pyszności serwujesz! Drożdzówki prezentują się wspaniale!
Rabarbar w moim ogrodzie jest już prawie do wycięcia. Planowałam w pierwszej kolejności upiec placek, ale chyba teraz zmienię zdanie i zrobię drożdżówki wg Twojego przepisu.
Pozdrawiam Cię :)
eve.eire
04.05.2010 11:09 odpowiedz
Wow! Ale piekne! rzadko drozdzowki wychodza tak ksztaltne.
majazteca
04.05.2010 10:43 odpowiedz
Juz sobie zapisalam przepis :) Drozdzowki wygladaja oblednie pysznie. Wlasnie mam rabarbar w lodowce. Moze sie skusze i jeszcze w tym tygodniu upieke? :))

Kocham bez. U nas juz kwitnie pelna para... :))

Pozdrawiam.
kornik
04.05.2010 10:38 odpowiedz
Ale fajowe! spodziewałam się małych bułeczek z nadzieniem rabarbarowym w środku a tu proszę jakie cudo:)
lashqueen
04.05.2010 10:32 odpowiedz
Na pewno bardzo smaczne. I tak pieknie zaprezentowane
upl
upl
04.05.2010 10:32 odpowiedz
slicznie wygladaja - ta czerwien rabarbaru... :-)
dziwnograj
04.05.2010 10:32 odpowiedz
wyglądają jak jakieś omleciki albo naleśniczki :) Ślicznie zrobione i zdjęcia takie piękne!
milk_chocolate84
04.05.2010 10:20 odpowiedz
Oho.. lecę dzisiaj po rabarbar :) Są wspaniałe, równiutkie, apetyczne.. idelane wręcz!! Muszę je zrobić :)))
ugotujmy
04.05.2010 10:20 odpowiedz
deszczowe drożdżówki, a wyglądają tak pięknie słonecznie :-)
ewelosa
04.05.2010 09:47 odpowiedz
Kasiu to ostanie zdjęcie jest oszałamiające - a drożdzóweczki wspaniałe. Chyba musze kupić drożdze :)

serdecznie pozdrawiam
viridianka
04.05.2010 09:42 odpowiedz
jeeej jakie równiusieńkie, zjadłabym taką na drugie śniadanie (: