15

Drożdżowe ślimaki makowe




Chociaż dzięki tulipanom, hiacyntom i krokusom mój dom w ostatnich dniach pachnie wiosną, rzeczywistość za oknem nie pozwala mi mieć nadzieji na ciepłą, słoneczną aurę. Każdego dnia odsłaniając okna wita mnie ta sama biel. 

Przedwczoraj szukając puszki z brzoskwiniami do ulubionych naleśników, natknęłam się na niewykorzystaną w okresie świątecznym puszkę masy makowej. A że makowo bakaliowe wypieki świetnie pasują do zimowego krajobrazu za oknem, nie zastanawiając się zbyt długo przygotowałam zaczyn. Bo chociaż dość mam zimy, jakoś zimowych wypieków nie umiem sobie odmówić. 

Pozostaje mi tylko nadzieja, że ten dzień będzie ciepły od ludzkiej życzliwości. Czego i Wam życzę.



Ciasto:

* 350 g mąki

* 25 g świeżych drożdży

* 4 łyżki cukru

* 2/3 szklanki mleka

* 90 g masła

* 1 jajko

* 1 żółtko

* 1 szczypta soli

Lukier:

* 1,5 szklanki cukru pudru

* 3-4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

* 1 puszka masy makowej

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn.

Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Mąkę łączymy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka i mleko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto (około 10 minut). Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut (do czasu aż podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, sporej wielkości prostokąt (powinien byc znacznie dłuższy niż szerszy) i rozsmarowujemy na nim cienką warstwę masy makowej pozostawiając po 1 centymetrze ciasta na dłuższych bokach.

Ciasto zwijamy ciasno w rulon, a pod koniec zwijania dłuższy bok delikatnie zwilżamy wodą, aby ciasto się skleiło i ślimaczki nie rozwijały podczas pieczenia.

Rulon kroimy w plastry o grubości 2 centymetrów i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że ciasto wyrośnie podczas pieczenia, więc zachowajcie między bułeczkami odstęp by się nie skleiły (z podanych proporcji ja piekłam 2 partie bułeczek).

Bułeczki odstawiamy na około 15 minut by wyrosły, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ślimaczki pieczemy do lekkiego zarumienienia (około 15-18 minut). Gdy bułeczki odrobinę przestygną, cukier puder mieszamy energicznie z wodą i lukrujemy je.

Smacznego :)

 



 



 

Opublikowano: 11 lutego 2013
Tagi: mak
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
ewela
ewela
31.12.2014 17:56 odpowiedz
Właśnie zrobiłam:) Pyszne,mięciutkie,pachnące w całym domu bułeczki. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2013 22:25 odpowiedz
Z przyjemnością :) Poproszę o podesłanie w wiadomości prywatnej na Facebook'u :)
IWONA
IWONA
20.02.2013 22:22 odpowiedz
Może jestem zarozumiała, ale takie bułeczki nie tak dawno "na okrągło" robiłyśmy z koleżankami w pracy (takie towarzystwo wzajemnej adroacji, czyli "która umie więcej i lepiej"). Polecam przepis , jest jasny, czytelny i nie koniecznie trzeba mieć doświadczenie w pieczeniu ciast drożdżowych. Z pośpiechu przed nagłą koniecznością zjedzenia wypieku, posypuję ślimaczki cukrem pudrem+cukier wanilinowy. Masa makowa najlepsza z "PROSP...." - Ech !!! A jaki zapach w domku przy pieczeniu ślimaczków - jest miło , rodzinnie, ciepło i jakoś tak "dostatnie. Pozdrawiam Cię Kasiu - IWONA. Ps. jakby co, to mam świetny przepis na drożdzowe rogaliki wg przepisu mojem Mamy - robię je już od ...lat i zawsze przed wyjazdem na wakacje.
sisterskitchen
18.02.2013 14:09 odpowiedz
pysznie wyglądają te Twoje ślimaczki
psycholog
17.02.2013 17:58 odpowiedz
pyszności - ja też robię takie zawijańce tylko moje rosną jak giganty - spróbuję tego przepisu
dogsonx
12.02.2013 16:07 odpowiedz
włąsnie ostatnio zastanawialam się czy nie zrobić takich ślimaczków bo masa makowa siedzi i czeka :P
jolantaszyndlarewicz
12.02.2013 14:30 odpowiedz
Po zjedzeniu takiego zawijaska dzień na pewno będzie piękniejszy .... zamarzyły mi się tulipany w wazonie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2013 07:49 odpowiedz
Dziękuję za miłe komentarze :)
moje ip
11.02.2013 22:00 odpowiedz
wygląda..... zatkało mnie tak wygląda... coś pięknego !!!!
naleśniki
11.02.2013 13:31 odpowiedz
Wyglądają wspaniale, będę musiała sama spróbować.
Marta
11.02.2013 12:03 odpowiedz
wspaniały pomysł . ; )
bardzo apetycznie wyglądają. ; D
amaranthrose
11.02.2013 09:53 odpowiedz
Idealne na śniadanie.
Śliczne zdjęcia:)
aniolekidiabelwjednym
11.02.2013 09:11 odpowiedz
Pięknie wyglądają Twoje bułeczki Kasiu :)
U Nas też zalegała puszka masy makowej i w weekend upiekliśmy makowce :-)
wiosenka27
11.02.2013 07:03 odpowiedz
Pięknie ujęłaś Kasiu wiosenno zimowy klimat na zdjęciu:)
Inspirowane Smakiem
11.02.2013 06:37 odpowiedz
Ciesz się, że wita Cię biel, bo mnie witają szarości...