19

Domowa Granola




Przekonanie się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia zajęło mi sporo czasu. Jako nastolatka zawzięcie się przed nim broniłam i nie przyjmowałam do wiadomości że trzeba je jeść. Ale teraz nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania. 

Dla mnie śniadanie musi być zdrowe, dawać energię na wiele godzin intensywnego wysiłku umsłowego i zawierać sporo błonnika. I takim rozwiązaniem jest właśnie granola.

Podstawą granoli są płatki owsiane. Resztę składników możecie dowolnie skomponować. Granola "przyjmie" wszystkie suszone owoce (morele, daktyle, figi, ananasa, papaję), ale ja chciałam by moja granola była chrupiąca, dlatego postawiłam na migdały i pestki. Dodałam do niej też szalenie zdrowy (chociaż wciąż mało znany i doceniany) popping z amarantusa i pyszny miód lipowy.

Jeśli nie  mieliście jeszcze okazji przygotować samodzielnie granoli, szczerze polecam. 

Składniki:

* 650 g owsianych płatków górskich

* 150 g płatków migdałowych

* 200 g blanszowanych migdałów*

* 200 g pestek dyni*

* 200 g słonecznika*

* 200 g rodzynek*

* 2 szklanki poppingu amarantusa

* 8 pełnych łyżek płynnego miodu

* 1 łyżka oleju 

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 

Płatki łączymy w dużej misce z migdałami, dynią, słonecznikiem i amarantusem. W garnku z grubym dnem podgrzewamy miód z olejem do chwili aż widocznie się rozrzedzi, po czym polewamy nim płatki. Energicznie mieszamy dużą łyżką aby miód dokładnie pokrył składniki.

Płatki wysypujemy na blachę z piekarnika i równomiernie rozkładamy. Pieczemy 30 minut, mieszając od czasu do czasu (średnio co 8-10 minut). Granolę po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do granoli dodajemy rodzynki i przekładamy ją do szczelnie zamykanego słoika. 

Podajemy z ciepłym mlekiem, jogurtem naturalnym, lub przegryzamy solo.

Smacznego :)





  



 



* Do granoli użyłam bakalii BIO (pochodzących z rolnictw ekologicznych) marki Fine Food. Produkty tej marki dostępne są w halach Makro na terenie całej Polski. 
 

Opublikowano: 26 marca 2013
Kategoria: Śniadania, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2016 09:40 odpowiedz
Miło mi, że granola smakuje :)

Pozdrawiam :)
Magda Z
Magda Z
10.02.2016 20:33 odpowiedz
Po pierwsze co za mega porcja! :) Robiłam z dzieciakami z połowy porcji, od siebie dodałam czubatą łyżkę kakao. Synowi tak smakowało, że wyjadał z miski jeszcze przed pieczeniem ;) Pierwsza blacha poszła do kosza :( Nie wiem jak ja czytałam, ale też wydawało mi się, że pieczemy w 180 st i wszystko spaliłam (było gorzkie). Drugą już upiekłam zgodnie z przepisem i wyszła przepyszna.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2014 10:36 odpowiedz
Niestety, ale obawiam się, że ziarno się nie nadaje. To tak jak z popcornem. Ziarno nie nadaje się do spożycia, dopiero uprażone staje się miękkie.
Ola.K
Ola.K
16.12.2014 09:29 odpowiedz
Kupiłam Amarantus Sante, nie jest to popping. Nigdzie nie znalazłam poppinu:(

Czy też się nada?
:)
water
water
13.04.2013 10:49 odpowiedz
Można to zrobić dużo prościej i szybciej: wszystkie składniki prażymy na suchej patelni, na koniec dodajemy miód i tłuszcz.
annam1972
annam1972
02.04.2013 22:08 odpowiedz
Dziękuje bardzo, znowu okazało się, że czytam bez zrozumienia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2013 19:52 odpowiedz
Myślę, że tak.
Zuella
Zuella
02.04.2013 19:46 odpowiedz
Czy zamiast miodu sprawdziłby się syrop z agawy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2013 17:27 odpowiedz
annam1972 - w przepisie jest podana temperatura Pierwsze zdanie po składnikach) - 150 stopni.
annam1972
annam1972
02.04.2013 16:53 odpowiedz
Jaka powinna być temperatura piekarnika, bo ja piekłam wszystko w 180 stopniach i niestety spaliłam.

lutka40
28.03.2013 20:51 odpowiedz
Jak zwykle piękne zdjęcia ,nawet taka ''zwykła - niezwykła ""granola wygląda fantastycznie
Kasia Brojek
Kasia Brojek
27.03.2013 19:46 odpowiedz
REWELACJA po prostu :-)
vegazone
27.03.2013 13:35 odpowiedz
Zdjęcia jak zwykle urzekające! :) Praktycznie codziennnie wcinam płatki owsiane, które po prostu zalewam wrzątkiem lub gorącym mlekiem i mieszam z owocami i bakaliami. Pomysł na granole bardzo mi sie podoba. Na pewno ja zrobię w przyszłym tygodniu. Po świątecznej rozpuscie takie zdrowe, błonnikowe posiłki będą wskazane :)
teenager
26.03.2013 16:28 odpowiedz
domowa granola najlepsza ! pyszna i zdrowsza ;D
jolantaszyndlarewicz
26.03.2013 14:36 odpowiedz
Kasiu domową granolę robie juz od jakiegoś czasu i najbardziej lubię ją w mocno orzechowej wersji:) ....co do poppingu z amarantusa to chętnie bym go wypróbowała w granoli:). Buziaka zasyłam i szacuneczek za cudowne zdjecia:)
wykrywaczsmaku
26.03.2013 12:02 odpowiedz
wow, jaka piękna stylizacja!
matylda
26.03.2013 11:24 odpowiedz
uwielbiam, ostatnio z mlekiem kokosowym jem. :)
kabamaiga
26.03.2013 09:42 odpowiedz
Kasiu a wiesz, że kilka dni temu kupiłam właśnie ziarna amarantusa? Musze spróbować tej Twojej wersji.
http:  pastawithapplepie.blogspot.com
http: pastawithapplepie.blogspot.com
26.03.2013 09:09 odpowiedz
ja wole mussli ale twoje zdjeica sa tak bajeczne ze nawet bym sie nie zastanawiala.... ;) platki sa idealne na sniadanie - smaczne, szybkie i bardzo zdrowe ;)