13

Dietetyczna terrina z serka wiejskiego




Wiosna niewątpliwie sprzyja byciu fit. 

Bo grube swetry ustępują miejsca zwiewnym, kwiecistym sukienkom, bo na rzecz krótkich szortów w kąt idą zbyt obszerne dresy, bo z myślą o nowym, wypatrzonym w katalogu bikini wskakujemy na rower lub pod pretekstem wyprowadzenia na spacer psa, truchtamy po przydomowym parku. 

Mam więc dzisiaj dla Was propozycję lekkiej, wysokobiałkowej przekąski, która nie tylko świetnie spisze się jako drugie śniadanie czy lekka kolacja, ale też jako dietetyczna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x25 cm:

* 200-250 g szynki konserwowej lub dowolnej szynki drobiowej

* 500 g serka wiejskiego (użyłam wersji light)

* 1 duży pęczek rzodkiewki (ilośc można zwiększyc do 2 pęczków, jeśli są małe)

* 2 ogórki gruntowe

* 1 spory pęczek koperku

* 100 ml mleka

* 2 płaskie łyżki żelatyny

* sól i pieprz do smaku

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą a następnie jej spód i boki obkładamy wędliną.

Ogórki i rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę. (Jeśli ogórki mają cienką skórkę, nie obieramy ich).

Serek przelewamy do miski, dodajemy do niego ogórki, rzodkiewkę i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wlewamy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy od czasu do czasu sprawdzając konsystencję. Lekko tężejącą masę przelewamy do keksówki. (Aby masa szybki zastygła, serek powinien być mocno schłodzony.)

Wierzch serka przykrywamy wędliną, keksówkę owijamy folią spożywczą by szynka nie wyschła i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Schłodzoną terrinę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy z niej folię i kroimy w plastry. 

Smacznego :)




Opublikowano: 8 maja 2015
Kategoria: Śniadania, Przekąski, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
katiezzz
katiezzz
23.01.2017 12:32 odpowiedz
A czy można czymś zastąpić wędlinę? :) Interesuje mnie wersja wege.
kasia
kasia
25.01.2016 12:35 odpowiedz
właśnie zajadam drugi kawałek tego cudeńka pyyyycha ;)))
1ela64
14.05.2015 13:50 odpowiedz
już wiem wiem :-) dziękuję
lecę po serek :-) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2015 18:40 odpowiedz
To jest taki granulowany serek. Najlepiej wyszukać w grafice google jak wygląda, bo ciężko go opisać. Na opakowaniu jest napisane, że to serek wiejski.
1ela64
13.05.2015 12:07 odpowiedz
jaki to jest serek wiejski?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2015 20:47 odpowiedz
Myślę, że zblanszowane plastry cukinii to bardzo dobry pomysł :)
kachajek
kachajek
12.05.2015 20:38 odpowiedz
Bardzo apetycznie wygląda! Aż muszę taką zrobią. Chciałabym jednak, żeby koleżanka wegetarianka mogła tego cuda spróbować i stąd pytanie - czy wędlina jest tu niezbędna? Jeśli tak, to czym ew można by ją zastąpić? Plastry cukinii?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
12.05.2015 11:33 odpowiedz
Podoba mi się ta propozycja:)
magdadajnowska
11.05.2015 19:13 odpowiedz
To coś zdecydowanie dla mnie :D Moje smaki.Poza tym wygląda pysznie.
Mariolka
08.05.2015 20:13 odpowiedz
Piękne zdjęcia! Mam nadzieję, że smakowało :) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2015 14:40 odpowiedz
Ale tu się wszystko trzyma w kupie :) Nie ma potrzeby zalewania jej galaretą.
Malinka
Malinka
08.05.2015 14:10 odpowiedz
A jakby to tak jeszcze delikatnie zalać galaretą / żelatynką ,żeby się w kupie trzymało ?Hm?
rain1drop
08.05.2015 11:20 odpowiedz
Bardzo ładna :) Robiłam kiedyś coś takiego z łososiem :)