18

Czekoladowy tort pralinowy




Jeśli lubicie wilgotne, intensywnie czekoladowe i obłędnie wręcz pachnące ciasta, to moja dzisiejsza propozycja jest dla stworzona właśnie dla Was :)

Przepyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem kawy i sporą dawką kakao z lekką masą na bazie kremówki, mascarpone i gorzkiej czekolady. Całość zwieńczona czekoladową polewą oraz w ramach dekoracji czekoladowymi pralinkami.

Wbrew temu co możecie sobie wyobrażać po opisie, czy temu co widzicie na zdjęciu, ciasto wcale nie jest bardzo słodkie. W masie nie ma dodatkowego cukru, a w cieście znajduje się nie tylko aż szklanka gorzkiego kakao, ale równie spora porcja mocnej, gorzkiej kawy.

Pamiętajcie tylko, że ciasto należy wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed podaniem, ponieważ pod wpływem ciepła ciasto staje się miękkie i nabiera właściwej konsystencji.

Ciasto:

* 250 ml kefiru

* 125 ml oleju

* 2 duże jajka

* 2 szklanki cukru trzcinowego

* 2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 szklanka dobrej jakości kakao

* 2 łyżeczki sody

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 spora szczypta soli

* 250 ml mocnej, gorącej kawy

Masa:

* 250 g mascarpone

* 250 ml kremówki

* 200 g gorzkiej czekolady

Polewa:

* 150 g gorzkiej czekolady

* 1 łyżka masła

* 75 ml mleka

Dodatkowo:

* czekoladowe pralinki do dekoracji

Kefir łączymy z olejem oraz jajkami i ubijamy je tylko do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodajemy mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksujemy do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolewany gorącą kawę.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Przestudzone do temperatury pokojowej ciasto przekrawamy na pół.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.

Kremówkę łączymy z mascarpone i miksujemy do czasu, aż uzyskamy gęsty krem, do którego wlewamy cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę. Jak tylko czekolada połączy się z resztą masy przestajemy miksować aby masa się nie zważyła.

Ciasto przekładamy masą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę łączymy w misce z masłem oraz mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając do chwili, aż uzyskamy gładką polewę, którą dekorujemy wierzch ciasta. Kiedy polewa odrobinę przestygnie, układamy na niej pralinki, a ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Podajemy w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)


Opublikowano: 31 marca 2016
Tagi: czekolada kawa
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Daria
Daria
22.10.2018 12:09 odpowiedz
Skąd takie śliczne pralinki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2018 13:57 odpowiedz
Karmello :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2016 23:02 odpowiedz
Tak, myślę że 1,5 porcji będzie w sam raz.
ewela
ewela
26.04.2016 12:34 odpowiedz
Kasiu chcę zrobić ten tort w tortownicy 28 cm, o ile powiększyć składniki? 1,5 porcji wystarczy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2016 15:39 odpowiedz
Masa może zbytnio zgęstnieć i ciężko będzie nią przełożyć tort.
Ewelanka
Ewelanka
17.04.2016 17:48 odpowiedz
A czy mozna zrobic masę i wstawic ją do lodowki, a tort przełożyć następnego dnia? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2016 08:37 odpowiedz
Można użyć samego wrzątku, chociaż kawa z pewnością wpływa na smak ciasta.
Diana
Diana
12.04.2016 19:19 odpowiedz
Tort wygląda smakowicie. Jednak mam pytanie, czym można zastąpić kawę?
olga
olga
10.04.2016 13:19 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj, wyszło obłędne!! Świetny przepis, na pewno go jeszcze powtórzę.
Tylko wyrosło w formie kopca kreta, więc musiałam zmodyfikować dekoracje na polewie. Wiecie dlaczego tak się dzieje, że ciasto krzywo rośnie?
Kasia
Kasia
18.05.2019 09:59 odpowiedz
U mnie to samo, już drugi raz, nie wiem co mogłabym poprawić. Ostatecznie ścinam nieco kopiec, przepraszam na dwa blaty i po posmarowania kremem przykrywam odwróconym górnym blatem, tak żeby wypukłość ukryła się w kremie...
jolantaszyndlarewicz
05.04.2016 14:21 odpowiedz
Dzieło sztuki:).
anika
02.04.2016 22:11 odpowiedz
Aż ślinka cieknie! :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2016 18:26 odpowiedz
Aga - przy białym cukrze proszę zmniejszyć jego ilość do 1 i 1/3 szklanki.

Joanna - nie, śmietanka płynna.
Joanna
Joanna
31.03.2016 20:16 odpowiedz
Witam
Czy kremówka ma być ubita na sztywno przed połączeniem z mascarpone ?
Aga
Aga
31.03.2016 18:15 odpowiedz
Czy opcjonalnie może być biały cukier?
AniaGotuje.pl
31.03.2016 17:00 odpowiedz
To zdjęcie mnie zachwyca!
Słodkie Abstrakcje
31.03.2016 15:04 odpowiedz
To wygląda nieprawdopodobnie :) Od samego patrzenia można się najeść.
DZIEŁO! :)
Agata
Agata
31.03.2016 12:36 odpowiedz
Poznaję te pralinki! :D