35

Czekoladowy sernik z kawową galaretką




Jak miło zaczynać tydzień od wtorku :)          

Ciekawe, czy Wy także macie wrażenie, że dwa ostatnie dni były niedzielą?

Na szczęście niedziela to mój ulubiony dzień, bo właśnie wtedy mogę pozwolić sobie na spędzenie w kuchni tyle czasu, ile tylko zapragnę. A ponieważ w planach było rodzinne spotkanie, to i w kwestii ciast mogłam sobie poszaleć. 

Jednym z ciast które poczyniłam, jest prezentowany dziś sernik czekoladowy na zimno na kakaowym biszkopcie z kawową galaretką. Fantastyczne połączenie.

Lekki biszkopt, kremowa masa serowa na bazie serka waniliowego, bitej śmietany i mlecznej czekolady oraz idealne i bardzo oryginalne zwieńczenie w postaci kawowej galaretki, którą - jeśli macie ochotę - możecie wzbogacić kieliszkiem ulubionego alkoholu.  

Sernik najlepiej smakuje kiedy ma temperaturę pokojową, więc zalecam wyjąć go z lodówki ok. 15-20 minut przed podaniem. 

Zdecydowanie polecam, jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach :)   

Biszkopt:

* 3 jajka

* 80 g cukru

* 80 g mąki

* 1 pełna łyżka kakao

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 750 g waniliowego serka homogenizowanego

* 1 szklanka kremówki (30% lub 36%)

* 200 g mlecznej czekolady

* 1 pełna łyżka kakao

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 30 g żelatyny

* 100 ml wrzątku

Galaretka kawowa:

* 650 ml wrzątku

* 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (polecam te o bardzo drobne, delikatne kawy)

* 2 pełne łyżki cukru

* 25 g żelatyny

Jajka ubijamy z cukrem przez około 5-7 minut, do czasu aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie przesiewamy do niej wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia* tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

*Wykładamy tylko spód tortownicy, boków nie natłuszczamy aby biszkopt się nie obkurczył.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek (powinien mieć temperaturę pokojową), kakao, stopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i przestudzoną żelatynę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Bardzo istotne jest by ani czekolada ani żelatyna nie były ciepłe, ponieważ masa może się zważyć. 

Z biszkoptu zdejmujemy papier i wkładamy go ponownie do tortownicy. Przekładamy na niego masę serową dokładnie doprowadzając ją do boków, aby nie było szparek. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Kawę łączymy z cukrem i żelatyną i zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystygnięcia.    

Zimną kawę delikatnie wylewamy na zastygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 12 listopada 2013
Tagi: czekolada kawa
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
ewa
ewa
13.03.2019 18:34 odpowiedz
Witam.Nie mieszkam w Pl i nie mam dostepu do takiego serka,chyba,ze kanapkowy,taki ala Philadelphia lub mascarpone.Ktory z nich moglabym uzyc?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2019 21:53 odpowiedz
Myślę, że prędzej mascarpone. Tylko masa będzie dość ciężka. I zmniejszyłabym ilość żelatyny. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2018 20:41 odpowiedz
Jak najbardziej :) Proponuję biszkopty nasączyć kawą :)
Czekoladka
Czekoladka
27.07.2018 18:01 odpowiedz
Kasiu kusi mnie ten sernik ale czy mogłabym jakoś zrobić go w pucharach jako deser? Na przykład z biszkoptami przełożonymi? Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2016 08:44 odpowiedz
Ja na przykład lubię serek waniliowy Zott, w takich niebieskich, 400 lub 500 g opakowaniach.
Edyta
Edyta
07.03.2016 08:20 odpowiedz
Kasiu może polecisz, jakich najlepiej serków użyć do tego sernika, jakiej marki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2015 17:29 odpowiedz
Zależy jaki z wiaderka. Są sery bardzo ciężkie i zbite, jak np. Piątnica i one się w ogóle nie nadają. A są też takie bardzo rzadkie, praktycznie jak homogenizowane i one by się nadawały.

Ale szczerze mówiąc, najlepszy wyjdzie z serków homo.
Marta
Marta
08.01.2015 16:11 odpowiedz
Kasiu, a czy można zamiast serka homogenizowanego dać taki z wiaderka? Czy będzie za ciężki?
j4skier
j4skier
15.12.2013 19:23 odpowiedz
robię to właśnie w akademiku(spod biszkoptowy zastąpiłem biszkoptami w kawie), ale wydaje mi się, że za dużo było tej żelatyny, albo za słabo się schłodziła, bo gdy ją dodałem wprawdzie sie nie zważyło, ale czuć takie drobne grudki żelatyny chyba.
Gosia 62
Gosia 62
02.12.2013 15:39 odpowiedz
Pani Kasiu, dziękuję za kolejny przepis na pyszny sernik. Tym razem zaciekawiła mnie ta galaretka kawowa :-) Ciasto wg Pani przepisu zniknęło jak zwykle błyskawicznie . Pozdrawiam i czekam na następne inspiracje kulinarne.
Gość
Gość
18.11.2013 08:42 odpowiedz
pyszny piękny torcik
zrobił furrorę na urodzinach mojej córeczki.
zuzanna
zuzanna
18.11.2013 07:52 odpowiedz
Serniczek wyszedł bardzo, bardzo dobry! Dodałam jedynie trochę mniej cukru do sera (nie lubię za słodkich ciast) i nasączyłam biszkopt. Moim zdaniem nasączenie jest konieczne aha proponowałabym dodać więcej żelatyny do sera bo jest dość luźny i trudny w krojeniu. Poza tym jest OK! Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
o.zak
17.11.2013 22:14 odpowiedz
Nowy smak zwłaszcza wytrawna galaretka kawowa :) poza tym sernik wyszedł jak na zdjęciu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.11.2013 23:56 odpowiedz
W takim razie czekam na opinię po spróbowaniu całości :)
o.zak
16.11.2013 20:13 odpowiedz
Nie mogłam się oprzeć :) masa serowa obłędna w smaku! Jestem ciekawa galaretki kawowej :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2013 11:07 odpowiedz
Trzymam i czekam na recenzję :)
zuzanna
zuzanna
15.11.2013 11:05 odpowiedz
Właśnie jestem w trakcie robienia tego sernika, pozostała mi jeszcze galaretka. Ciekawa jestem jak wyjdzie, trzymajcie kciuki!
jolantaszyndlarewicz
14.11.2013 14:14 odpowiedz
Kasiu bardzo podoba mi się kolorystyka tego sernika, uwielbiam czekoladowe barwy:) buziaki zasyłam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.11.2013 15:23 odpowiedz
Tortownica o średnicy 26 cm. Już uzupełniłam informację w przepisie :)
mucha123
mucha123
13.11.2013 15:13 odpowiedz
Kasiu wyglada super, spróbuje go zrobić ale podaj prosze rozmiar tortownicy
wenus-lifestyle
13.11.2013 14:36 odpowiedz
Cudowne zdjęcie <3
Sernik wygląda bardzo elegancko, myślę że można go podać na rodzinnym przyjęciu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.11.2013 12:02 odpowiedz
Dziękuję i pozdrawiam :)
napiecyku
13.11.2013 11:35 odpowiedz
Twoje zdjęcia Kasia zawsze przyciągają mają uwagę. Sernik wygląda pysznie. Pozdrawiam:)
Gość
Gość
12.11.2013 22:45 odpowiedz
Pięknie dziękuję za odpowiedź:) A sernik wygląda przepięknie:)
gin86
12.11.2013 22:20 odpowiedz
Wygląda wspaniale, kupiłaś mnie tą kawową galaretką :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 22:00 odpowiedz
Kakao dodajemy do masy serowej, razem z czekoladą i żelatyną. Już uzupełniłam braki w przepisie.

Dziękuję Wam za miłe słowa :)
Pozdrawiam
Gość
Gość
12.11.2013 19:43 odpowiedz
Kasiu, a co robimy z łyżką kakao w masie serowej? dodajemy do rozpuszczonej czekolady? i jakiego rozmiaru tortownica? pozdrawiam, ela
majanaboxing
12.11.2013 19:36 odpowiedz
Przepiękny sernik Kasiu! Kawowa galaretka bardzo kusi. Miłego tygodnia :)
olimpia34
12.11.2013 16:19 odpowiedz
Jestem oczarowana tym sernikiem, to ulubione smaki mojego męża. Zrobię go na święta:-)
Marta
12.11.2013 15:56 odpowiedz
Wspaniały sernik! : )
Lekki, orzeźwiający i czekoladowy..Obłęd!
malwinkanr1
12.11.2013 12:00 odpowiedz
Wygląda cudnie!
majazteca
12.11.2013 07:50 odpowiedz
Cudo! Po prostu cudo Kasiu :) Twprzysz takie pysznosci, ze az slinka leci na sam widok :)

Pozdrawiam cieplo.
mikimama
12.11.2013 07:26 odpowiedz
Świetnie się prezentuje Kasiu!
Inspirowane Smakiem
12.11.2013 05:49 odpowiedz
Aabsolutnie przepiękny!!
gosiaa99
12.11.2013 00:33 odpowiedz
Kasiu ten sernik jak dla mnie idealny:) w chinskiej restauracji zawsze na deser biore ciasto z kawowa wlasnie galaretka. Cos czuje, ze ten sernik by mi bardzo posmakowal.