31

Czekoladowe ciasto migdałowo dyniowe


Dopiero co pisałam, że nie mogę doczekać się pierwszego śniegu, a tu niedzielny poranek powitał mnie białym puchem. To był najpiękniejszy poranek od bardzo, bardzo dawna. 

Spędziłam go wpatrzona w białe drzewa a na śniadanie zaserowałam sobie dwa kawałki aromatycznego ciasta. To był idealny poranek idealnej niedzieli. 

Was też zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie i ma bardzo ciekawą strukturę. Jest po prostu fantastyczne. Idealne na zimne wieczory :) 

Składniki:

* 200 g blanszowanych migdałów

* 50 g nasion dyni (suszone, łuskane)

* 200 g dyni (masa po obraniu)

* 150 g gorzkiej czekolady

* 130 g cukru

* 2 łyzki kakao

* 3 łyzki mąki

* skórka otarta z 1 pomarańczy

* 4 jajka

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa:

* 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - w zależności od preferencji)

* 2 pełne łyżki masła



Przygotowanie w Thermomixie:

Migdały, nasiona dyni i połamaną czekoladę miksujemy 10 sekund, obroty 6. Przesypujemy do miseczki. 

Pokrojoną w kostkę dynię miksujemy 7 sekund na obrotach 5.

Do dyni dodajemy orzechowo czekoladową mieszankę i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy  45 sek na obrotach 3. 

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut (wbity w środek ciasta patyczek nie powinien wychodzić oblepiony ciastem). Ciasta nie należy zbytnio przepiec aby nie straciło wilgoci. 

Ciasto odstawiamy do wysudzenia na około 1,5-2 godziny.

Kiedy ciasto przestygnie, czekoladę i masło łączymy ze sobą i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy do chwili połączenia się składników. Polewę rozsmarowujemy na cieście i pozostawiamy do zastygnięcia. 

Bez Thermomixa:

Dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki, orzechy i pestki dyni rozdrabniamy blenderem lub w młynku do kawy. Miksujemy około minuty. Pozostałe czynności wykonujemy tak, jak w przypadku uzywania Thermomixa.

Smacznego :)

 


 

“Cake is happiness! If you know the way of the cake, you know the way of happiness! If you have a cake in front of you, you should not look any further for joy!”
 
C. JoyBell C.


Ingredients:

* 200 g blanched almonds

* 50 g pumpkin seeds (dry and shelled)

* 200 g peeled pumpkin

* 150 g chocolate

* 130 g sugar

* 2 tablespoon unsweetened cocoa powder 

* 3 tablespoon flour

* zest from one large orange

* 4 eggs

* 1 teaspoon cinnamon

* 1 teaspoon baking powder

* 1 teaspoon vanilla extract

Chocolate Icing:

* 100 g chocolate

* 2 tablespoons butter

Heat oven to 180 C.

Grate pumpkin.

Whizz almonds, chocolate and pumpkin seeds in a food processor.

Combine all ingredients and mix it for about 1 minute. 

Pour batter into oiled baking pan and bake for about 50 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). Let it cool for about 1,5-2 hours. 

When the cake is cooled prepare the icing.

Melt chocolate with butter in a double boiler and spread the icing on the top. 

 




Częściowo wzorowałam się na tym przepisie.

Opublikowano: 29 października 2012
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Scarlett
Scarlett
20.11.2017 23:49 odpowiedz
Mimo że ostatnio wyszedł mi zakalec to i tak był pyszny i nic nie zostało :)
Podejmuję drugą próbę, proszę mi powiedzieć .... Pieczemy w piekarniku góra, dół i bez termo czy tylko dół? Serdecznie pozdrawiam i dziekuję za te cudowne przepisy z których często korzystam :)
Gość
Gość
30.10.2017 23:33 odpowiedz
Robiłam i w pełni zgadzam się, że to wyjątkowe, wyraziste w smaku,pyszne ciasto.Już znalazło się na liście ulubionych .Dziękuję Kasiu za inspirację i smacznie pozdrawiam Paulina
Gość
Gość
30.10.2017 23:31 odpowiedz
Robiłam i w pełni zgadzam się, że to wyjątkowe, wyraziste w smaku,pyszne ciasto.Już znalazło się na liście ulubionych .Dziękuję za inspirację i smacznie pozdrawiam Paulina
 anik
anik
26.01.2016 08:09 odpowiedz
Co trzeba by zmienić w przepisie, chcąc dodać puree z pieczonej dyni?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2015 22:57 odpowiedz
Dokładnie tak, proszę ją zetrzeć na tarce.
Pozdrawiam :)
anka
anka
06.11.2015 21:43 odpowiedz
Chciałam zrobić to ciasto, ale nie mam thermomixa. Co trzeba zrobić z czekoladą? Wystarczy zetrzeć na tarce na małych oczkach?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2012 15:44 odpowiedz
Cieszę się, ze ciasto smakowało i dobrze wiedzieć, ze z puree tez można je zrobić :)

Pozdrawiam :)
Lila
Lila
01.11.2012 14:05 odpowiedz
Zrobilam dzis to ciasto i musze powiedziec ze to jedne z lepszych ciast jakie ostatnio zrobilam. Obawialam sie troszke bo dodalam puree z pieczonej dyni, ale wyszlo wspaniale. Robilam juz rozne dyniowe, z kilku blogow, ale to ciasto z dynia to zdecydowanie moj faworyt, jest dokladnie takie jak piszesz: aromatyczne, wilgotne i po prostu pyszne. Probowalam z jeszcze nie do konca zastygnieta polewa bo nie moglam sie juz doczekac :) Pozdrawiam i dziekuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.10.2012 21:44 odpowiedz
Kasiu cieszę się, ze smakowało :)
Kasia
Kasia
31.10.2012 14:10 odpowiedz
zrobiłam wczoraj wieczorem :) zapach podczas pieczenia - niesamowity :) degustacja była dzisiaj z samego rana, ciacho jest mega dobre :) i było moje pierwsze w życiu ciasto z dynią... ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.10.2012 20:57 odpowiedz
Kasiu puree to tu niestety nie bardzo. Lepiej zwykłą,tartą dynię. Zdecydowanie :)
kasieńka
kasieńka
30.10.2012 20:40 odpowiedz
powiedz mi Kasiu, czy zamiast tartej dyni mogę dodać pure z dyni? Tyle tego ostatnio zrobiłam...i muszę jakoś wykorzystać :)
Pisara
Pisara
30.10.2012 20:03 odpowiedz
oj pysznie gotujesz, na prawde już Cię reklamuję na swoim blogu :)
Canette
29.10.2012 22:05 odpowiedz
Och, Twój poranek brzmi jak z bajki, też taki chcę, trzeba będzie upiec takie ciacho :D
kabamaiga
29.10.2012 21:59 odpowiedz
Robiłam tamto ciasto od Bei, ciekawa jestem jak różni się w smaku Twoja wersja.
olciaky
29.10.2012 16:14 odpowiedz
mniam, pyszne ciacho.. takie czekoladowe i jesienne
Justin Dorothy
29.10.2012 15:26 odpowiedz
piękne ciasto :)
darkangelika
29.10.2012 12:03 odpowiedz
Świetnie wygląda wnętrze ciasta, bardzo apetycznie;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2012 10:55 odpowiedz
Dziękuję :)
senninha
senninha
29.10.2012 10:54 odpowiedz
:)) pomyślę nad tym, dziękuję ;)
ale obawiam się, że nie byłby to najlepszy pomysł, bo po kilku wizytach nie mieściłabym się w drzwiach i musiałabym już zostać na zawsze ;)
tak czy inaczej, aż ślinka leci, jak się patrzy na te zdjęcia i czyta opis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2012 10:42 odpowiedz
To przykro mi, ale w tej sytuacji to co najwyżej możesz się przeprowadzić się do Krakowa i wpadać na degustacje :)
senninha
senninha
29.10.2012 10:38 odpowiedz
no wiesz ;P kobiet o wiek się nie pyta... a już na pewno nie adopcyjny ;)

Basia
Basia
29.10.2012 09:40 odpowiedz
Wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2012 09:39 odpowiedz
Senninha a Ty jesteś jeszcze w wieku adopcyjnym? ;)

Joluś ciesz się dynią póki jest :) A kuchnia to bardzo przyjazne miejsce :)

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa i jeszcze raz zachęcam do wypróbowania ciasta :)
sylwuszka
sylwuszka
29.10.2012 09:28 odpowiedz
Piekne ciasto-za pewne smakuje wysmienicie!!
jolantaszyndlarewicz
29.10.2012 09:14 odpowiedz
Kasiek czy Ty chcesz żebym przestała tutaj wpadać, toć ja z kuchni przez Ciebie nie wyjdę ....codziennie coś dyniowego i coś wspaniałego:) wielki buziak Kochana:)
senninha
senninha
29.10.2012 08:54 odpowiedz
Kasiu, adoptuj mnie ;))
Droczilka
29.10.2012 08:09 odpowiedz
Ciacho przeapetyczne. Cudne fotki! Mniam, mniam!
blenda2007
29.10.2012 07:54 odpowiedz
wyglada przeeeepysznie:D
Ola
Ola
29.10.2012 07:25 odpowiedz
Pani Kasiu... myślę, że te zdjęcia mówią same za siebie ;)
majanaboxing
29.10.2012 06:46 odpowiedz
Pyszne musi być to ciasto! Wygląda smakowicie. :)
Pozdrawiam.