5

Czekoladowa babka drożdżowa - przepis




Zapewne u większości z Was na wielkanocnym stole pojawia się drożdżowa babka, ale czy myśleliście kiedyś, by przygotować ją w wersji czekoladowej? 

Taka babka stanowi ciekawe urozmaicenie lub oryginalną alternatywę dla tradycyjnej babki wielkanocnej, która z pewnością zaskoczy Waszych bliskich. Babka pięknie pachnie i jest bardzo puszysta. 
  Zaczyn:

 

* 125 g mąki

* 200 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka

* 45 g świeżych drożdży

* 2 łyżki cukru

 

Składniki:

 

* 375 g mąki

* 80 g cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 40 g dobrej jakości kakao

* 2 jajka

* 4 duże żółtka

* 120 g stopionego masła

* 2 szczypty soli

* 1 szklanka rodzynek

 

Polewa:

 

* 50 g masła

* 10 łyżek mleka

* 1/2 szklanki cukru

* 3 kopiaste łyżki kakao

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. Do dużej miski wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z kakao oraz solą. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, a następnie dodajemy stopione i przestudzone masło i zagniatamy ciasto przez kolejne 10 minut - do chwili aż "wciągnie" całe masło, będzie gładkie i błyszczące. Pod koniec zagniatania do ciasta dodajemy rodzynki, które moczymy wcześniej przez godzinę w herbacie. 

Dużą formę na babkę smarujemy miękkim masłem (ok. 1 łyżka) i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka) a następnie wyjmujemy ją z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.

Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do chwili aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie do garnka dodajemy kakao i podgrzewamy przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszamy trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polewamy nią babkę.

Smacznego :)

 






* (Już podczas wyrastania babka wyrośnie sporo ponad formę, ale nie przejmujcie się tym. Z pewnością nie wypłynie z formy podczas pieczenia.)

** Przepis na idealną, tradycyjną babkę drożdżową z cytrynowym akcentem znajdziecie TUTAJ 
 

Opublikowano: 24 marca 2015
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
jolantaszyndlarewicz
25.03.2015 17:41 odpowiedz
Cudowna Kasiu ... bardzo, bardzo mi się podoba:)
Paweł
24.03.2015 17:33 odpowiedz
Super babka! No i teraz mam dylemat - co upiec na święta. Czy tradycyjną żółtą babkę z aromatem cytrynowym i pomarańczowym czy też czekoladowa babę drożdzową. Nie wiem, nie wiem co powinienem upiec. Pewnie skończy się na tym, że decyzji nie podejmę i upiekę dwa - rodzina z pewnością się ucieszy! Słodkości to oni lubią ;)
Anettka
24.03.2015 16:24 odpowiedz
Wspaniała babka :) Wyrosła naprawdę spora. Muszę koniecznie wypróbować.
Aga
Aga
24.03.2015 09:16 odpowiedz
Obłędna!
h_anka
h_anka
24.03.2015 01:16 odpowiedz
a za mną chodzi drożdzowa babka kokosowa. Z dodatkiem oleju kokosowego, mleczka kokosowego i (?) tu się zastanawiam, zblendowanych na drobno wiórków kokosowych (takich używam do śniadaniowej jaglanki). Do tego polewa z gorzkiej czekolady i posypka z płatków (nie wiórków) kokosowych. Czy myślisz Kasiu, że mleczko kokosowe nada sie do ciasta drożdzowego?