11

Cytrynowy filet ze szparagami


Ponieważ sezon na szparagi wciąż trwa postanowiłam zaprezentować Wam bardzo proste danie, którego przygotowanie zajmie Wam ok 20 minut (pomijając czas, kiedy mięso się marynuje). 

Jeśli brakuje Wam tu dodatkowego źródła węglowodanów, proponuję do mięsa podać ryż :)

Składniki na 2 porcje:

* 2 pojedyncze filety z kurczaka

* 1 pęczek szparagów (ok. 15 sztuk)

* 3 łyżki oliwy

* 1 pełna łyżka masła

Marynata

* sok z jednej, dużej cytryny

* 1 łyżka miodu

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowego

* 1 szczypta suszonego rozmarynu

Wszystkie składniki marynaty miksujemy. Do małego woreczka foliowego wkładamy mięso i zalewamy je marynatą. Woreczek szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ja kilkukrotnie je przewracałam i ściskałam aby marynata wszędzie dotarła, ale jeśli weźmiecie odpowiednio mały woreczek lub zawiążecie go przy samym mięsie, nie powinno być problemów. 

Na drugi dzień na patelni rozgrzewamy oliwę wymieszaną z masłem i smażymy mięso na małym ogniu po około 7 minut z każdej strony. Jeśli dacie za duży ogień, spali się wierzch, ale środek będzie surowy.

W czasie kiedy smaży się mięso na wrzątek wrzucamy szparagi (pozbawione twardych końcówk) i gotujemy je około 2 minuty. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Kiedy mięso się już usmaży z obu stron, na patelnię wrzucamy szparagi i dosłownie minutę podsmażamy je. Podajemy od razu.

Smacznego :)

 



 



Przepis własny


Opublikowano: 3 czerwca 2012
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Gość
Gość
17.09.2012 08:40 odpowiedz
No cóż, nie poderwał mnie cytrynowy a raczek KWAŚNY SMAK.

Do kwaśnego smaku nie pasował mi rozmaryn.
Zjedliśmy lecz nie polecam nawet na piątkowy szybki obiad.

Jak widać odczuwanie smaków jest baaaaaardzo różne a upodobania kulinarne mają wielką rozpiętość.

Pozdrawiam bardzo serdecznie
Iw Ko
Martyna
29.06.2012 12:55 odpowiedz
Witam,
zaglądam na Twojego bloga z wielką sympatią już jakiś czas. Zawsze można znaleźć tu ciekawe przepisy. Cytrynowy filet wygląda naprawdę smakowicie. Z pewnością wypróbuję, aczkolwiek podaruję sobie szparagi, bo nie przepadam ;d.
Ja swoją przygodę z blogowaniem dopiero zaczynam. Niemniej jednak zapraszam do mojego kalejdoskopu smaków.
Pozdrawiam
smakiempisany.blogspot.com
senninha
senninha
13.06.2012 21:13 odpowiedz
Pierś wygląda na bardzo soczystą :)
podobne robi mój mąż i są przepyszne !
agattekh
05.06.2012 12:28 odpowiedz
Wygląda bardzo apetycznie :-)
jolantaszyndlarewicz
05.06.2012 11:36 odpowiedz
Kasiu wspaniały obiad ...i nawet ryzu tu nie potrzeba:)
monika.l_nagrabinie
04.06.2012 04:09 odpowiedz
Brakuje mi jedynie tego talerza u mnie!

:)
pozdrawiam Kasiu
fantazjemagdyk
03.06.2012 20:46 odpowiedz
o tak prezentuje się bardzo zachęcająco :)
darkangelika
03.06.2012 20:19 odpowiedz
Jak to pysznie wygląda i zdrowo;)
Tomek
03.06.2012 19:26 odpowiedz
cudo:)
zawsze.oliwek
03.06.2012 12:17 odpowiedz
oblizałam się tylko i znikam, dziś tez mam grilla- ale zwykle szaszłyki ;)
mientablog
03.06.2012 11:30 odpowiedz
to zdecydowanie danie dla mnie :) soku z cytryny dodaję do czego sie da ;p a cytrynową marynatę do mięsa uwielbiam :) chyba jutro pójdę kupić szparagi bo zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania dania z Twojego przepisu:)