2

Cynamonowe bułeczki z orzechami i syropem klonowym



Przepyszne, drożdżowe bułeczki z orzechami, syropem klonowym i nutą cynamonu. 
Typowo jesienny wypiek. 
Na weekendowe śniadanie, do pracy lub szkoły. 
Albo do kubka gorącej herbaty w chłodne, deszczowe popołudnie. 

Do bułeczek użyłam orzechów pekan i jest to moim zdaniem najlepszy wybór, ale jeśli użyjecie orzechów włoskich, laskowych czy migdałów, to z pewnością też będą pyszne :)

Składniki na 16-18 bułeczek
Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Nadzienie:
  • 2 pełne łyżki  miękkiego masła (ok. 80g)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 100 g orzechów pekan
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 5 łyżkami lekko podgrzanego mleka  i 1 łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Resztę mleka łączymy z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym oraz pokrojonym w drobną kostkę masłem. Podgrzewamy tylko do chwili rozpuszczenia masła i odstawiamy do wystygnięcia (mleko powinno mieć temperaturę ok. 40-50 stopni.

Wyrośnięty zaczym łączymy z mieszanką mleka i masła, jajkami oraz żółtkiem. Mieszamy do połączenia, a następnie dodajemy mąkę. Zagniatamy gładkie i elastyczne - ale dość luźne ciasto, które przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół i każdą z części wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. 

Pierwszy placek smarujemy połową masła, posypujemy 2 łyżkami cukru połączonymi z łyżeczką cynamonu, polewamy 3 łyżkami syropu klonowego i posypujemy połową posiekanych orzechów. 
Zwijamy ciasno w rulon. Końcówkę zwilżamy wodą i sklejamy z resztą ciała. 
Tak powstały rulon kroimy na 8-9 kawałków i układamy na (rozcięciem do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Odstawiamy na około 10 minut, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. 
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki przekładamy  na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia. 
W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta. 

Przestudzone bułeczki polewamy lukrem. 

Smacznego!

Opublikowano: 7 października 2019
Tagi: orzechy
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
IWONA
IWONA
10.10.2019 13:05 odpowiedz
Witam Cię Kasiu.
Czy możesz podać przepis na zrobienie lukru do polanie bułeczek?
Dziękuję i pozdrawiam Cię.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2019 13:31 odpowiedz
Łączymy wszystkie składniki i energicznie mieszamy. 
Lukier jest gotowy po maksymalnie 15 sekundach.