0

Crumble z owocami leśnymi



Crumble z owocami leśnymi to zdecydowanie moja ulubiona wersja tego deseru. 
Oczywiście lubię też wersję z jabłkami, rabarbarem czy gruszką, ale to właśnie mieszanka owoców jagodowych sprawdza się tu moim zdaniem najlepiej. 
Przy okazji jest to świetny sposób na wykorzystanie zapasów zamrożonych latem owoców i przygotowanie zamrażarki na nowy sezon ;) 

W składnikach nie podaję Wam dokładnej ilości owoców, ponieważ to zależy od wielkości Waszych naczynek. 
Jeśli nie posiadacie takich kokilek, deser ten możecie przygotować w jednym, większym naczyniu (na przykład w formie na tartę) i nałożyć go łyżką do miseczek. 
Pamiętajcie też, że owoce w trakcie pieczenia rozmrożą się i opadną, więc śmiało możecie dodać większą ilość. Nie przejmujcie się też, jeśli kruszonka będzie wystawać ponad naczynie. Podczas pieczenia również ona opadnie. 

Oczywiście tego rodzaju deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły (ale nie gorący) i właśnie wtedy jest najbardziej aromatyczny.
W wersji na ciepło polecam podać go z łyżką lodów waniliowych :)
 


Składniki na 4 porcje:
  • mieszane (mrożone) owoce leśne/jagodowe (u mnie jagody leśne, jeżyny, truskawki oraz maliny)
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 4 większe szczypty mąki ziemniaczanej (każda szczypta to około 1/5 łyżeczki)

Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g masła

Dodatkowo:
  • lody waniliowe

Obie mąki oraz cukier puder łączymy ze sobą. Dodajemy masło i wcieramy je w suche składniki do czasu, aż powstanie kruszonka. 

Spód każdej z kokilki oprószamy mąką. 
W kokilkach umieszczamy owoce i oprószamy je cukrem pudrem (ok 1/2 łyżeczki cukru pudru na kokilkę, chyba że owoce są bardzo kwaśne, to wówczas wskazane jest zwiększenie ilości cukru). 
Owoce posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut (do czasu, aż kruszonka się zarumieni). 

Po wyjęciu z piekarnika crumble odstawiamy na około 10 minut by delikatnie przestygło, a następnie podajemy je solo, lub z porcją lodów waniliowych. 

Smacznego!
 

Opublikowano: 15 marca 2019
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.