28

Ciasto z kiwi




W starciu ja kontra choroba wciąż 1:0 dla tej drugiej.            

Kicham, gwiżdżę i świszczę.

A jak się jest chorym, to trzeba przyjmować duże ilości witaminy C.

A co jest nieocenionym źródłem witaminy C?

Kiwi.        

Co powiecie na moją kurację?

Znacznie przyjemniejsza, niż łykanie Rutinoscorbinu, prawda? :)

Ciekawe, czy ktoś z Was po zapoznaniu się z przepisem poczuje, że zaczyna rozkładać go choroba ;)

Zanim sam przepis, to jeszcze kilka bardzo istotnych faktów o tym cieście. 

Po pierwsze i przede wszystkim, pewnie części z Was jest wiadomo, że kiwi z galaretką nie za bardzo się lubią i kiwi sprawia, że ta nie ścina się. Jak więc to zrobiłam, że u mnie jest ścięta? Kupiłam galaretkę bez żelatyny (Taką galaretkę oferuje firma Delecta, ale uważajcie, ona zastyga bardzo szybko, jeszcze zanim całkiem wystygnie. TUTAJ znajdziecie zdjęcie opakowania). Jeśli nie uda się Wam zakupić takiej galaretki (najprędzej znajdziecie ją w hipermarketach), to użyjcie tradycyjnej galaretki, tylko wówczas pomińcie ostatnią warstwę kiwi i wylejcie ją bezpośrednio na masę.

Po drugie, pamiętajcie by dokładnie uszczelnić masą boki formy. W przeciwnym razie galaretka ucieknie Wam na dno. Dlatego też przed wylaniem galaretki ciasto odrobinę chłodzimy. Przez zastygniętą masę galaretka nie przecieknie.

Po trzecie, pamiętajcie aby galaretek nie rozpuszczać w sugerowanej przez producenta ilości (czyli 1 litr na 2 opakowania), ale w 600 ml. Galaretka wylewana na ciasto, powinna być odrobinę sztywniejsza.

I po czwarte, najważniejsze dla smaku ciasta. Użyjcie do niego tylko miękkich, dojrzałych kiwi. Owoce muszą być bardzo słodkie. Jeśli będą twarde i kwaśne, zepsują smak i ciasto nie będzie dobre. 

Składniki:

* 2 opakowania po 240 g herbatników maślanych 

* 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi

* 2 galaretki agrestowe (+600 ml wody)

Masa budyniowa:

* 650 ml mleka

* 8 łyżek cukru

* 3 duże żółtka

* 3 pełne łyżki mąki pszennej

* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

* 200 g miękkiego masła

Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy (można użyć blendera) i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kiedy budyń stygnie przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).

Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.

W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

Smacznego :)                          

 



Inspiracja


Opublikowano: 19 sierpnia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 21:46 odpowiedz
Odrobina wody do szerokiego garnka i chwilę pogotować :) Tylko podczas gotowania kiwi traci odrobinę kolor, więc nie można też robić tego zbyt długo. Chodzi tylko o zneutralizowanie enzymu który zapobiega tężeniu żelatyny.
Ewentualnie można pominąć kiwi w galaretce (ponieważ ja bym go nie zamieniała na inne owoce). Jest go sporo w cieście :)
Kulcu
Kulcu
23.03.2016 20:51 odpowiedz
Pani Kasiu,

W jaki sposób obgotować kiwi, żeby galaretka sie ścięła? Ewentualnie może pasowałyby na górę inne owoce?
Chce zrobić to ciasto na Wielkanoc, a niestety nie dostałam nigdzie galaretki, która mogłabym użyć na kiwi.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2015 22:15 odpowiedz
Ja używałam galaretki która ścina się na kiwi, ponieważ nie jest na żelatynie. Kiedyś takie galaretki robiły Winiary, ale już kilka razy ich szukałam w ostatnim czasie i wydaje mi się, że niestety zostały wycofane.

Aby galaretka ścięła się na kiwi, należy je chwilę podgotować. Wysoka temperatura sprawia że enzym odpowiadający za nie ścinanie się galaretki zostanie zneutralizowany.

Ostatecznie, jeśli nie ma Pani ochoty obgotowywać owoców, proszę pominąć tą ostatnią warstwę kiwi i wylać na wierzch samą galaretkę.
GosiaW.
GosiaW.
11.12.2015 13:57 odpowiedz
Chciałam zapytać tylko czy nie ma problemu ze ścięciem się galaretki z kiwi?
gusia1904
07.03.2015 11:55 odpowiedz
U mnie niestety, przy tylu warstwach, zabrakło miejsca na galaretkę :( Proponuję jedną warstwę mniej lub głęboką blaszkę. Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2014 10:01 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
renata
renata
14.09.2014 09:09 odpowiedz
Jeśli ktoś się jeszcze waha przed zrobieniem tego ciasta, to błąd! Jest przepyszne. Robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Szczerze POLECAM! A Kasi dziękuję.
jolantaszyndlarewicz
23.08.2013 15:32 odpowiedz
Kasiu mam nadzieję, ze choroba już przeszła ...w końcu tyle witaminy C powinno ją zwalczyć:) Bardzo optymistycznie kolorowe ciasto:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2013 14:16 odpowiedz
Przede wszystkim, NIE trzymać ich w lodówce.
Najlepiej by było wystawić je w ciepłe, słoneczne miejsce, np. na parapet. Chociaż nie wiem skąd jesteś, bo u mnie akurat ciemno i zbiera się na deszcz. Ale jeśli masz za oknem słońce, to koniecznie je wystaw. Możesz je włożyć do woreczka razem z jabłkami. Jabłka wydzielają etylen, który sprawia, że kiwi szybciej dojrzewa.
Moja babcia pakowała niedojrzałe gruszki w poduszkę i przykrywała kołdrą. Podobno szybciej owoce dojrzewają w takich warunkach :)

Więc wpakuj je do worka z jabłkami i albo na parapet, albo pod pierzynę :)

Niestety więcej pomysłów brak :)
Pytacz
Pytacz
23.08.2013 12:04 odpowiedz
Kasiuu ! Znasz moze sposób aby kiwi szybciej dojrzało? Potrzebuje zrobić to ciasto bo wygląda pięknie na immieniny, tylko że kiwi, które kupiliśmy jestt jeszcze trochu twarde i kwaskowate, czy możesz mi jakoś pomóc?
wulkan-smaku
21.08.2013 10:43 odpowiedz
O takiej galaretce to jeszcze nie słyszałam , świetna sprawa.
Ciasto cudne ;)
Zuza
21.08.2013 07:22 odpowiedz
wygląda obłędnie!
o.zak
o.zak
20.08.2013 22:18 odpowiedz
wygląda obłędnie :))))
przysmakikarolki
20.08.2013 19:01 odpowiedz
jakie sliczne ciasto, z przyjemnoscia sie je oglada i pewnie rownie przyjemnie zjada
matylda
20.08.2013 16:35 odpowiedz
przepięknie wygląda i z pewnością jest pyszne.
Ania
20.08.2013 16:26 odpowiedz
P I Ę K N E !!! zielone to kocham :)
bloginetka
20.08.2013 15:10 odpowiedz
Bardzo piękną masz bazylie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2013 15:00 odpowiedz
Miło mi, że pasztet smakuje :)
Dla mnie numerem jeden jak chodzi o cukinię, jest tarta :)
gosik2.0
20.08.2013 12:58 odpowiedz
Piękne zdjęcia, piękna aranżacja i świetnie prezentujące się ciasto.
Aha, do zestawu cukiniowego z fb dorzuciłabym pasztet z cukinii. Robiłam go już dwukrotnie (z drobnymi zmianami) i jest rewelacyjny. Pozdrawiam.
D.M
D.M
19.08.2013 23:41 odpowiedz
Ładnie się prezentuje :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2013 22:18 odpowiedz
Ślicznie Wam dziękuję :) Mam nadzieję, że już może być tylko lepiej :)
cukrowawrozka
19.08.2013 22:11 odpowiedz
Oj, jak to tak chorować w lato.. :( A ciasto piękne, sama się często zastanawiałam nad dobrym sposobem na zużywanie kiwi, teraz już będę wiedziała, co robić. :D
justin dorothy
19.08.2013 22:06 odpowiedz
przepiękne zdjęcia !! :)
margoja
19.08.2013 12:51 odpowiedz
Śliczne ciacho! Będę polować na galaretkę do kiwi:)
Zdrowiej szybko!
pozdrowienia:)
anahitka9
19.08.2013 11:47 odpowiedz
Szybkiego powrotu do zdrowia!! Ja po kawałku takiego wspaniałego ciasta natychmiast poczułabym się lepiej:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2013 09:46 odpowiedz
Miałam zmierzyć i zapomniałam :)
Już dodałam, 25x25 cm.
beatawg
beatawg
19.08.2013 09:18 odpowiedz
Kasiu nie napisałaś wym formy...
mikimama
19.08.2013 07:59 odpowiedz
Kiwi powinno pomóc w chorobie! Cudne to ciasto Kasiu. Dużo zdrówka Ci życzę!