36

Ciasto śmietanowo rabarbarowe


To drugie ciasto z rabarbarem jakie upiekłam na pocieszenie w ten zimny i deszczowy weekend majowy. W smaku zupełnie inne niż poprzednie, ale równie wilgotne no i z o wiele większą ilością rabarbaru. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem przypraw takich jak cynamon, gałka i imbir, możecie dodać je do tego ciasta. Będzie bardziej aromatyczne, a cynamon bardzo lubi się w rabarbarem :)

Składniki:

* 350 g mąki

* 1 1/2 łyżeczki proszku

* 70 g miękkiego masła

* 300 g cukru

* 2 jajka

* 240 g kwaśnej śmietany (18%)

* 4 szklanki drobno posiekanego rabarbaru

* opcjonalnie łyżeczka cynamonu i szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę łączymy z proszkiem (i ewentualnie przyprawami, jeśli taką wersję wybraliście). Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy jajka i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę. Kiedy ciasto jest jednolite wyłączamy mikser dodajemy rabarbar i mieszamy już tylko łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy (28 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piecze się dośc długo 75 - 90 min, a patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy. jeśli po godzinie uznacie, że wierzch ciasta jest już odpowiednio zrumieniony, przykryjcie je papierem do pieczenia lub folią.

Przestudzone ciasto możecie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

PS. Jutro zapraszam na wyjątkowy wpis :)



 



 



Źródło


Opublikowano: 3 maja 2011
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (36)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.05.2016 22:46 odpowiedz
Nie polecam - może wyjść zakalec.
Claudia
Claudia
18.05.2016 16:01 odpowiedz
Można zamienić śmietanę na gesty jogurt ?
wielorybka
20.05.2014 23:07 odpowiedz
Bardzo smaczne to ciasto! Dziękuję za świetny przepis! :)
Edyta
Edyta
11.05.2014 15:33 odpowiedz
Upiekłam wczoraj i to była zupełna katastrofa. Nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałam taaaakiego zakalca :-(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 21:10 odpowiedz
Dziękuję za ten komentarz i cieszę się, że ciasto smakuje :) Pozdrawiam ciepło :)
Fever
Fever
23.05.2011 21:03 odpowiedz
Ja już piekłam x2. Jest pyszne i przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa;-) Zapomniany rabarbar zasłużenie powrócił do łask;-) Dzięki Kasiu;-*
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2011 16:42 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Dziękuję za komentarz i życzę miłej niedzieli :)
Gość
Gość
15.05.2011 16:38 odpowiedz
Pani Kasiu!
Ciasto bardzo dobre, wilgotne, nie za słodkie, choć miałam ogromne wątpliwości, czy wyjdzie, bo przed wyłożeniem na blachę było niesamowice gęste, nie mogłam nawet go wymieszać łyżką, ale efekt końcowy wspaniały! ;)
Pozdrawiam
Smaczny Dom
05.05.2011 21:21 odpowiedz
lubię rabarbar. Ma zapach, smak, który nie można zapomnieć ani zastąpić czymś innym. A samo ciasto..aż chce się wziąć gryza.

Przepis zapisuje i na pewno zrobię:)
Pozdrawiam!
espresso9
04.05.2011 08:56 odpowiedz
Ciacho z rabarbarem...dawno nie jadłam tagiego :P
wykrywaczsmaku
03.05.2011 21:49 odpowiedz
wow, ale wysokie, wygląda na przepyszne! :) Fajnie, że sezon na rabarbar się już zaczął :D
kabamaiga
03.05.2011 21:00 odpowiedz
Kasiu kusisz strasznie. Chyba będę musiała jutro udać się na targ po rabarbar
monika.l_nagrabinie
03.05.2011 20:54 odpowiedz
Kasiu zrobię je i to niebawem :) wygląda przepysznie!
M.
anytsujx
03.05.2011 18:52 odpowiedz
Ciasto wygląda świetnie, z pewnością będę go piec !:)

Pozdrawiam cieplutko w ten majowy zimny dzień :)
zemfiroczka
03.05.2011 18:20 odpowiedz
To już jest rabarbar? Dopiero, co się obudziłam z botwinką ;)
kaspiecze
03.05.2011 17:07 odpowiedz
wygląda wspaniale! pora rozpocząć sezon rabarbarowy :)
maly-kuchcik
03.05.2011 15:59 odpowiedz
Wyglada jak z bajki.
CUDO ;D

www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
darki85
03.05.2011 15:56 odpowiedz
mmm.. pewnie pychota (:
Gość
Gość
03.05.2011 15:18 odpowiedz
Pysznie się to ciasto zapowiada :)
Ja też już widzialam rabarbar, trzeba kupić :))
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
trisch
trisch
03.05.2011 15:16 odpowiedz
Danke;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.05.2011 14:50 odpowiedz
Trisch jak dla mnie, to to jabłkowo rabarbarowe :) Bardzo delikatne, puszyste a przy tym wilgotne :)
trisch
trisch
03.05.2011 14:48 odpowiedz
Kasia, z tych trzech ostatnich ciast, ktore to nr 1? Nie moge sie zdecydowac:)
cukrowawrozka
03.05.2011 14:47 odpowiedz
o, już rabarbar widzę! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.05.2011 13:20 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie za komentarze :)

Trisch wyjątkowy wpis będzie jutro, bo jutro jest pewna okazja... :)
judik1119
03.05.2011 13:06 odpowiedz
Bardzo bardzo by nam smakowało:) Koniecznie muszę zapolować na rabarbar i wykorzystać twoje pomysły:)
trisch
trisch
03.05.2011 12:43 odpowiedz
wyglada smakowicie:)
Nie moge doczekas sie jutrzejszego wpisu, moze dodasz go jeszcze dzisiaj;)
pozd:)
majanaboxing
03.05.2011 12:41 odpowiedz
Świetne ciasto! Z rabarbarem kocham wszystko! :))
Miłego dnia :)
flowerek.com
03.05.2011 11:47 odpowiedz
Ja tez mam problem ktore ciast z rabarbarem wyprobowac. To wyglada na bardzo proste i oczywiscie smaczne hmmm. Pieknie podane!
zauberi
03.05.2011 11:35 odpowiedz
fajne ciacho, właśnie szukam inspiracji na wykorzystanie rabarbaru
Maggie
03.05.2011 11:34 odpowiedz
Przecudne! A ja wlasnie zastanawialam sie, co zrobic z kwasna smietana, ktora zalega mi w lodowce. I juz wiem :)
trzcinowisko
03.05.2011 11:11 odpowiedz
Oj, zapisuję...bardzo moje ciasto:)
justgreatfood
03.05.2011 11:11 odpowiedz
Mmm... teraz to już musimy kupić rabarbar :)
kabka
03.05.2011 10:25 odpowiedz
zauważyłam, że ostatnio pojawia się dużo wypieków/dań z rabarbarem :D a ja go u siebie nie widziałam! pech... albo źle się rozglądam :D jest jakaś akcja rabarbarowa, o której nie wiem? ;-)
marinia
03.05.2011 10:20 odpowiedz
Ojjj, trzeba wypróbowac :)
zyrafa
zyrafa
03.05.2011 10:18 odpowiedz
no i teraz to już kompletnie nie wiem, na które rabarbarowe ciasto się zdecydować, oba wyglądają smakowicie :)
edithaa
edithaa
03.05.2011 10:12 odpowiedz
szkoda, że nie zdązyłam kupić wczoraj rabarbaru...