14

Ciasto pomidorowe z 3 serami


Składniki na spód:

  • 75 g utartego parmezanu
  • 1 białko
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 spore szczypty soli
Składniki na farsz

  • 100 g fety
  • 100 g mozarelli
  • 5 – 6 pomidorów
  • 140 ml gęstej śmietany 18 %
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18 %
  • 3 całe jajka
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (20 – 23 cm) obkładając również boki na wysokość 2 – 2,5 cm. Śmietany mieszamy ze sobą, dodajemy jajka i łączymy wszystko. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i drobno pokrojona mozarellę. Doprawiamy do smaku gałka, pieprzem i dodajemy ok. pół łyżeczki soli. Pomidory kroimy w plastry ok. 1 cm i okładamy na cieście tak, żeby na siebie zachodziły. Zalewamy śmietaną z serami i jajkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 – 45 minut. Dobre na ciepło jako danie obiadowe, ale równie dobre na zimno. Ideale pasuje do tego ciasta roszponka z winegretem.






Opublikowano: 6 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 09:04 odpowiedz
Ja to ciasto odgrzewałam na drugi dzień, bo Narzeczonego kłują posiłki bezmięsne i za dużo nie zje za jednym podejściem ;)
edysia79
08.07.2008 08:38 odpowiedz
Lubimy takie potrawy, tylko musielibyśmy to ciasto we dwójkę zjeść... A niestety co niektórym takie dobre jedzonko na brzuchu się odkłada, jakby gdzie indziej nie mogło. ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2008 09:56 odpowiedz
Bardzo ciekawy smak, tyko trzeba odpowiednio dużo posolić :)
majanaboxing
07.07.2008 09:41 odpowiedz
Kasiu, ono jest niesamowite! Ciekawa jestem smaku. No super po prostu! Gratuluje :) Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2008 22:12 odpowiedz
Bardzo dziękuję :)
abbra
06.07.2008 20:23 odpowiedz
Kasiuuuu , niesamowicie apetycznie to ciacho wygląda !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2008 16:09 odpowiedz
No to faktycznie się nie masz z czego odchudzać :) Ja też uważam, że żyć bez mięsa to się nie da :) Ale to u nas rodzinne...;) WIększość dziewczyn przed ślubem nie może jeść z nerwów, a Ty byś pochłaniałą batony :) Szcęściara, mi to się odkłąda od samego zamiaru kupienia ;)
iis111
06.07.2008 15:58 odpowiedz
no wlasnie zapomnialam, wczoraj zjadalm tez bob, ale to na chwille przed kolacja. w UK niestety znalazlam tylko bob, ktory musialam luskac i z 0.5kg bobu wyszly mi dwie garscie :( Uwielbiam bob. Zawsze jem duzo owocow i warzyw, ale nic nie zastapi kawalka miesa, chleba i ... slodyczy:) Nawet jak zjem stos warzyw to i tak jestem po chwili glodna i chce cos jeszcze zjesc:) Zwlaszcza, ze codziennie cwicze wiec ciezko jest przezyc tylko na warzywach. Tradycje musze podrzymac, wszystkie panny w mojej rodzinie zawsze sie chwala, ze na slubie wazyly 55kg, pozniej im duzo przybylo, ale to jest pozniej;) Ja tradycje podtrzymam, jak narazie jest dokladnie tak jak byc powinno, choc mam nadzieje, ze przed slubem ze stresu nie zaczne jesc snikersow ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2008 15:13 odpowiedz
No pięknie :) Tak dalej i w dniu ślubu będziesz mieć nieskazitelną cerę, paznokcie i włosy :) Ja też spokojnie zjem pół kalfiora, pół kilo bobu (tylko potem umieram :)) A jak się dorwę do fasolki szparafowej.... :)
iis111
06.07.2008 14:37 odpowiedz
Podziwiam Cie! Jak Ty ro robisz? Przygotowujesz cos tak wspanialego i prawie nie jesz?;) Brawo! Ja wczoraj sobie postanowilam, ze na kolacje zjem tylko warzywa, bo tak bedzie mniej kalorycznie ... no i? no i zjadlam tylko warzywa... paczke 500g fasolki szparagowej, pol kalafiora, 5 marchewek, grejfruta i jablko;)
usmiecham-sie
06.07.2008 12:15 odpowiedz
bardzo czesto zapiekam pomidory, a w takim ciescie jeszcze u mnie nie wyladowaly. za to czesto robie tarty albo po prostu - same pomidory, zapiekane z innymi warzywami. Twoje ciasto wyglada bardzo zachecajaco, az slinka kap kap kap...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2008 11:14 odpowiedz
Grumko - dziękuję za miłe słowa :)
Iis111 - ale ja naprawdę trzymam dietę, a tego ciasta to tylko poskubałam :)
iis111
06.07.2008 11:05 odpowiedz
Wyglada bardzo bardzo kuszaco. Lubie ta Twoja diete hi hi
grumko
06.07.2008 11:00 odpowiedz
Nie tak dawno robiliśmy pizzę z 3 serami i smakowała pysznie. Składniki i Twoje fotki mówią mi, że to ciasto jest pyszne!!