23

Ciasto mocno czekoladowe z truskawkami


Chyba bardzo mocno tęsknię za letnimi, słonecznymi smakami, skoro po raz kolejny sięgam po zimowe truskawki, chociaż - ku mojemu zaskoczeniu - w tym roku truskawki naprawdę mają i zapach i smak. Nie tak jak nijakie w smaku twory, które zdarzało mi się kupować w poprzednich latach.

Nie zrozumcie mnie źle - nie tęsknię za upałami. Nadal bezgranicznie kocham zimę. Ale tęsknię za tymi wszystkimi dobrodziejstwami jakie niosą ze sobą letnie miesiące. Czy nie chcielibyście wybrać się na targ i wrócić z siatkami pełnymi pachnących, soczystych i czasem aż za słodkich owoców?

A jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami jeszcze letnich zbiorów, tym bardziej polecam Wam to ciasto. Wówczas nie rozmrażajcie owoców. Zamrożone nadadzą ciastu wspaniałą wilgoć i będzie ono jeszcze lepsze, a strukturą będzie odrobinę przypominać brownie (chociaż ciasto z pewnością nie będzie tak ciężkie).

Wierzch ciasta polejcie polewą czekoladową. I do każdego kawałka zaserwowanego ciasta podajcie truskawkę. Niech będzie na bogato. Niech będzie na przekór mokrej i wietrznej aurze.

Dużo wewnętrznego ciepła i słońca na ten weekend Kochani!

 

Składniki:

* 1 1/2 szklanki mąki

* 1 1/4 szklanki cukru

* 3 łyżki kakao

* 3 duże jajka

* 3/4 szklanki maślanki

* 3/4 szklanki oleju

* 2 płaskie łyżeczki sody

* 500 g truskawek (mogą być mrożone) *

Polewa:

* 150 g mlecznej czekolady

* 6-7 łyżek kremówki (36%)

Mąkę łączymy z kakao i sodą. 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę około 5-7 minut. Następnie dodajemy maślankę i olej i miksujemy kolejne 2 minuty po czym dodajemy suche składniki i miksujemy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 

Truskawki kroimy na ćwiartki (jeśli są duże) lub na połówki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. 

Jeśli użyjecie mrożonych truskawek, nie rozmrażajcie ich przed dodaniem do ciasta. 

Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem tortownicy o średnicy 21 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 minut. Pieczemy około 60 minut. Ciasta nie można przepiec, powinno mieć lekko gliniastą konsystencję kiedy będziecie je wyjmować z piekarnika, co oznacza, że wpity w środek patyczek powinien wyjść z ciasta delikatnie obklejony małymi kuleczkami ciasta.

* Robiłam to ciasto i ze świeżymi truskawkami i z mrożonymi i stwierdziłam, że lepsze jest z owocami mrożonymi.

Lekko przestudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. 

Smacznego :)

  



 




Opublikowano: 25 lutego 2012
Kategoria: Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Ania
Ania
29.01.2016 08:34 odpowiedz
Ciasto wygląda apetycznie, u mnie na stole też mam nadzieję że będzie wszystkim smakowało :)
mamaiania
mamaiania
17.01.2015 20:50 odpowiedz
Pyszne ciasto! Dałam śmietanę 12% zamiast maślanki bo tej nie posiadałam, truskawki mrożone na wierzch i piekłam prawie 1,5 godz., ale może przez silikonową formę i wieeelkie truskawy, które nie dały się pokroić. Wyszło mokre, ale nie tak ciężkie jak brownie, idealnie słodkie i czekoladowe. Podoba mi się, że nie trzeba dodawać do środka czekolady, wolę kakao.
inka
inka
19.06.2014 20:25 odpowiedz
Wystawiam komentarze tylko tym przepisom, które wypróbuję. Ciasto samo w sobie bardzo dobre ale wszystkie truskawki opadły na dno i wyszła mało ciekawa ciapa. Tak więc mam mieszane uczucia co do tego przepisu. Chyba lepiej rozrzucić truskawki na wierzchu niż mieszać je wcześniej z ciastem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2012 21:53 odpowiedz
cieszę się, że smakowało :)
bubu
bubu
29.04.2012 21:22 odpowiedz
zmodyfikowałam przepis dodając roztopioną margarynę zamiast oleju oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. zamiast truskawek dodałam dwie czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego. ciasto wyrosło niesamowicie, poza tym ma bardzo fajną puszystą, lekko wilgotną konsystencję. rewelacja!!!
alka
alka
10.03.2012 18:54 odpowiedz
zrobiłam, ale szczerze mówiąc, to nie za bardzo nam smakuje. truskawki opadły na dno... smak taki sobie... no cóż, nie każdy lubi to samo... ale wiele innych przepisów na Twoim blogu Kasiu wypróbowałam, i większością jestem zachwycona
judik1119
06.03.2012 15:18 odpowiedz
Kolejny Twój przepis który wypróbowałam i znów się nie zawiodłam, co więcej byliśmy zachwyceni!:) A najbardziej smakował mojemu Ukochanemu, nie mógł przestać chwilić:) Dziękuję za wspaniały przepis:) Placuszek jest juz u mnie na blogu:) Polecam wszystkim chętnym to ciacho!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2012 08:51 odpowiedz
Tak, myślę że bez problemu :)
justyna
justyna
03.03.2012 22:02 odpowiedz
Kasiu czy moge zrobic to ciasto w formie babeczek i upiec w formie do muffinek ok20-25min?
AggusiA
AggusiA
03.03.2012 12:47 odpowiedz
Kolejny super przepis na Twoim blogu:))! cudowne ciasto czekoladowe, które musiałam spróbować jak jeszcze było ciepłe:)), rewelacja!!!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.03.2012 20:58 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią i miło mi, że smakowało :)
watroba-man
01.03.2012 13:52 odpowiedz
REWELACJA! Wczoraj wypróbowałem ten przepis, trochę się zaskoczyłem, że nie miałem z nim żadnych problemów. Ciasto wyborne, polecam przepis każdemu ;)
V.
V.
27.02.2012 10:34 odpowiedz
Próbowałam wczoraj znaleźć truskawki w 2 supermarketach. Ale niestety nie są rewelacyjne. Trzeba będzie poczekaj przynajmniej do kwietnia
matylda
matylda
26.02.2012 19:32 odpowiedz
zrobiłam z mrożonymi wiśniami i też pyszne. :)
Pafka
26.02.2012 19:29 odpowiedz
Gdyby nie te truskawki... :-) czekoladowe uwielbiam!
no i bardzo fajne zdjęcia !
P
Paulina
26.02.2012 16:24 odpowiedz
Ah truskawki... Czekam na rozpoczęcie sezonu :) A kawałek czekoladowego ciasta zawsze będzie powodował uśmiech na mojej twarzy :D
judik1119
25.02.2012 22:19 odpowiedz
Ostatnio kupiłam truskawki w biedronce i smakowały super, aż byłam w szoku:) Ale mi sie zachciało takiego letniego ciasta:) Pycha:)
Asia
25.02.2012 18:06 odpowiedz
wygląda świetnie to ciasto! :)
kabamaiga
25.02.2012 17:47 odpowiedz
Masz rację, niech będzie na przekór.
A co do smaku truskawek, to czytałam na jakimś zagranicznym blogu, że truskawki w tym sezonie (ichniejszym oczywiście) są przepyszne, więc może do nas przyjechały właśnie stamtąd?
bijana
25.02.2012 13:19 odpowiedz
To mamy wspolny mianownik, ja tez wlasnie pieklam podobne ciasto czekoladowe i tez z truskawkami. Bardzo mi sie podoba ten zestaw.
jolantaszyndlarewicz
25.02.2012 11:44 odpowiedz
Kasiu ja naprawdę chyba przestanę odwiedzać Twojego bloga ...no jak tak można atakować truskawkami w środku zimy:) ...i to jeszcze z czekoladą:) wielki buziak, a ciasto cudowne:)
kachna2086
25.02.2012 11:08 odpowiedz
wygląda zachwycająco! sięgam po kawałek :)
darkangelika
25.02.2012 09:00 odpowiedz
Obłędnie czekoladowe, ciasto idealne;)