32

Ciasto migdałowo agrestowe


Dzisiaj propozycja dla osób lubiących agrest i wilgotne ciasta o orzechowym posmaku. To wszystko udało się połączyć w tym jednym cieście - cieście bardzo prostym do przygotowania i oczywiście z letnim akcentem w postaci owoców sezonowych. Do ciasta najlepiej użyć dojrzałego, słodkiego agrestu.

Składniki:

* 125 g miękkiego masła

* 150 g + 50 g cukru

* 3 jajka

* 90 g mąki

* 100 g mielonych migdałów (lub dowolnych orzechów)

* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

* 350 g agrestu

* 50 g płatków migdałowych

* cukier puder

Masło i 150 g cukru ucieramy na białą masę. Dodajemy po jednym jajku i ubijamy na najwyższych obrotach ok 3 minuty.

Mąkę, zmielone migdały i proszek łączymy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy do chwili połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i na wierzch wykładamy agrest, który posypujemy pozostałym cukrem - 50 g. Ciasto pieczemy 30 minut w 190 stopniach, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 30 min. Ciasto może być upieczone szybciej, jeśli pieczemy w większej tortownicy - najlepiej po 50 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest już suche.

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 



 



Źródło: Ewena


Opublikowano: 22 lipca 2010
Tagi: agrest
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
ilka_86
28.07.2010 14:59 odpowiedz
cudowne ciacho i bardzo wykwintne:))
MILENA
MILENA
28.07.2010 11:44 odpowiedz
ciasto z pewnością pyszne, a mnie podobają się te ceramiczne naczynia w tle gdzie je kupiłaś?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2010 09:44 odpowiedz
Indygo nie posiadam lustrzanki :)
Zdjęcia robię zwykłą cyfrówką kompaktową Olympus SP-550 UZ. I chociaż nie jest to lustrzanka, jestem z niego bardzo zadowolona. Tu masz dokładny opis aparatu i pokaz zdjęc www.cyfrografia.pl/sp550uz.html
Chociaż w ceneo i na skąpcu jego cena wacha się w granicach 1550 zł, ja 1,5 roku temu dałam za niego w promocji w RTV Euro AGD 999 zł :)
indigo
indigo
25.07.2010 23:41 odpowiedz
czym zatrzymujesz urok tych Twoich cudenek? podaj proszę dokładną markę, model, obiektyw.... :)

pozdrawiam!
proteiny.blogspot.com
beolhar
beolhar
25.07.2010 10:19 odpowiedz
Ale cudo! Koniecznie muszę wypróbować!
Zapraszam do mnie na nowy adres:
lubie.gotowac.com
atina_bc
25.07.2010 08:40 odpowiedz
Cudownie pyszne połączenie! bardzo smacznie się prezentuje.
olciaky
24.07.2010 14:16 odpowiedz
Wow!
Fajne połączenie;)!!!
ugotujmy
24.07.2010 13:09 odpowiedz
agrest uwielbiam
myślę sobie więc, że to dla mnie propozycja
:-)
skoraczek
23.07.2010 20:19 odpowiedz
Ciekawe połączenie. Muszę zdecydowanie wypróbować :)
fantazjemagdyk
23.07.2010 11:56 odpowiedz
ciasto prezentuje się fantastycznie :)
cezonia_wino_i_oliwki
23.07.2010 10:31 odpowiedz
Boskie! Wieki nie jadłam ciasta z agrestem..
myniolinka
22.07.2010 20:39 odpowiedz
świetna propozycja! mam jeszcze agrest i zastanawiam się co z niego zrobić... :)
zaytoona
22.07.2010 18:57 odpowiedz
Świetne to ciasto! Muszę sobie w końcu sprawić młynek...

Pozdrawiam! :)
yoganna
22.07.2010 18:49 odpowiedz
wygląda bosko. Lecę do ogrodu zbierać agrest:)
Usagi
22.07.2010 17:38 odpowiedz
Wygląda tak, że tylko zjeść. Jutro ma być chłodniej, przejdę się na rynek.
poswiatka
22.07.2010 16:54 odpowiedz
Cudny miąższ. :-) Agrest na pewno się cieszy z takiej oprawy... :-)
majanaboxing
22.07.2010 16:45 odpowiedz
Wspaniale Ci się upiekło to ciasto Kasiu, bardzo mi się podoba! Szkoda,że u mnie agrestu było tak mało na krzaczkach. Wsadziłam go razem z porzeczkami do słoiczka jako dżem;)
mania179
22.07.2010 16:28 odpowiedz
Jeżeli sama wymyśliłaś to ciasto - to podziwiam całym sercem! :) Genialne!
milk_chocolate84
22.07.2010 15:00 odpowiedz
coś dla mnie :) Mniam :)
viridianka
22.07.2010 14:18 odpowiedz
piękne tło dla tak apetycznego ciasta, nawet szczerze Ci powiem że mi się bardziej podoba, bo można nawet i je zjeśc, ALE potem wcinałabym aż miło Twoje ciacho (:
mikimama
22.07.2010 13:40 odpowiedz
Uwielbiam ciasta migdałowe. Z agrestem nie miałam jeszcze okazji :)
elau66wr
22.07.2010 13:04 odpowiedz
jak z agrestem - to mój 13-latek zaraz je zchrupie. Tylko migdałów nie lubi... A ja chociaż nie jadam słodyczy ze smakiem oglądam.
izaa_a
22.07.2010 12:58 odpowiedz
pięknie wygląda i z agrestem w sam raz nie za słodkie...;)
szarlotek
22.07.2010 12:50 odpowiedz
Już pisałam dzisiaj, że mnie wykończycie tymi wszystkimi smakowitymi propozycjami ;D Dobrze, że mam agrest w lodówce, to i ja coś z niego wymyślę :) Ciasto rewelacyjne !
misiadk
22.07.2010 11:08 odpowiedz
W sam raz na takie upały. Agrest nadaje kwaskowaty smak, a ja uwielbiam takie owocowe ciasta, pozdrawiam
Ivon
22.07.2010 11:08 odpowiedz
Z samego rana mi tak tym ciachem po oczach dajesz ? Litości nie masz czy chcesz żebym monitor zjadła ?
ciastella
22.07.2010 11:04 odpowiedz
przepięknie wygląda;D pychaa.
cukrowawrozka
22.07.2010 11:03 odpowiedz
3
justmydelicious
22.07.2010 10:30 odpowiedz
pięknie się prezentuje! bardzo wykwintnie :)
abbra
22.07.2010 10:29 odpowiedz
Mniam ! Z przyjemnością zjadłabym taki kawałeczek :)
kornik
22.07.2010 10:27 odpowiedz
Bardzo fajne ciacho, widać, że wilgotne. I te migdały na wierzchu, pięknie!
kabamaiga
22.07.2010 10:18 odpowiedz
Kasiu cudowne. Już pisałam setki razy, że kocham kwaskowate ciasta.