79

Ciasto malinowe z sosem czekoladowym


Dzisiejszy wpis zacznę od tego, co z pewnością już większość z Was zauważyła. Blog zmienił szatę graficzną. Po raz kolejny Emilka – mój niedościgniony wzór i autorytet w kwestii szablonów – zaszczyciła mnie stworzeniem nowej grafiki dla bloga. Praktycznie od początku istnienia tej strony Emilka dba o jej wygląd i nie wyobrażam już sobie, by mógł to robić ktokolwiek inny.

Emilko pięknie Ci dziękuję za mnóstwo poświęconego mi czasu i za anielską wręcz cierpliwość.

Mam nadzieję, że oprócz grafiki spodoba się Wam też nowy, bardziej przejrzysty układ strony.
------------------------------

A jak chodzi o prezentowane dziś ciasto, to upiekłam je wczoraj na spotkanie z przyjaciółką. Okazało się być po prostu zjawiskowe... Mocno wilgotne, bardzo czekoladowe i o konsystencji przypominającej brownie. Jednak aby taką konsystencję uzyskać musicie po pierwsze użyć do ciasta mrożonych malin (bez wcześniejszego rozmrażania ich) oraz wyjąć ciasto z piekarnika kiedy wbity jego środek patyczek wychodzi jeszcze lekko wilgotny (ale nie obklejony surowym, płynnym ciastem). 

A sos czekoladowy jest dopełnieniem jego smaku i przysłowiową wręcz wisienką na torcie. Jest absolutnie obowiązkowy i sprawia, że po prostu nie można mu się oprzeć. Gorąco Wam je polecam. 

 
Składniki:

*  1 1/2 szklanki mąki

* 2 kopiate łyżki kakao

* 2/3 szklanki cukru

* 2 łyżeczki sody

* 3 duże jajka

* 3/4 szklanki maślanki

* 3/4 szklanki oleju

* ziarna z 1 laski wanilii

* 500 g mrożonych malin 

Sos czekoladowy:

* 200 ml kremówki (36%)

* 100 g gorzkiej czekolady

Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż uzyskamy jasną, puszystą masę a następnie dodajemy olej, maślankę i wanilię i miksujemy kolejne 2 minuty. 

Mąkę łączymy z kakao i sodą. Mieszankę dodajemy stopniowo do masy jajecznej i miksujemy na najwyższych obrotach dopóki ciasto będzie gładkie.

2/3 zamrożonych malin wrzucamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy zarówno spód jak i boki. Przelewamy do niej ciasto, a resztę malin układamy na wierzchu.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 min. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić delikatnie wilgotny, ale nie mocno oblepiony mokrym ciastem. 

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a następnie przygotowujemy sos czekoladowy.

Śmietankę umieszczamy w rondelku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i tak długo mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści, a sos będzie gładki. 

Sos przelewamy do dzbanuszka i podajemy razem z ciastem. Każdy kawałek polewamy indywidualnie na talerzyku. 

Smacznego :)
 



 



Przepis autorski


Opublikowano: 26 września 2011
Kategoria: Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (79)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.05.2017 21:40 odpowiedz
Tortownica o średnicy 24 cm.
Pppp
Pppp
10.05.2017 18:40 odpowiedz
Jakie wymiary blaszki?
Gość
Gość
20.01.2014 20:31 odpowiedz
Ciasto wychodzi dokładnie takie jak na zdjęciu. Nie jest zbyt wymyślne ale robi się je w 10 min i jest bardzo dobre :) pozdrawiam i polecam
popculture
30.01.2013 18:53 odpowiedz
Przepis wypróbowałam, z całego serca polecam. Mocno mokre, mocno czekoladowe i słodkie :) Od razu cała tortownica zniknęła ;)
popculture
30.01.2013 18:53 odpowiedz
Przepis wypróbowałam, z całego serca polecam. Mocno mokre, mocno czekoladowe i słodkie :) Od razu cała tortownica zniknęła ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.01.2013 15:41 odpowiedz
Od alkoholu ciasto robi się sypkie, więc ja bym chyba jednak nie eksperymentowała.
gosia
gosia
29.01.2013 15:39 odpowiedz
Witam. Mam czarną porzeczkę z oszukanej (na wódce) nalewki. Nada się?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2012 16:49 odpowiedz
Dziękuję i cieszę się, że smakowało :)
asikyoasik
asikyoasik
18.03.2012 16:43 odpowiedz
Upiekłam to ciasto i naprawde rewelacja! Mocno czekoladowe i co najważniejsze-mokre! Przyznam,że najlepsze nastepnego dnia, kiedy to całą noc stało zawinięte i stało sie idealnie wilgotne. Pozdrawiam autorkę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2011 06:52 odpowiedz
Dona - polewa nie zastygnie szybko, ponieważ jest to bardziej sos, który ma być płynny.
dona
dona
23.10.2011 23:53 odpowiedz
jestem bardzo początkującą kucharką i martwi mnie ta polewa... tzn. czy ona szybko zastygnie?
onlyredrose
onlyredrose
17.10.2011 13:15 odpowiedz
Pokusiłam się i zrobiłam :] mocna dawka czekolady, w sam raz na jesienną chandrę :] gdybym robiła drugim razem wrzuciłabym tylko połowę mrożonych malin do ciasta, nawet nie mieszając z ciastem tylko na wierzch (i tak opadną) ;] a resztę malin do dekoracji na polewę, wystarczy je wyciągnąć z zamrażalki tuż przed podaniem, gdyż szybko nabierają jadalnej miękkości, i dają super efekt oszronienia jak na zdjęciu. Polewa wyszła mi niezbyt gęsta, więc uważam, że 100ml kremówki spokojnie wystarczy :] Lepiej dolać, jak przelać ;] Osobiście wolę czekoladę rozpuszczać na kąpieli wodnej, gdyż lepiej się łączą składniki. Lekko rozmrożone maliny, w połączeniu z ciachem i polewą na prawdę pycha :] Pozdrawiam i polecam przepis, niekoniecznie z moim "według uznania" ;]
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.10.2011 09:08 odpowiedz
Dziękuję i czekam na recenzję o cieście :)
helena541
helena541
11.10.2011 08:59 odpowiedz
Kasiu,bardzo dziękuję za dokładną odpowiedź.Tak trzymaj.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.10.2011 08:34 odpowiedz
Tortownica - 20 cm. Jak chodzi o maliny, to ja sugeruję użyć mrożonych z 2 powodów. Po pierwsze, świeże maliny są bardzo delikatne i z pewnością się rozpadną kiedy będziesz mieszać ciasto. Zamrożone są twarde i łatwo je wmieszać bez naruszenia ich.
Po drugie zamrożone maliny które rozmrożą się w trakcie pieczenia przyczynią się do tego, że ciasto będzie bardziej wilgotne - jak widać na zdjęciu.

Pozdrawiam :)
helena541
helena541
11.10.2011 08:18 odpowiedz
Kasiu,w jak dużej formie piec,aby wyszło takie wysokie jak na zdjęciu,Czy maliny muszą być koniecznie zamrożone?Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuję. Ula.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.10.2011 19:42 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
petite_polonaise
08.10.2011 18:13 odpowiedz
ciasto zrobione i wyszlo genialnie!! troszke zmodifykowalam z braku produktow, zamiast maslanki dalam jogurt z mlekiem a zamiast sody proszek. Balam sie troche o smak bo moje maliny byly dosc kwaskowe ale sie swietnie zgraly ze slodycza reszty ciasta. monia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.10.2011 16:47 odpowiedz
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość :)
Pieguska
Pieguska
08.10.2011 12:01 odpowiedz
Upiekłam dzisiaj i po prostu pyszne :) Dziękuję za tak czekoladowy przepis :*
Marta
Marta
06.10.2011 16:45 odpowiedz
ciacho pyszne, właśnie wciągam:)))
cukrowawrozka
02.10.2011 16:07 odpowiedz
jest naprawdę zjawiskowe! od samych zdjęć jestem głodna!
a szablonu zazdroszczę, bardzo mi się podoba. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2011 10:46 odpowiedz
Miło mi, że się podoba :) A co do ciasta - to czekam na opinię :)
Kisiel
30.09.2011 10:44 odpowiedz
Starego szablonu nie widziałam, ale nowy bardzo mi się podoba. A najbardziej podoba mi się przepis na to ciasto. Jest genialne! Wypróbuję je w weekend, jak nic. Przeczuwam absolutny hit wśród moich siostrzenic. Dzięki za inspirację!
alemanka
29.09.2011 20:44 odpowiedz
Bardzo smakowite!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2011 17:49 odpowiedz
Kiziamizia - dziękuję za miłe słowa :)

Asiu generalnie maślankę możesz zastąpić kefirem. Obawiam się jednak, że pytasz, ponieważ możesz nie mieć dostępu ani do maślanki ani do kefiru. Jeśli np. mieszkasz za granicą i nie występuje u Ciebie maślanka, możesz zrobić ją w domu, sama. Na szklankę tłustego mleka należy dodać łyżkę octu i odstawić na 10 minut. Uzyskasz maślankę, którą możesz stosować do ciasta :) jak chodzi o Fix, to jeśli włożysz kremówkę do zamrażarki na 15 minut, to ubije Ci się idealnie na sztywno i nie będziesz potrzebowac Fixu :)

Aga - Pięknie dziękuję za miłe słowa o blogu :) Czytając takie słowa, aż chce się piec i gotować chociażby w środku nocy, po całym dniu pracy. Jak chodzi o tortownicę, to wydaje mi się, że podawałam we wpisie. W każdym razie - jest to 20 cm :)

Pozdrawiam ciepło :)

aga
aga
28.09.2011 14:58 odpowiedz
Witam, wspaniały blog, doskonałe opisy, uwielbiam i ciągle tu zaglądam :)
Pytanie jednak mam, niestety umiejętności kulinarnych jestem pozbawiona, więc jeśli coś nie jest napisane wprost, to sama nie jestem w stanie wywnioskować co i jak ;) Proszę powiedzieć, jakiej tortownicy Pani używa? w sensie śerdnicy :) Dziękuję i pozdrawiam z Krakowa.
asiagrjol
asiagrjol
28.09.2011 14:35 odpowiedz
Musi być rewelacyjne! Mam pytanie: czym zastąpić maślankę (i Fix do śmietany- z innego przepisu) ?
kiziamizia
kiziamizia
28.09.2011 10:06 odpowiedz
Kasiu! Ciasto wyszło genialne ! Już samym patrzeniem na nie można się najeść :)
Musze dodać, że bardzo często sięgam po Twoje przepisy i ani raz się nie zawiodłam...
A sernik z rosą piekłam juz chyba z milion razy i nadal nie mam dość...mniam:)
Serdeczne pozdrowienia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2011 09:10 odpowiedz
Hej Agatka :) Strasznie się cieszę, że nowa szata Ci się podoba, no i oczywiście, ze ciasto smakuje :) Pozdrawiam ciepło :)
drahma
drahma
28.09.2011 09:07 odpowiedz
Hej Kasiu! Wracam po moich podróżach, patrzę i oczom nie wierzę - zupełnie inny blog, mnie bardzo podoba się Twoja nowa szata graficzna. No i oczywiście od razu skusiłam się na to wyśmienite ciasto- wiem, że wyśmienite bo właśnie je jem do rannej kawusi....yymmhhh pycha.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2011 08:39 odpowiedz
Pracujemy nad tym :) mam nadzieję, że problem niebawem zniknie.
ja23
ja23
28.09.2011 08:37 odpowiedz
Blog cudowny, ale boxy reklamowe zakrywają nazwę ciasta:)
dusiowaa
28.09.2011 00:42 odpowiedz
co za rewelacja! pięknie wygląda
Madleine
27.09.2011 22:36 odpowiedz
Wyglad bloga super...a ciasto wyglada poprostu oblednie. Zrobie je w piątek - tez na spotkanie z przyjaciolka :)
sylka_rafcio
27.09.2011 19:11 odpowiedz
wspaniałe ciasto...mam malinki w ogrodzie i nie wiedziałam ,że można upiec z nimi takie wspaniałe ciasto :) pozdrawiam :)
apsik1
27.09.2011 16:17 odpowiedz
Oglądałam Twój blog czasem, teraz coraz częściej. Jest coraz bardziej profesjonalny. Gratulacje
Pozdrawiam
zawsze.oliwek
27.09.2011 15:34 odpowiedz
śliczny szablon, u mnie hula dobrze:) ciasto do zakochania się!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.09.2011 11:31 odpowiedz
Zgłoszę to do Emilii, która pisała kod, ale poprzednio tez znikał spis treści i był tylko na stronie głównej. Generalnie wrócić nie powinno być trudno, ponieważ od 2 lat przepisy które dodaję do spisu treści ustawiam tak, aby otwierały się w nowym oknie, tak więc nie trzeba dawać opcji wstecz, aby wrócić do danej kategorii przepisów. Te stare przepisy otwierają się w tym samym oknie, ale może jak znajdę kiedyś czas, to to pozmieniam.
nikajaz
nikajaz
27.09.2011 11:19 odpowiedz
dobrze by było gdyby spis tresci nie znikał po przejsciu w wybrana kategorie albo przepis wtedy łatwiej bybyło wrócic
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.09.2011 07:20 odpowiedz
Czcionka powiększona, przecinek w tytule dodany.

Bardzo proszę o informację, czy boxy z reklamami zachodzą Komuś na tytuł ciasta.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2011 22:41 odpowiedz
A teraz? Nadal reklamy zachodzą na tytuł?
Czy u Kogoś jeszcze jest taki problem ?
kabamaiga
26.09.2011 22:16 odpowiedz
Ciasto rewelacja. Próbowałam już z innego przepisu czekolado-malinowego i wiem, że to strzał w 10.

Nie wiem czy to tylko u mnie, ale reklamy, te na górze, wchodzą mi na tytuł postów. Reszta cudna. Bardzo, ale to bardzo mi się podoba. CHyba bardziej niż poprzednio.
alinkawyka
26.09.2011 21:40 odpowiedz
Wow! Fantastycznie wygląda!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.09.2011 20:59 odpowiedz
- Jak chodzi o odnośnik do bloga fotograficznego - to z pewnością się tu pojawi
- Nie mam pojęcia na chwilę obecną jak wstawic przecinek w nazwie. Zmieniłam w tytule bloga, ale nadal się nie pojawił w nagłówku


A teraz o cieście

- sos najlepszy jest ciepły :)
- można dac mrożone truskawki, borówki czy śliwki - wszystkie owoce będą super, byle mrożone
- są jeszcze u mnie świeże maliny, ale ważne jest dodanie mrożonych, bo się nie rozpadną podczas mieszania i przyczynią się do odpowiedniej konsystencji ciasta

Dziękuję Wam za wszystkie uwagi i miłe słowa. Pozdrawiam ciepło i czekam na dalsze uwagi.


kulinarnespotkania
26.09.2011 20:52 odpowiedz
piekny szablon, a ciasto cudne:)
przysmakikarolki
26.09.2011 19:54 odpowiedz
O matko jakie pyszne ciasto! Dostaje slinotoku od samego patrzenia.

a szablon bardzo ladny
Katarinka08
Katarinka08
26.09.2011 19:51 odpowiedz
Czy można zamiast mrożonych malin dodać inne owoce, na przykład mrożone truskawki?
kabkakb
26.09.2011 19:50 odpowiedz
ciasto wygląda przepysznie!! :)
sowa_nie_sowa
26.09.2011 19:48 odpowiedz
Bardzo ładny, prosty i przejrzysty szablon:) Poprzedni też był ok, ale jednak ten mi się bardziej podoba.
A ciasto pięęękne, ale u Ciebie to norma przecież;)
1  2