9

Ciasto kajmakowo malinowe z czekoladowymi wafelkami i ganasz




Idealnie kruchy spód, słodka i kremowa masa kajmakowo wafelkowa na mascarpone, czekoladowy ganasz i warstwa zanurzonych w galaretce malin. 

Brzmi nieźle?

I tak też smakuje :) 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

Kruche ciasto:

* 1 szklanka mąki krupczatki (250 ml)

* 70 g masła

* 1/4 szklanki cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 1 łyżka wody

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowo wafelkowa:

* 250 g mascarpone

* 200 g kajmaku

* 120 g wafelków czekoladowych bez polewy

Polewa czekoladowa (ganasz):

* 150 g mlecznej czekolady

* 6 łyżek śmietany kremówki

Dodatkowo:

* 3 szklanki świeżych malin

* 1 galaretka malinowa

* 350 ml wrzątku

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.  

Składniki ciasta łączymy ze sobą w malakserze i miksujemy do chwili powstania drobnej kruszonki, którą przesypujemy do tortownicy. Dociskamy dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta. 

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.) 

Wafelki rozdrabniamy w malakserze. Mascarpone łączymy z kajmakiem i miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy rozdrobnione wafelki i mieszamy dokładnie łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie.

Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 2 godziny. 

Połamaną czekoladę łączymy z kremówką i podgrzewamy je w kąpieli wodnej do chwili połączenia składników. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny. 

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy galaretkę i mieszając od czasu do czasu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Maliny wykładamy na schłodzone ciasto i zalewamy tężejącą galaretką. 

Ciasto chłodzimy całą noc. 

Przed podaniem wierzch można udekorować bezami lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 19 lipca 2017
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2018 00:10 odpowiedz
Oczywiście :) Będzie lżejsze.
Beata
Beata
13.07.2018 16:15 odpowiedz
czy na biszkopcie też można zrobić to ciasto?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2017 07:36 odpowiedz
Oczywiście, że można - żaden problem :)
anula
anula
02.08.2017 09:39 odpowiedz
Czy jal zagniotę ciasto dłońmi to nie będzie problemu? Nie mam malaksera niestety :/
Ewelele
Ewelele
29.07.2017 17:18 odpowiedz
Ciasto wyszło świetne. Połączenie słodyczy ze smakiem malin genialne ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2017 13:46 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Anna H.
Anna H.
24.07.2017 13:36 odpowiedz
Witam,
Pani Kasiu ciasto przygotowałam w niedzielę na 3 urodziny córeczki - goście zachwyceni, dziękuję za kolejny pyszny przepis:-)
Agnieszka
Agnieszka
19.07.2017 10:20 odpowiedz
Kasiu a czy będą pasowały wiśnie w spirytusie zamiast malin? Mam dużo wiśni w spirytusie z nalewki- chciałabym je jakoś wykorzystać, bo szkoda mi ich wyrzucić. Chętnie zrobiłabym jakieś ciasto, bo w weekend będę miała gości. Może coś zaproponujesz??
wypiekibeaty
19.07.2017 10:16 odpowiedz
Zaszalałaś Kasia :) a czy masa serowa nie jest za słodka od karmelu i wafelków?