96

Ciasto Czeskie vs Ciasto Grysikowe


Ciasto:

3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżka margaryny
3 łyżki miodu
3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%


Masa:

9 łyżek grysiku
1 litr mleka tłustego
1 szklanka cukru
250 g masła
Polewa:

8 łyżeczek cacao
10 łyżeczek cukru pudru
120 g masła
2 łyżki wody




Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę (ponieważ mąki i śmietany bywają różne, może się okazać że trzeba będzie dodać któregoś z tych składników więcej niż podaję w proporcjach aby ciasto było zwarte). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie wsypujemy grysik na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia praktycznie cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja wystawiłam go na balkon). Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Grysik ucieramy z miękkim masłem i cukrem. Masa gotowa :)
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem!!!) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy (jeśli dobrze podsypaliśmy mąką, wyjdzie bez problemu) i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta. Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest już zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł (ja do tego używam pędzla) i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę przygotowaną przez połączenie wszystkich składników w kąpieli wodnej. Posypujemy cukierkami i wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach, a co więcej nie zalecam trzymania go w lodówce ponieważ od zimna twardnieje. Ja wkładałam je tylko na noc, a cały dzień trzymałam je w kuchni. Po dwóch dniach jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Smacznego :)






 




Opublikowano: 22 października 2009
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (96)
1  2
Klaudia
Klaudia
01.04.2018 11:42 odpowiedz
Bardzo podobnie placek czeski robi moja Babcia - to smak mojego dzieciństwa!
Dziesięciolecia z niedzielami okraszonymi takim ciastem...
Ziuta
Ziuta
28.03.2018 21:04 odpowiedz
Po raz czwarty będę robiła to ciasto,jest pyszne.!!!!!
Teresa
Teresa
23.12.2017 01:56 odpowiedz
U nas to ciasto nazywało się,, cudo,, i były 3 różne warstwy :zwykle kruche, kakaowe i miodowe... Do masy grysikowej dodawała się olejek migdałowy i trochę alkoholu. A każda warstwę ciasta smakowało się wpierw galaretka z czerwonej porzeczki.. Smak dzieciństwa.. Wyborne ciasto..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2017 11:10 odpowiedz
To są proporcje na dużą blaszkę, taką o długości 40 cm.
Gość
Gość
24.07.2017 10:28 odpowiedz
A jaka blaszne potrzebuje do tego ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.05.2017 07:16 odpowiedz
Dziękuję za podpowiedź :)
KasiaSia
KasiaSia
23.05.2017 19:31 odpowiedz
Pani Kasiu!
Proszę z raz spróbować te placki nasaczyć herbatą z rumem i cytryną. Dużo rumu, źeby alkohol było czuć. Wtedy to rewelacja!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2016 08:16 odpowiedz
ok. 25x30 cm
KrolewnaSniezka
KrolewnaSniezka
08.12.2016 18:34 odpowiedz
Jakiej wielkosci ma byc blacha?
Gosia
Gosia
20.12.2015 20:42 odpowiedz
Bardzo polecam wykonanie ciasta z przepisu Kasi, weszlo do mojego kanonu ciast swiatecznych odkad zrobilam je na swieta dwa lata temu. Ja akurat zadnych posypek nie dodaje a i tak jest idealne:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2015 20:37 odpowiedz
Tak jak w przepisie - kilkanaście minut, zależy jak szybko się zarumieni.
karolka
karolka
29.09.2015 19:02 odpowiedz
ile minut piec biszkopt?
IWONA
IWONA
05.04.2015 00:26 odpowiedz
Słyszałam że ciasto to nazywa się KREMESZ. Tak przynajmniej mówią w Rabce. Jadłam to ciasto wg wykonania zaprzyjaźnionej osoby, jest b.smaczne, sama się nie "porwałam" nie nie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 21:27 odpowiedz
Tak, ciasto po upieczeniu jest twarde, ale mięknie od masy, więc proszę takie twarde przełożyć kremem i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie będzie idealne.
Lidan
Lidan
31.03.2015 19:36 odpowiedz
Witam,
Czy to ciasto zaraz po upieczeniu jest twarde? Czy można go upiec wcześniej i dopiero po 2-3 dniach przełożyć masą?
Ela
Ela
22.03.2015 13:17 odpowiedz
Przepis super, zrobiłam ciasto jest rewelacyjne. Ale bez "perełek"!
To nie jest stefanka. Prawdziwa stefanka to blaty z ciasta
biszkoptowego przełożone kremem rusek (maślanym)
oblane polewa polewą czekoladową.
Ewa
Ewa
01.12.2014 11:50 odpowiedz
Pierwszy raz słyszę nazwę ciasto czeskie, u mnie w domu funkcjonuje nazwa miodownik albo ruskie ;) co region to inna nazwa. Przepis, dokładnie taki sam jak mojej babci, więc musi być pyszny.
Ewa
Ewa
23.10.2014 22:12 odpowiedz
Ja to ciasto piekę pod nazwą miodownik z kremem grysikowym.
Ludwika
01.08.2014 11:41 odpowiedz
Witam, póki pamiętam, to wpisuję dla ostrzeżenia innych, którzy będą to ciasto robili - w przepisie brakuje jednej istotnej informacji - jeśli piekliśmy ciasto w wysypanej mąką blasze (i utrudniliśmy sobie życie - sto razy lepiej i łatwiej piec jednak na papierze) to wyjmujemy je z blachy DOPIERO JAK OSTYGNIE! Ja wczoraj usiłowałąm pierwszy placek wyjąć jeszcze ciepły, bo potzebowałąm formę, żeby wykleić kolejny blat i rozwalił mi się ten upieczony całkowicie.
CUkier jeśli dodajecie kryształ, to lepiej dodać go do gotowanego mleka a nie dopiero przy ucieraniu z masłem, no chyba, że ktoś chce ryzykować trzeszczenie kryształków pod zębami. Jeśli dodajecie cukier potem, to lepiej dodać cukier puder.
Ciasto robiłąm wczoraj, mam nadzieję, że zmięknie do soboty i będzie dało się go zjeść, bo smakowo zapowiada się dobrze.
Pozdrawiam
Paulina
Paulina
29.03.2014 16:52 odpowiedz
ok,dzięki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2014 16:32 odpowiedz
Wszystko jest ok :) One po upieczeniu sa twarde, ale po przelożeniu kremem i po dwóch dniach leżakowania ciasta zmiękną :)
Paulina
Paulina
29.03.2014 16:25 odpowiedz
Zrobiłam jeden blat,drugi mam w piekarniku.Blat jest twardy:( nie wiem czy to norma czy popełniłam błąd.Co radzisz?
Paulina
Paulina
27.03.2014 13:51 odpowiedz
Dziękuję,w weekend na pewno zrobię:)....w ogóle super ten blog,trafiłam na niego przez przypadek,w właściwie przez Panią Chodakowską;)pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2014 11:27 odpowiedz
Tak, ciasto ma być wielkości blaszki. A jak chodzi o grubość, to jest to nie więcej niż centymetr.
Paulina
Paulina
26.03.2014 11:23 odpowiedz
Czy ciasto po wałkowaniu ma być wielkości blaszki w której się piecze??? no i jakie grube ma być ciasto?
kati
kati
05.12.2013 09:22 odpowiedz
Ciasto rewelacyjne,rozpływa się u ustach. Powidło warto , tak jak w przepisie cieniutko rozsmarować, bo ja dałam go więcej i jest zbyt wyraziste.
kati
kati
03.12.2013 09:51 odpowiedz
Trochę się namęczyłam przy wałkowaniu małych kawałków ciasta, ale warto było. Trzeba mocno podsypywać ciasto i blachę mąką.
Wyszło wspaniałe! Polecam. Dodaję do ulubionych.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2013 13:43 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Pozdrawiam
Grzegorz Cheff
Grzegorz Cheff
21.11.2013 11:45 odpowiedz
Witam. Przepis sprawdziłem osobiście. Zamiast powideł użyłem konfitury brzoskwiniowej własnej produkcji. Ciasto pyszne!! przepis polecam na pewno bede z niego jeszcze korzystał.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2013 12:13 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
ania
ania
08.09.2013 11:17 odpowiedz
Witam Pani Kasiu
Dotarłam do Pani przepisów i myślę, że wypróbuję wszystkie. Zaczynam od tego. Zastanawiam się czy cukier do kremu mogę dodać do mleka w czasie gotowania? Dla mnie byłoby prościej (co nie znaczy lepiej, dlatego nie chcę ryzykować).
Gość
Gość
26.06.2013 21:01 odpowiedz
jaki rozmiar blaszki ma byc:)
Majka Skowron
Majka Skowron
15.04.2013 11:17 odpowiedz
Zrobiłam i jest smaczne ale bardzo, bardzo syte:) samo ciasto pyszne, nadzienie dobre, tylko niestety dałam dżem truskawkowy (własnej roboty) który nie jest stały i kładąc na niego cięższą masę zjechał mi na brzegi. Trzeba dawać coś w rodzaju powideł albo marmolady (twardszej). Polecam i dziękuję za przepis ps.też źle zrobiłam wylewając na wierzch roztopioną czekoladę...jest twarda, lepsza byłaby delikatna polewa jak w przepisie, następnym razem bogatsza o doświadczenie poprawię. Pozdrawiam wszystkich
kasia k.
kasia k.
02.04.2013 13:04 odpowiedz
zrobiłam to ciasto na święta SWIETNE palce lizać :) dziekuje za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2012 21:05 odpowiedz
Wszystkie recenzje przeczytałam i bardzo się cieszę, ze smakowało :)

Mam nadzieję, ze kolejne potrawy tez będą cieszyc podniebienie :)

Pozdrawiam ciepło !
Lucy
Lucy
12.11.2012 20:34 odpowiedz
Dziękuje za odpowiedź. Recenzje umieściłam pod odpowiednimi przepisami :) Zresztą dodałam twoją stronę do zakładek i ciągle coś wykorzystuję. Mam tu jeszcze masę przepisów na oku :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2012 10:48 odpowiedz
Ten widelec kupiłam chyba 4 lata w Nanu Nana za bodajze 4 złote :)

A co szykujesz? Czekam niecierpliwie na recenzję :)
Lucy
Lucy
10.11.2012 10:44 odpowiedz
Mam pytanie z innej beczki, o widelec))) jest piękny, szukam takich na necie i nic!!! Jak zobaczyłam to zdjęcie to zachorowałam na komplet takich sztućców. Wiesz może skąd go masz, jaka firma, cokolwiek co mnie nakieruje...
P.S.
dziś się zabieram za kolejne trzy Twoje przepisy, więc już na temat napisze komentarze jak skończę pichcić ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2011 08:41 odpowiedz
Tak, można :)
Ewa Kacperska
Ewa Kacperska
30.11.2011 08:38 odpowiedz
Witam, na święta postanowiłam upiec to ciasto, bo przypomina mi czasy dzieciństwa i królowanie na każdej uroczystości rodzinnej placka czeskiego.'Proszę napisać jakiego grysiku dodać. Czy może być kasza manna błyskawiczna?Pozdrawiam!!!
dorcik31
04.07.2011 07:38 odpowiedz
Ciasto jest pyszne. Ja do masy grysikowej dodałam kilka kropel olejku migdałowego i smakowała marcepanowo :) Pyszne, pyszne, pyszne. Zrobiłam to i kilka innych ciast z tego bloga na chrzciny mojego synka i goście byli pod dużym wrażeniem ! Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2011 09:01 odpowiedz
Powody mogą byc dwa :) Albo dałas za dużo powideł, albo miałas bardzo rzadkie powidła. Co nie zmienia faktu, że gdybys dała rzadkie, to powinny wejsc w ciasto. A czy ciasto odczekało w lodówce 2 dni?
olcia
olcia
04.02.2011 22:44 odpowiedz
Witam ,ciasto jest na prawdę wyśmienite .Smak dzieciństwa ;] Jednak mam jeden problem otóż ,ciasto mi się troszkę "rozjeżdża" nie wiem czy to sprawka powideł czy czegoś innego .Masa jest zwarta i się trzyma jednak placki jakoś nie chcą :-/
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2011 21:48 odpowiedz
Cieszę się, że Wam smakowało :) Ja lubię słodkie ciasta, aczkolwiek to dla mnie za słodkie nie jest. Ale to kwestia smaku :)
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za koemntarz :)
Cherry
Cherry
09.01.2011 11:50 odpowiedz
Po raz kolejny wyszła na jaw wyższość dodawania do przepisów zdjęć. Mama postanowiła po 20 latach upiec czeski placek, ale nie pamiętała przepisu. Po krótkich poszukiwaniach w Internecie zdecydowałam się wypróbować wyżej zamieszczoną wersję, ponieważ zachęciło mnie zdjęcie :)
Trzymałam się ściśle przepisu, piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i rancie o wysokości 7cm. Po przełożeniu masą i powidłami ciasto wystawało już nad formę i polewę musiałam kłaść bardzo ostrożnie. Na drugi dzień placek prezentuje się oszałamiająco(toż to torcisze!), ale moim zdaniem jest zbyt słodkie. Następnym razem dodam połowę cukru i 200g masła (zamiast 250g) do masy grysikowej, również połowę cukru do polewy, a ciasto podzielę na 4 blaty. Bo następny raz z pewnością będzie :)
lucy
lucy
30.12.2010 18:00 odpowiedz
dzięki za szybką odp. ciasto już się chłodzi i przechodzi smakami w piwnicy.zrobiłam na wierzch masę kajmakową i posypałam orzechami.ale jest chyba mały błąd bo masa jest trochę kleista. mogłam tą masę zrobić połowę z pół kostką masła .była by bardziej stabilna.może następnym razem spróbuję .
ja mam podobny przepis na piernik i dlatego moje poprzednie pytanie .
ja żeby być pewnym że ciasto będzie miękkie a takie lubimy porządnie zlewam wodą przekładając ciasta kremem.wtedy są super wilgotne.alkoholu szkoda bo tak wietrzeje i go nie czuć.
pozdrowienia .Do siego roku2011.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2010 14:38 odpowiedz
Lucy jeśli w przepisie jest jedna łyżka, to trzymamy się tego i dajemy jedną łyżkę. Jak dasz całą kostkę margaryny, to nawet nie zagnieciesz ciasta.
Czemu same żółtka? Bo żółtka nadaja kruchośc ciastu. Do ciasta kruchego też dajemy same żółtka. Taka zasada.
lucy
lucy
28.12.2010 13:53 odpowiedz
mam pytanie czy do ciasta daje się tylko 1 łyżkę margaryny czy ma być 1 kostka???
jajka same żółtka dlaczego????????
kasia
kasia
23.12.2010 18:56 odpowiedz
Wszystkie ciasta czeskie jakie dotąd jadłam były pokryte karmelizowanymi orzechami-polecam smakuje to pysznie
Lili
Lili
21.12.2010 11:41 odpowiedz
Kasiu to ja Tobie dziękuję :) dzięki Twojemu przepisowi ,odnalazłam ciasto z mojego dzieciństwa którego w domu nigdy nie robiono niestety. Dlatego może przepisu szukałam w necie. Przy okazji Życzę Ci Zdrowych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia .
ps. własnie skończyłam robic nasze ciasto :) już na święta. Akurat dwa dni postoi i będzie pycha.
1  2