31

Ciasto czekoladowe z musem i gruszkami




Przedwczoraj termometr pokazał 15 stopni. Z niedowierzaniem otworzyłam okno. Co za miła niespodzianka. Ciepła i słoneczna, choć już nie złota, jesień powróciła. Uznałam więc, że ubranie koszulki (żeby nie było, z długim rękawem) i jesiennego płaszcza w zupełności wystarczy. Szalik? Ciepłe buty? Eee, po co!

Niespodziewanie przyszło mi wracać do domu o godzinie, o której dzieci są już dawno po dobranocce i to, jak bardzo zmarzłam, wiem tylko ja. Nigdy, powiadam Wam NIGDY, nie zakładajcie balerinek w listopadzie. 

No to siedzę sobie teraz w domu rozpalona i pociągająca (czytać: rozgorączkowana i zakichana)  i wysłuchuję kazań w stylu: "A nie mówiłem.." i "Ale ja przecież nigdy nie mam racji...". Jakby choroba człowieka niewystarczająco dobijała. 

Coby trochę tego Moralizatora udobruchać, a sobie leżenie w łóżku osłodzić, przygotowałam intensywnie czekoladowe ciasto z musem na bazie bitej śmietany, mascarpone i kremu czekoladowego z gruszkami.  

Ciasto jest pyszne. Pomimo, iż mocno czekoladowe wyjątkowo lekkie i z orzeźwiającym, owocowym dodatkiem. I to, co w moim obecnym stanie jest najistotniejsze, to fakt że przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. 

Biszkopt:

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 100 g startej na tarce gorzkiej czekolady 

* 1 łyżka kakao

* 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

* 3 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 350 g kremu czekoladowo orzechowego (np. Nutelli) 

* 1 łyżka kakao   

* 1,5 łyżeczki żelatyny

* 2 puszki gruszek w zalewie

Dodatkowo:

* 1 łyżka kakao

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 5-6 minut) a następnie dodajemy do niej olej oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie natłuszczamy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy ciasto przestygnie zdejmujemy je z papieru i ponownie umieszczamy w tortownicy. Gruszki odsączamy z zalewy, którą ponczujemy dość obficie ciasto, uważając jednak by zbytnio go nie przemoczyć. 

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy aby się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia.

Kremówkę oraz mascarpone umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy do chwili aż masa zacznie gęstnieć. Do masy dodajemy krem czekoladowy i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze ok. 10-15 sekund. Zbyt długie ubijanie masy może spowodować się ta się zważy, więc miksujemy najkrócej jak się da. 

Na naponczowane ciasto wykładamy 1/3 kremu. Na kremie układamy odsączone na ręczniku papierowym gruszki i przykrywamy je resztą kremu. Wyrównujemy wierzch i wkładamy ciasto do lodówki by zastygło, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószamy je kakao.

Smacznego :)    


Opublikowano: 22 listopada 2013
Kategoria: Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
czarygary
27.03.2016 17:41 odpowiedz
Pyszne ciasto! Nasączylam kawą zamiast syropem z gruszek, natomiast pominąłam kawę rozpuszczalną. Wyszło wspaniałe. Proste i bardzo efektowne ciasto :) Dzięki za przepis!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:41 odpowiedz
Bardzo interesująca opcja. Dziękuję za podzielenie się pomysłem :)
Gość
Gość
24.03.2016 10:48 odpowiedz
zrobiłam to ciasto z czarnymi porzeczkami zamiast gruszek i uważam, że jest lepsze w smaku, ale oczywiście to kwestia gustu. Jest przepyszne, robię je bardzo często. Próbowałam tez z wiśniami, ale zdecydowanie czarne porzeczki najbardziej pasują do tak słodkiego ciasta.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2015 08:14 odpowiedz
Jeśli będą mocno dojrzałe i miękkie, to nie ma problemu. Ale twardsze gruszki najpierw podgotowałabym w wodzie z cukrem, żeby zmiękły.
lunka
lunka
08.09.2015 22:13 odpowiedz
czy gruszki w syropie można zastąpić takimi `normalnymi`? :)
mariolka
mariolka
17.02.2015 13:08 odpowiedz
Dziękuję. Jak w tamtym jest maślanka to pewnie wyjdzie wilgotne ale o to właśnie mi chodzi:-) To się cieszę, że nie uznałaś galaretki za profanację:-))) Pozdrawiam również;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.02.2015 23:56 odpowiedz
Mariolu,
Wcale nie sądzę, że galaretka to profanacja :)
Jeśli to ciasto Ci nie odpowiada, polecam spód z tego ciasta gotowaniecieszy.blox.pl/2014/12/Ciasto-czekoladowo-pomaranczowe-z-musem.html

Pozdrawiam :)
mariolka
mariolka
16.02.2015 19:38 odpowiedz
Zrobiłam. MUS PYCHA:-) z tymi gruszkami jeszcze lepszy. Może uznasz to za "profanację" ale musu nie dałam w całości i na wierzch polałam cienką warstwę galaretki pomarańczowej i to mi pasowało;-)
Tylko coś mi spód nie wyszedł jak trzeba- mój nie miał tak ciemnego koloru, nie był jednolity (miał widoczne te wiórki czekolady) i nie był wilgotny (jak polewałam go to płyn nie chciał za bardzo wsiąknąć w ciasto). Czy jest może na Twoim blogu ciasto, w którym spód jest naprawdę wilgotny i mogłabym wykorzystać go do tego ciasta???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2014 20:21 odpowiedz
Oczywiście :)
gosia
gosia
16.10.2014 19:54 odpowiedz
czy zamiast gruszek w zalewie można użyć świeżych? mam duże i soczyste gruszki i chciałabym jakoś je wykorzystać:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2014 20:19 odpowiedz
O ile dobrze pamiętam, użyłam puszek po 500 g.
botwinka
botwinka
26.04.2014 23:19 odpowiedz
Kasiu, 2 puszki gruszek o jakiej wadze?
luna1981
17.01.2014 00:36 odpowiedz
Ciasto mistrzowskie!!! Wyszlo dokladnie takie jak na zdjeciu!
ivi9982
11.01.2014 17:40 odpowiedz
Ciasto wyszło przepyszne ! Od dziś na stałe zagości w moim domu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2013 11:32 odpowiedz
Może był za krótko pieczony? Jeśli czekolada będzie wcześniej stopiona, to ciasto będzie cięższe. Poza tym, biszkopt nie może wyjść wysoki, ponieważ nie zmieści się masa :)
bas14
bas14
03.12.2013 11:21 odpowiedz
zrobiłam to ciasto i jest pyszne, mam tylko uwagę do czekolady, ponieważ pierwszy raz mi biszkopt nie wyszedł taki wysoki jak zwykle, po dodaniu czekolady siadł, więc nastepnym razem dam więcej kakao, a z czekolady zrezygnuję, myślę, że można by tą czekoladę najpierw rozpuścić i wystudzić i byłoby lepiej.
jolantaszyndlarewicz
24.11.2013 11:38 odpowiedz
Zdrowiej i Męża słuchaj od czasu do czasu:) ... ciasto upiekłas cudowne, a nutella i mascarpone to połączenie, które uwielbiam:)
ankawell
23.11.2013 21:56 odpowiedz
Absolutnie idealne ciasto ! Lekki czekoladowy krem i gruszki - POEZJA :)
majanaboxing
22.11.2013 23:38 odpowiedz
Kasiu, ciasto wygląda cudownie! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2013 22:23 odpowiedz
Ślicznie dziękuję :)
gin86
22.11.2013 21:18 odpowiedz
Listopadowej pogodzie nie można ufać. Szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)
Ciasto wygląda wspaniale :)
karmel-itka
22.11.2013 20:57 odpowiedz
po prostu ciasto modelowe! wygląda perfekcyjnie.
Eliza
Eliza
22.11.2013 18:45 odpowiedz
Wyobrażam sobie ten cudowny smak, piękne zdjęcie :)
kabamaiga
22.11.2013 17:43 odpowiedz
Kasiu uwielbiam takie ciasta. Przypomina mi mój ukochany tort Williams. A balerinek w listopadzie nie zakładam. Mam botki, które uwielbiam o tej porze roku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2013 12:39 odpowiedz
O dokładnie, dokładnie :)
55kass
55kass
22.11.2013 11:17 odpowiedz
Ależ pyszne ciasto! strasznie mnie kusi:) chyba zrobię ... a choroby współczuję, i wiem dokładnie jak to jest słyszeć: a nie mówiłem - w najmniej odpowiednim momencie czyli wtedy , kiedy czuję się jak zdechły pies... a nie można by tak usłyszeć: oj jaka Ty biedna jesteś:)))) i od razu człowiek poczułby się o wiele lepiej... zdrowia!
montka
montka
22.11.2013 10:55 odpowiedz
Jak zwykle bardzo eleganckie :). Cudowne po prostu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2013 10:07 odpowiedz
Inspirowane Smakiem - piękne podsumowanie :)

Martuś - dziękuję :)
zauberi
22.11.2013 09:22 odpowiedz
zdrowiej :) a ciasto wygląda bosko, czekam na piekarnik i mam nadzieję, że niedługo sama uraczę się tym cudem
Inspirowane Smakiem
22.11.2013 05:54 odpowiedz
Ciasto czekoladowe z musem i gruszkami, czyli jak zacząć od balerinek, a skończyć na małym kulinarnym cudzie. ;)
miloscwbrzuchumam
22.11.2013 01:05 odpowiedz
Czekolada i gruszki, ależ to musi wspaniale smakować! <3