
Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto czekoladowe z jagodami, które przygotowałam przy okazjo ostatniego grilla dla znajomych.
Chociaż na grillu nie zabrakło karkówki, kurczaka i kaszanki, a do mięsiwa podawane były dwie sałatki i opiekana z ziołowo czosnkowym masłem bagietka i chociaż każdy zdeklarował, że nie zmieści już w siebie ani jednego kęsa, po nie więcej jak pół godzinie po tym cieście nie było śladu.
Ciasto nie jest może zbyt wyszukane ani zbyt reprezentatywne (czytaj: zdarza mi się piec ciasta bardziej urodziwe), ale z kubkiem kawy smakuje naprawdę super.
Zamiast jagód możecie użyć wiśni, malin lub czerwonych porzeczek.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
* 250 g mąki pszennej
* 10 płaskich łyżek kakao
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 200 g cukru
* 2 opakowania cukru wanilinowego
* 2 duże jajka
* 1/2 szklanki maślanki
* 150 ml wody
* 150 g masła
* 1/2 litra jagód
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie składniki a w drugiej miksujemy jajka z maślanką.
W małym rondelku łączymy masło z wodą i podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż masło się rozpuści, a następnie wlewamy je do suchych składników cały czas mieszając. Następnie dodajemy jajka z maślanką i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min).
Smacznego :)
Opublikowano: 12 lipca 2014
Tagi:
jagody
Upiekłabym to ciasto z borówkami jak będzie sezon.
Swoją drogą chyba smakuje, skoro pieczesz je 4 raz? :)
Kasiu powiedz mi jeszcze tylko na ktorym poziomie pieczesz swoje ciasto i czy z termoobiegiem, czy bez, czy moze jeszcze inaczej?
Jakiego piekarnika używasz, ile ma lat i na jakiej opcji pieczesz?