20

Ciasto czekoladowe z jagodami




Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto czekoladowe z jagodami, które przygotowałam przy okazjo ostatniego grilla dla znajomych. 

Chociaż na grillu nie zabrakło karkówki, kurczaka i kaszanki, a do mięsiwa podawane były dwie sałatki i opiekana z ziołowo czosnkowym masłem bagietka i chociaż każdy zdeklarował, że nie zmieści już w siebie ani jednego kęsa, po nie więcej jak pół godzinie po tym cieście nie było śladu. 

Ciasto nie jest może zbyt wyszukane ani zbyt reprezentatywne (czytaj: zdarza mi się piec ciasta bardziej urodziwe), ale z kubkiem kawy smakuje naprawdę super. 

Zamiast jagód możecie użyć wiśni, malin lub czerwonych porzeczek. 

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

* 250 g mąki pszennej

* 10 płaskich łyżek kakao

* 1 łyżeczka sody

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 200 g cukru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 2 duże jajka

* 1/2 szklanki maślanki

* 150 ml wody

* 150 g masła

* 1/2 litra jagód

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie składniki a w drugiej miksujemy jajka z maślanką.

W małym rondelku łączymy masło z wodą i podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż masło się rozpuści, a następnie wlewamy je do suchych składników cały czas mieszając. Następnie dodajemy jajka z maślanką i miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min).

Smacznego :) 


Opublikowano: 12 lipca 2014
Tagi: jagody
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Magda
Magda
19.10.2018 17:39 odpowiedz
Droga Kasiu, czy do tego przepisu można użyć mrożonych owoców ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.10.2018 21:48 odpowiedz
Można, ale nie należy ich wcześniej rozmrażać :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2016 15:42 odpowiedz
Moim zdaniem 10 łyżek jest tu odpowiednią ilością i ciasto nie jest gorzkie.

Joanna
Joanna
17.04.2016 13:47 odpowiedz
Czy z tak dużą ilością kakao ciasto nie będzie zbyt gorzkie, zbyt intensywne w smaku? 10 łyżek kakao to sporo.

Upiekłabym to ciasto z borówkami jak będzie sezon.
cheri91
cheri91
08.08.2014 17:24 odpowiedz
Smakuje bardzo!, tylko nie wyrasta tak jak u Ciebie :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2014 17:09 odpowiedz
Góra + dół na najniższym poziomie.

Swoją drogą chyba smakuje, skoro pieczesz je 4 raz? :)
cheri91
cheri91
08.08.2014 16:56 odpowiedz
Dzisiaj robiłam ciasto po raz 4 i znowu nie wyrosło. Już nie mam siły, a uparłam się i musze je w końcu zrobić dobrze!:)
Kasiu powiedz mi jeszcze tylko na ktorym poziomie pieczesz swoje ciasto i czy z termoobiegiem, czy bez, czy moze jeszcze inaczej?
cheri91
cheri91
06.08.2014 12:07 odpowiedz
Piekarnik jest nówka, kupiony niecaly rok temu - electrolux, kupiony właśnie do pieczenia ciast, bo za poprzednie zakalce obwinialam wlasnie stary piekarnik. Ale ten nowy tez miewa "wpadki". Ciasto piekłam "góra + dół". Może spróbować z termoobiegiem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2014 20:00 odpowiedz
Jeśli często Ci się to zdarza, to może to kwestia piekarnika?
Jakiego piekarnika używasz, ile ma lat i na jakiej opcji pieczesz?
cheri91
cheri91
30.07.2014 16:01 odpowiedz
Kasiu ! Zrobiłam wszystko wg Twojego przepisu, ciasto wyszło smaczne, ale zakalec! Ciasto po 40 minutach wyłaczyłam, odczekałam, a po jakimś czasie wyciągnęłam i ciasto opadło! Ostatecznie miało około 3 cm wysokosci ! Często mi sie to zdarza przy pieczeniu ciast. Gdzie popełniam błąd?
Mika
Mika
19.07.2014 09:48 odpowiedz
Ciasto bardzo smaczne, choć też jestem zdania Kasiu, że na Twoim blogu można znaleźć smakowitsze arcydzieła :) Zaletą ciasta jest jego prostota i ekspresowe wykonanie, no i mogę sie w końcu pochwalić, że to jedno z nielicznych ciast, które wizualnie nie odbiega od Twojego ;) Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2014 09:00 odpowiedz
Używam tego samego kakao. Ciasto wychodzi ciemne, ale może dawałaś za czubate łyżki?
bogusia
bogusia
16.07.2014 07:04 odpowiedz
Kasiu ciasto wyszło pyszne, ale mam pytanie jakie dajesz kakao bo ja użyłam tego z wiatrakiem i wyszło niemal czarne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2014 17:16 odpowiedz
Przepraszam za mój błąd - 26 cm :)
Mika
Mika
15.07.2014 16:05 odpowiedz
Kasiu, właśnie zabieram się za to ciasto, tylko nie wiem jaką tortownice szykować, 24 czy 26 cm?
marteczka
marteczka
13.07.2014 23:11 odpowiedz
Kolejny swietny przepis do wyprobowania***
smakowekubki
13.07.2014 20:57 odpowiedz
Ależ trafne fotograficznie zestawienie ciasta z karczem po drzewie, a ciasto wybitne .
wedith
13.07.2014 20:22 odpowiedz
Piękne zdjęcie i na pewno przepyszne ciasto :)
Daria Anna
13.07.2014 11:40 odpowiedz
Czekolada i jogody mmmm, pięknie i smacznie. Pozdrawiam.
majanaboxing
12.07.2014 13:15 odpowiedz
Obłędnie wygląda!