0

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Czas przygotowania przepisu:
10 min
Czas gotowania / pieczenia:
45 min
Liczba porcji:
15



Proste,  szybkie i smaczne.
Czego więcej oczekiwać od ciasta ze śliwkami?

Tym razem bez spektakularnych warstw, ale to właśnie takie proste ciasta najlepiej podkreślają smak słodkich, aromatycznych, oprószonych cynamonem śliwek. 
Jeśli macie ochotę możecie zastąpić je jabłkami, a nawet gruszkami. 

W sam raz na jesienne, deszczowe weekendy :)

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x28 cm
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek stopionego masła (ilość masła w formie płynnej, nie przed stopieniem)
  • 500 g mocno dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki przekrawamy na pół, oprószamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem i dokładnie mieszamy.

Jajka łączymy z cukrem zwykłym oraz waniliowym i miksujemy przez około 6-7 minut - do chwili powstania jasnej, puszystej masy.
Do masy jajecznej dodajemy masło i kiedy składniki się połączą, stopniowo dosypujemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, a na wierzchu, dość ciasno, układamy śliwki.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut - do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!
 

Opublikowano: 22 września 2018
Tagi: śliwki
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.