37

Ciasto Ambasador - przepis




Pomimo, iż próbowałam już naprawdę wielu ciast, jakoś nie nadarzyła mi się do tej pory okazja by spróbować Ambasadora. Owszem, kilkukrotnie przeszło mi przez myśl by podjąć się zrobienia go, ale gdyby ktoś wcześniej powiedział mi, że to ciasto jest takie dobre, z pewnością nie zwlekałabym tak długo :) Kiedy więc na Fanpage'u bloga pojawiła prośba o to ciasto stwierdziłam, że chyba właśnie przyszła na nie pora. Początkowo obawiałam się, że będzie zbyt ciężkie i za słodkie, na szczęście nie potwierdziła się żadna z tych obaw.

Dla mnie jest to po prostu idealne ciasto na Święta. Dodatek skórki z pomarańczy nadaje mu świątecznego aromatu, a odrobina spirytusu sprawia, że jest bardziej wyraziste. 

I przede wszystkim nie obawiajcie się (chociaż może sprawia takie wrażenie) że jest nadto pracochłonne. Sama byłam zaskoczona, że jego wykonanie jest tak proste. 

Składniki na blaszkę o wymiarach 22x36 cm 

Biszkopt:

* 3 duże jajka

* 1/2 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej   

* 2 łyżki wody

* 2 łyżki oleju

Baza masy:

* 1 litr mleka

* 2 budynie waniliowe z cukrem

* 1 kopiata łyżka mąki pszennej

* 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

* 6 łyżek cukru

* 3 żółtka

* 2 kostki (400g) miękkiego masła dobrej jakości

* 2 kopiate łyżki cukru pudru

Do masy jasnej:

* 1 puszka brzoskwiń 

* 2 łyżki spirytusu

Do masy ciemnej:

* 3 łyżki kakao

* 3 łyżki wrzątku

* 100 g posiekanych orzechów włoskich

* 100 g rodzynek

* 100 g mlecznej czekolady

* skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 10 łyżek mleka

* 2 łyżki masła

Jajka ubijamy z cukrem przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Kiedy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy wodę oraz olej, a następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę i miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Spód formy (bez boków) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut (do suchego patyczka). Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w formie.

(Jeśli podczas pieczenia biszkopt zbyt mocno wyrósł, można na nim położyć deskę z książką).

Szklankę mleka łączymy z budyniami, żółtkami i mąką i ubijamy do momentu, aż znikną wszystkie grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Przygotowujemy budyń, który przykrywamy folią (aby nie powstał kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas mieszając. Kiedy masło połączy się z budyniem, dodajemy spirytus i jeszcze chwilę mieszamy. 

Masę budyniową dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy zalane wrzątkiem (i dokładnie rozmieszane) kakao ze skórką pomarańczową, orzechy, rodzynki i posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Do drugiej pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. 

Masę kakaowo bakaliową wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Kiedy masa odrobinę stężeje, wykładamy na nią masę z brzoskwiniami i ponownie wyrównujemy wierzch. Po około 3-4 godzinach przygotowujemy polewę. 

Mleko podgrzewamy z masłem, a następnie dodajemy do nich połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści a polewa będzie gładka i błyszcząca. Odrobinę przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i chłodzimy do momentu, aż polewa zastygnie. 

Smacznego :)        


Opublikowano: 22 listopada 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
judyta69
judyta69
17.01.2017 14:12 odpowiedz
ja jeszcze dodam, że zamiast brzoskwiń daję ananasy i do jasnej masy wciskam sok z całej cytryny i trochę spirytusu do obu mas, wtedy ten smak jest taki "konkretny":))
Gosia
Gosia
18.08.2016 19:54 odpowiedz
Witam. Planuje zrobić to ciasto i zastanawiam się nad pojemnością puszki brzoskwiń... I jeszcze puszka ananasów do ciasta Pina Colada. Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2015 18:11 odpowiedz
Jedyne co mogę poradzić, to zakupić je :)
Moim zdaniem brzoskwinie są tu obowiązkowe.
Gość
Gość
17.04.2015 16:07 odpowiedz
co zrobić jak nie mam brzoskwini ?
kaka
14.04.2015 09:51 odpowiedz
Witam! Ja ujarzmiłam masę budyniową ponieważ dosyć często robię fale dunaju. Kiedy widzę że masa ma konsystencję gęstej kaszki manny czyli ma drobne grudki, rozmiksowuję ją na parzę i wtedy jest puszysta i gładka. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 19:47 odpowiedz
Niestety przy mniejszej ilości masła może być problem ze związaniem masy.
ginger
ginger
03.04.2015 19:41 odpowiedz
Czy można do masy dać mniej masła? Nie wystarczy jedna kostka? Czy masło ma wplyw ma jej "związanie", trochę przeraża mnie ilość masła w tym cieście.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 18:23 odpowiedz
Proszę pominąć.
loli0
03.04.2015 18:20 odpowiedz
nie mam pomaranczy, czy mogę wlać do masy aromat pomarańczowy czy lepiej pominąć go w ogole?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 14:11 odpowiedz
Ja nie dodawałam, ale jeśli masz ochotę, możesz je wmieszać w jasną masę.
Gość
Gość
03.04.2015 08:47 odpowiedz
A gdzie dodajemy galaretki? czy nie ma ich wcale?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.02.2015 09:03 odpowiedz
Można użyć wódki - ok. 3 łyżki.
Można też w ogóle pominąć alkohol, ale on sprawia, że masa jest lepsza.
malola
malola
27.02.2015 20:55 odpowiedz
Witam. Czy spirytus jest konieczny? Można go czymś zastąpić
judyta.69
28.01.2015 23:51 odpowiedz
Zrobiłam mężowi na urodziny...obłędnie pyszny....wszystkim smakował. Z całą pewnością zrobię jeszcze nie raz....napączowałam spirytusem biszkopt i masy, pycha.
Aga
Aga
22.01.2015 10:17 odpowiedz
U mnie warstwa jasna nie zawiązała tak jak powinna i wyszła trochę płynąca, ale smak wynagrodził braki wizualne:) na pewno zrobię to ciasto raz jeszcze:)
Kamila
Kamila
02.01.2015 23:03 odpowiedz
U mnie też niestety niewypał. Ciasto dosłownie rozpływało się na talerzu, szczególnie jasna masa. Nie wyglądało to estetycznie....
Plus za smak - jest super.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.01.2015 16:53 odpowiedz
To tak jak z każdym budyniem :) Najpierw rozprowadza się go w niewielkiej ilości zimnego mleka, a potem przygotowuje przez wlanie na gotujące się mleko.
Anna
Anna
02.01.2015 16:48 odpowiedz
Mam pytanie - jak to jest z tym budyniem? Najpierw pisze pani o tym, że szklankę mleka łączymy z budyniami, a potem że przygotowujemy budyń. Pogubiłam się, pozdrawiam :)
bartosowa
bartosowa
26.12.2014 19:13 odpowiedz
Niestety u mnie niewypał. Po zrobieniu wyglądał pięknie, ale ... Masa biała wyglądała jak zważona, a całość po tym jak stała na talerzu na stole zaczęła się po prostu rozpływać. Ciasto idealne do pokrojenia na kawałki i zjedzenia od razu po wyjęciu z lodówki, do dłuższego stania na stole już nie, przynajmniej u mnie. Chyba że coś źle zrobiłam, ale raczej trzymam się przepisu, jeżeli robię coś po raz pierwszy.
Ola
Ola
23.12.2014 20:23 odpowiedz
Uf! To dobrze zrobilam!!!:) w skladnikkach nie jest to czytelne. Dziekuje i zycze wesolych Swiat !!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2014 16:59 odpowiedz
Do całej
Ola
Ola
23.12.2014 16:02 odpowiedz
Pani Kasiu, spirytus do calej masy czy tylko do jasnej?
lena
lena
22.12.2014 15:25 odpowiedz
Dziękuję Kasiu za szybką odpowiedź :-)
mam stresa, ponieważ kremy na bazie budyniu nie zawsze mi wychodzą.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 15:00 odpowiedz
Cały czas miksować. I to na najwyższych obrotach. Inaczej nie powstanie gładki krem.
lena
lena
22.12.2014 14:30 odpowiedz
Kasiu, upiekłam już biszkopt, jest ok, budyń też gotowy. Mam pytanko: masło zmiksować, a jak dokładam zimny budyń, to Twoim zdaniem miksować czy lepiej ucierać łapką? :-)
Kasiu,
wszystkiego dobrego na Święta :-)
I
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2014 08:44 odpowiedz
Jeśli w aucie nie będzie bardzo gorąco, to nie powinno być problemu, tylko potem od razu proszę je włożyć do lodówki.
Ada1984
Ada1984
17.12.2014 11:13 odpowiedz
Czy ciasto wytrzyma 2godzinna podróż? Czy masy są na tyle gęste i zwarte?

Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2014 07:21 odpowiedz
Tak. Urośnie od jajek.
Gabi
Gabi
01.12.2014 12:58 odpowiedz
Czy biszkopt pieczemy bez proszku do pieczenia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.11.2014 17:46 odpowiedz
Kasia - już uzupełniłam przepis. Dziękuję za czujność.

Ania - jeśli masz ochotę, możesz zrobić samodzielnie budyń i dodać wanilię lub aromat.
Konczi i Szpileczka
23.11.2014 00:33 odpowiedz
Wow idealne
Ania
Ania
23.11.2014 00:32 odpowiedz
Proszę mi powiedzieć, jaką rolę pełni w przepisie kupny budyń? Dlaczego, skoro i tak używamy jaj i mąki, nie zrobić czysto domowego?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
22.11.2014 16:40 odpowiedz
Witam! Gdzie dodajemy same żółtka bo są w przepisie a nie ma w masach?
monk95
monk95
22.11.2014 16:24 odpowiedz
zdecydowanie kocham Pani bloga ;D to z pewnością kolejne ciasto stąd, które zagości na świątecznym stole ;D Pani przepisy są po prostu idealne i chociaż jestem początkująca to każde ciasto wychodziło, dlatego nie boje się planować nowych na święta ;)
W szczególności podobają mi się przepisy na serniki, wcześniej nie miałam pojęcia ile pysznych kombinacji można stworzyć po prostu z sera ;D
Karola
Karola
22.11.2014 09:56 odpowiedz
Kolejne ciasto, które dołączyły do listy świątecznych wypieków :) Prezentuje się fantastycznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2014 09:36 odpowiedz
Od spodu :)
Lena
Lena
22.11.2014 09:04 odpowiedz
Witam:)
Mam takie głupie pytanie, czy blaszki do pieczenia mierzymy od góry czy od spodu?
Pozdrawiam