1

Ciasteczka cytrynowe



Dziś mam dla Was przepis na idealne, wiosenne ciasteczka. 

Intensywnie cytrynowe i bardzo orzeźwiające. 
Proste i szybkie w przygotowaniu, delikatne i bardzo aromatyczne. 

To jeden z najlepszych przepisów na ciasteczka jakie pojawiły się do tej pory na blogu, więc jeśli lubicie intensywny smak cytryn, to zachęcam do upieczenia :) 

Składniki na ok. 15 ciastek:
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki stopionego i przestudzonego masła
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 dużych, sparzonych cytryn
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Cukier, jajko oraz żółtko ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5-7 minut. 

Do masy jajecznej, cały czas miksując, wlewamy cienkim stromieniem masło. Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. 

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną łączymy z proszkiem do pieczenia oraz solą i dodajemy po łyżce do  masy jajeczno maślanej. 
Kiedy powstanie gładnie ciasto wyłączamy mikser i dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. 
Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut (początkowo ciasto jest dość luźne, ale po tym czasie nabierze właściwej konsystencji). 

Z ciasta formujemy kulki odrobinę większe niż orzech włoski i obtaczamy je cukrze pudrze. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 3 rzędy po 3 kulki) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 

Pieczemy 10-11 minut (w zależności od wielkości)
Będziecie mieć wrażenie, że ciastka są niedopieczone w środku, ale tak właśnie powinno być ;) 

Po wyjęciu z piekarnika ciastka od razu przekładamy na kratkę. Pozostawienie ich na gorącej blaszce może sprawić, że będą zbyt spieczone od spodu. 

Podobnie postępujemy z drugą partią ciastek. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 9 marca 2020
Tagi: cytryna kokos
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Kasia
Kasia
15.03.2020 14:23 odpowiedz
Ciasteczka przepyszne! Mocno cytrynowe, w srodku rzeczywiście miękkie. Kokos wyczuwalny, natomiast tworzy tylko fajną teksture, gdyż w całości pochłania sok cytrynowy ???? cudowne!