
Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciasteczek.
Zwłaszcza tych, które sprawiają, że dom wypełnia ciepły, cynamonowo maślany aromat.
I takie są właśnie te ciasteczka.
Proste, niezbyt wyszukane, ale idealne jako dodatek do kawy czy herbaty.
Możecie przygotować też do nich polewę, ale i bez niej nie można poprzestać na jednym :)

- 375 ml mąki
- 125 g miękkiego masła
- 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 pełna łyżka stopionego masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
Opcjonalnie na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kremówki
- 1 łyżeczka masła
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitego ciasta. (Jeśli nie posiadacie malaksera, zagniećcie je ręcznie.)
Ciasto wałkujemy na obficie podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz cynamonem i zwijamy w ciasny rulon, który wkładamy do lodówki na okoł godzinę.
Schłodzone ciasto kroimy na krążki o grubości około 1 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy do lekkiego zrumienienia, ok. 10-12 minut.
Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
Jeśli chcecie udekorować je polewą połączcie drobno posiekaną czekoladę z masłem i kremówką i podgrzewajcie w kąpieli wodnej do czasu powstania gładkiej masy.
Smacznego!
Opublikowano: 10 października 2018
Kategoria:
Ciasteczka
Podałam w ml, ponieważ często szklanki mają 200 lub 220 ml :)