0

Ciasteczka cynamonowe



Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciasteczek. 
Zwłaszcza tych, które sprawiają, że dom wypełnia ciepły, cynamonowo maślany aromat.
I takie są właśnie te ciasteczka. 
Proste, niezbyt wyszukane, ale idealne jako dodatek do kawy czy herbaty. 
Możecie przygotować też do nich polewę, ale i bez niej nie można poprzestać na jednym :)
 

Składniki:
  • 375 ml mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
  • 1 pełna łyżka stopionego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
 
Opcjonalnie na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kremówki
  • 1 łyżeczka masła
 
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitego ciasta. (Jeśli nie posiadacie malaksera, zagniećcie je ręcznie.)
Ciasto wałkujemy na obficie podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz cynamonem i zwijamy w ciasny rulon, który wkładamy do lodówki na okoł godzinę.

Schłodzone ciasto kroimy na krążki o grubości około 1 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy do lekkiego zrumienienia, ok. 10-12 minut.

Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.

Jeśli chcecie udekorować je polewą połączcie drobno posiekaną czekoladę z masłem i kremówką i podgrzewajcie w kąpieli wodnej do czasu powstania gładkiej masy.
Smacznego!

Opublikowano: 10 października 2018
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.