18

Chlebek cukiniowy z jogurtem i orzechami


Kolejny pomysł na orzechowy wypiek. Ciasto jest naprawdę pyszne. Bardzo wilgotne - dzięki cukinii - ale jednocześnie bardzo lekkie. Nie zbyt słodkie. Jestem pewna, że znajdzie wielu zwolenników.


 


Składniki:


 


* 1 szklanka podpieczonych i posiekanych orzechów

* 2 szklanki mąki

* 1 łyżeczka sody

* 1/2 łyżeczki soli

* 3/4 szklanki cukru

* 2 duże jajka

* 1/2 szklanki jogurtu

* 1/2 szklanki oleju

* 1 średnia cukinia


 


Cukinię ucieramy na grubych oczkach (razem ze skórką) i odciskamy na sicie. Cukier ubijamy z jajkami i dodajemy olej oraz jogurt. Wszystkie suche składniki i 3/4 orzechów łączymy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Kiedy wszystko dokładnie się połączy dodajemy cukinię i jeszcze chwilkę mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka).


 


Smacznego :)

 

 



 

 




Opublikowano: 19 maja 2010
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
olciaky
23.05.2010 19:38 odpowiedz
Mniam, ależ zachęcająco i zdrowo:P wygląda;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.05.2010 09:36 odpowiedz
Kasiu w najbliższym czasie dodam Cię do czytanych :)
katarzyna_sar
21.05.2010 07:57 odpowiedz
Fajny pomysł na chlebek , piękny!
Mam pytanko, może wymienimy się linkami. Ja już Twój blog dodałam do Twojego, co Ty na to??, pozdrawiam:-)
nemisiek
20.05.2010 20:14 odpowiedz
Rewelacyjny chlebek! Malutki i pełen pyszności!! Przepis zachowam do wykorzystania:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.05.2010 10:58 odpowiedz
Dziękuję za wszystkie komentarze i sugestie odnośnie przepisów :)
iwaaaa1234
20.05.2010 10:08 odpowiedz
Kapitalnie się prezentuje !!!!!!!!!
Gość
20.05.2010 08:17 odpowiedz
Jak zwykle wygląda pięknie i pewnie tak smakuję. Podczytuję Cię od niedawna i na razie zrobiłam Tort nutellowy i muszę przyznać pychotka i tak smakuje dokładnie tak jak go opisujesz-mocno czekoladowy, z wyczuwalnym smakiem nutelli, wilgotny i puszysty. Niebo w gębie. Z niecierpliwością czekam na kolejne specjały.
K.
atina_bc
20.05.2010 05:56 odpowiedz
Pysznie wygląda:)
myniolinka
19.05.2010 21:04 odpowiedz
zapisuję! w sezonie cukiniowym wypróbuję z pewnością! rozsmakowałam się w cukiniowych ciastach w zeszłym roku... bardzo smaczne wychodzą :)
wiosna55
19.05.2010 20:43 odpowiedz
Do tej pory u mnie cukinia występowała tylko na wytrawnie. Czas to zmienić, bo przepis ciekawy i efekt końcowy wygląda super.
Teina
19.05.2010 20:36 odpowiedz
On jest dosłownie wypchany orzechami, powalił mnie;)
nobleva
19.05.2010 18:43 odpowiedz
A to fajne jest :)
amarantqa
19.05.2010 18:25 odpowiedz
Cukinii w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, a lubię ją bardzo, więc na pewno przy najbliższej okazji skorzystam :)
wygląda pysznie!
majanaboxing
19.05.2010 16:21 odpowiedz
Pyszne to ciacho! Z cukinią, jogurtem i orzechami - pyszne połączenie jak dla mnie:)
izaa_a
19.05.2010 14:53 odpowiedz
chlebek wygląda pięknie i ta posypka na wierzchu...;)
gwiazdka.w.kuchni
19.05.2010 11:16 odpowiedz
ale z orzechami zaszalałaś, wow! chlebek cukiniowy jeszcze przede mną, już wiem, że trudno mi będzie przepis wybrać...
milk_chocolate84
19.05.2010 11:16 odpowiedz
Bardzo fajne ciacho :) Zdjęcia jak zwykle mówiące "upiecz mnie, upiecz" :)
mydelicious
19.05.2010 10:30 odpowiedz
ależ on jest piękny! zachwycający!