2

Chleb pszenny z oliwą i pieczonym czosnkiem




Jeśli należycie do grona osób które samodzielnie wypiekają chleby na zakwasie, a dodatkowo (tak jak ja) jesteście fanami czosnku, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Pasta z pieczonego czosnku i oliwy nie tylko nadaje mu wspaniałego smaku, ale też sprawia, że przepięknie pachnie.

Ja wykorzystałam bardzo dużą główkę naszego, polskiego czosnku. Jeśli nie uda Wam się znaleźć tak dużej główki, możecie użyć nawet 1,5 główki standardowego rozmiaru.

Oczywiście odradzam czosnek z Chin, który nie tylko ma zupełnie inny smak, ale po upieczeniu zamiast słodki, robi się gorzki.

Składniki na 1 bochenek:

Levain:

* 20 g zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)

* 90 g mąki pszennej chlebowej

* 60 g wody

Gotowe ciasto:

* 320 g mąki pszennej chlebowej

* 50 g mąki pszennej razowej (graham)

* 260 g wody

* 35 g oliwy

* 1 duża główka czosnku

* cały levain

Wodę, mąkę oraz zakwas łączymy ze sobą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Czosnek owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy około 40-45 minut, do czasu aż będzie bardzo miękki, a następnie obieramy go z łupin i miksujemy z oliwą przy pomocy blendera na gładką pastę. 

Levian łączymy z pastą czosnkową oraz pozostałymi składnikami chleba i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, przy pomocy miksera z hakiem przez 6 minut - 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 na drugiej). 

Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W połowie wyrastania ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy dłonią, rogi zawijamy do środka i składamy je dwukrotnie na pół. Złożone ciasto ponownie umieszczamy w misce. 

Po 2 godzinach z ciasta formujemy bochenek o podłużnym kształcie i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. 

Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. (na ostatnie 20 minut zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni). 

Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce. 

Smacznego :)


Opublikowano: 6 września 2015
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
majanaboxing
06.09.2015 21:58 odpowiedz
Śliczny chleb i z pewnością pyszny. :)
Karolina
06.09.2015 17:13 odpowiedz
Ale cudowny <3