
Caldo Verde to tradycyjna, portugalska zupa, którą my - Polacy - możemy porównać do naszego kapuśniaku. Jednak zamiast tradycyjnej kapusty jej głównym składnikiem jest jarmuż, a zamiast żeberek czy naszej swojskiej, wędzonej kiełbasy, element mięsny stanowi chorizo. Od Waszych preferencji zależy tylko, czy wybierzecie wersję łagodną, czy pikantną.
Podobnie jak kapuśniak zupa ta jest dość sycąca i świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne dni, a jeśli dodatkowo zdecydujecie się na pikantną wersję kiełbasy, będzie Was przyjemnie rozgrzewać.
Składniki:
* 2 litry domowego bulionu warzywnego
* 150 g dobrej jakości kiełbasy chorizo
* 100-120 g jarmużu (bez grubszych łodyg)
* 4 średniej wielkości ziemniaki
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 1 łyżka oliwy
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* 2 szczypty pikantnej papryki w proszku
* 2 szczypty cukru
* sól i pieprz do smaku
Na oliwie podsmażamy pokrojone w półplasterki lub kostkę chorizo. Kiedy kiełbasa lekko się zrumieni dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cały czas mieszając podsmażamy je przez kolejne 2 minuty, po czym zalewamy je gorącym bulionem i gotujemy przez około 10 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie odławiamy ich około pół szklanki i miksujemy z kilkoma łyżkami wywaru na puree. Do zupy dodajemy posiekany jarmuż, a po około 10 minutach pomidory, paprykę, cukier oraz zmiksowane wcześniej ziemniaki. Gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wrzątku.
Smacznego :)
Opublikowano: 19 października 2016
Kategoria:
Zupy