16

Bułeczki czosnkowe




Drożdżowe bułeczki z czosnkiem to propozycja dla wszystkich fanów czosnku (nie tylko w postaci czosnkowego pieczywa).

Dodatek czosnku do ciasta oraz do maślanej glazury sprawiają, że bardziej czosnkowe już być nie mogą :)

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków lub z masłem.

Składniki na 10 bułeczek:

* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej

* 20 g świeżych drożdży

* 3/4 szklanki ciepłej wody

* 4 łyżki mleka

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżeczka soli

* 2 spore łyżki oliwy (+ ok. 3 łyżki do formowania bułek)


* 3 ząbki czosnku

Glazura:

* 100 g masła

* 3 duże ząbki czosnku

* 1 spora szczypta soli

Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Kubek szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Oliwę podgrzewamy w malutkim rondelku (powinna być mocno ciepła, ale nie bardzo gorąca) i dodajemy do niej starty na drobnych oczkach tarki czosnek. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Mąkę łączymy z solą, dodajemy ciepłą wodę, drożdże oraz oliwę z czosnkiem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kulek (jeśli wolicie mniejsze bułki, to na 12) i na nasmarowanym oliwą blacie rolujemy je do chwili uzyskania cienkiego "sznurka" o długości około 40-45 cm. Następnie składamy go pół i zawiązujemy w supełek.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte bułki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia). W czasie kiedy się pieką, przygotowujemy glazurę. 

Masło topimy w małym rondelku i dodajemy do niego starty na tarce czosnek oraz sól. Cały czas mieszając podgrzewamy około minutę, a następnie zdejmujemy je z palnika i odstawiamy na około 10 minut, aby masło przeszło aromatem czosnku.

Od razu po wyjęciu z piekarnika bułki smarujemy dość obficie masłem i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)


Opublikowano: 28 stycznia 2016
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2016 20:03 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że bułeczki przypadły do gustu :)
Barbara z Krakowa
Barbara z Krakowa
15.04.2016 13:49 odpowiedz
Od ostatniego wpisu robilam te Bułeczki kilkakrotnie , sa po prostu boskie. Dzis jako dodatek do przepyszne j zypy gołabkowej. Pozdrawiam Krajankę i dziekuje za ten cudowny blog....
Asia
Asia
28.02.2016 10:31 odpowiedz
Super bułeczki, uwielbiamy w domu czosnek, więc na pewno zrobię i się pochwalę, mam tylko pytanie odnośnie drożdży - chciałabym użyć instant, więc czy jedno opakowanie 7g będzie ok? I czy zmienić coś w przepisie w związku z tym? Bo wiem, że nie trzeba robić zaczynu przy drożdżach instant
kasandraa6
21.02.2016 20:20 odpowiedz
Cudowny kształt, pozdrawiam
Ewa
Ewa
16.02.2016 09:51 odpowiedz
Bułki czosnkowe różne robiłam, ale tak jeszcze nigdy nie zaplatałam. Przepięknie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2016 14:18 odpowiedz
Tak. W lodówce drożdże zostaną "uśpione". Po wyjęciu z lodówki trzeba dać im ok. 1,5 godziny, żeby znów były aktywne :)
ewela
ewela
12.02.2016 09:43 odpowiedz
chodziło mi o sobotę:) Dziś zrobię a jutro będę piekła. Jak wyjmę z lodówki, to muszę zostawić do wyrośnięcia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2016 21:19 odpowiedz
Ciasto w piątek a pieczenie w niedzielę? Obawiam się, że to nie jest najlepszy pomysł. Ale w sobotę wieczorem jak najbardziej. Ciasto może przeczekać w lodówce.
ewela
ewela
11.02.2016 19:56 odpowiedz
Kasiu chciałabym zrobić ciasto jutro a w niedzielę upiec, da radę? Na noc wstawiłabym do lodówki.
Barbara z Krakowa
Barbara z Krakowa
07.02.2016 12:25 odpowiedz
Właśnie zrobiłam, PRZEPYSZNE. Pozdrawiam Barbara z Krakowa
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.02.2016 20:10 odpowiedz
Oczywiście :)
o.zak
06.02.2016 14:06 odpowiedz
Czekają w kolejce na moją wenę :) przeraża mnie rolowanie i wiązanie w supełki ... Ale chyba tradycyjny kształt bułeczkowy też może być?
ewa-r
29.01.2016 21:48 odpowiedz
Śliczne bułeczki :), musiały być pyszne. Jak ładnie "zawiązane" :)
judik1119
29.01.2016 15:18 odpowiedz
Wyglądają ślicznie, a do tego wyobrażam sobie jakie musiały być pyszne :)
slodkieniebo
28.01.2016 10:40 odpowiedz
Piękny kształt ! :)
Katarzyna Rzepecka
28.01.2016 09:36 odpowiedz
Och, piękne te bułeczki :) pierwszy raz widzę takie wiązanie, świetny pomysł :)