15

Brownie z czereśniami


Pani w osiedlowym warzywniaku zachwalała czereśnie. W sumie nie dziwię się - tak wielkich i pięknych czereśni dawno nie widziałam. "Pani, weź se - bez robaka". No, skoro bez robaka... Jak się nie skusić? :)

Kupiłam kilogram i juz w drodze do domu postanowiłam, ze część przeznaczę na brownie. Czekolada i czereśnie to dla mnie połączenie jeszcze lepsze niz czekolada i wiśnie. A to brownie było pyszne. 

Składniki:

* 165 g masła

* 230 g gorzkiej czekolady*

* 3 jajka

* 2 żółtka

* 100 g cukru

* 1 kopiata łyżka mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 szczypta soli

* 1 pełna szklanka wydrylowanych czereśni

Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut na najwyższych obrotach miksera (do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta) a następnie dodajemy sól, mąkę, kakao i masę czekoladowo maślaną. Miksujemy do chwili aż składniki się połączą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy. Wylewamy na niego połowę ciasta na którym układamy czereśnie i przykrywamy je resztą ciasta. 

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Ciasto wyjmujemy po tym czasie nawet jeśli wyda się Wam, że w środku jest półpłynne. Ciasto uzyska właściwą konsystencję kiedy całkiem wystygnie (trzeba dać mu około 10-12 godzin) ale pamiętajmy, że brownie nigdy nie trzymamy w lodówce ponieważ wysycha i twardnieje. 

Przestudzone ciasto posypujemy delikatnie kakao i dekorujemy czereśniami.

Smacznego :)

 



* Ja użyłam czekolady marki Fine Food dostępnej w halach Makro.
 


Opublikowano: 2 sierpnia 2012
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
matylda
05.08.2012 21:49 odpowiedz
nigdy nie próbowałam brownie z czereśniami, chyba jednak wolę czereśnie na surowo. :) ale ciasto wygląda pysznie.
jolantaszyndlarewicz
03.08.2012 13:18 odpowiedz
Dobra Kasiu to skoro tak je zachwalasz to musisz upiec jeszcze jedno i koniecznie wysłac je do mnie kurierem ...bo u mnie czereśni już nie ma:) cudowne ciasto:) buziaki
nemisiek
03.08.2012 11:58 odpowiedz
Skuszę się na kawałek:)
karmel-itka
02.08.2012 21:45 odpowiedz
ale szałowe zdjęcie, Kasiu!
magda
02.08.2012 20:14 odpowiedz
jak bez robaka to pewnie, ze trzeba brac! ^^
pyszne ciasto! mam ochote na kawalek :-)
zawsze.oliwek
02.08.2012 16:25 odpowiedz
jak czereśniowe to zabierał całe pod pachę i zmykam ;)
fajne zdjęcie :)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
02.08.2012 12:45 odpowiedz
I ja uwielbiam połączenie czereśni z czekoladą, porywam kawałek, bo pomimo ochoty na ciacho, piec mi się nie chce, chociaż chłopcy już narzekają;)
judik1119
02.08.2012 12:22 odpowiedz
Kasiu zachwycające! A to połączenie z czereśniami musi być wyśmienite!:)
shinawa
02.08.2012 11:13 odpowiedz
idealny :)
Maggie
02.08.2012 10:28 odpowiedz
Reklama dzwignia handlu ;)
A brownie wyglada wspaniale.
gosik2.0
02.08.2012 10:03 odpowiedz
Tak już widzę. Przeoczyłam informację.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2012 10:01 odpowiedz
W przepisie jest informacja, ze tortownica ma 20 cm :)
gosik2.0
02.08.2012 09:38 odpowiedz
Zamieniam czereśnie na wiśnie i "porywam" kawałek!
Drobne pytanie? Jak jest średnica formy? 21 cm? Pozdrawiam.
Madzialena
02.08.2012 09:34 odpowiedz
Przepiękne zdjęcie, zakochałam się w nim :) A ciasto musiało smakować genialnie, równie genialnie jak wygląda :)
asik.77
02.08.2012 08:30 odpowiedz
Mniam - czekolada i czereśnie, super połączenie :)