22

Brownie idealne z figami


Witam po weekendzie :) Po weekendzie (przynajmniej dla mnie) pełnym wrażeń i dobrej zabawy. Po raz trzeci spędziłam w Warszawie dwa wspaniałe dni z kolejną wygraną w konkursie organizowanym przy współpracy z firmą Amica. 

Było mi tym milej, że tym razem trafiło na inną bloggerkę :) Była Nią Paulina z bloga lendryggen.blogspot.com na który serdecznie Was zapraszam. I pomimo, iż Paulina ma dopiero 16 lat, ma w sobie ogromną pasję i jest na prawdę cudowną, ciepłą osobą. 

Dzięki miętowej pannacocie z musem malinowym, podanej na krążku brownie, zaserwowanej z czekoladową miseczką wypełnioną lodami malinowymi i miętową kawą, w kuchni Pauliny zagości niebawem nowy piekarnik :)

Do tego przepisu pozwoliłam sobie zasugerowac Paulinie brownie wegług przepisu, który dopracowywałam około 2 lata. Moim zdaniem jest to ostateczny i idealny przepis na brownie. Ja przygotowałam go tym razem z figami, ale przyznam szczerze, że na pierwszy raz powinniście przygotowac go "solo", bez żadnych dodatków. Co najwyżej proponuję polac go już po upieczeniu musem przygotowanym ze świeżych malin i odrobiną ciepłego sosu czekoladowego. 

Składniki:

* 165 g masła

* 230 g gorzkiej czekolady

* 3 jajka

* 2 żółtka

* ziarna z połowy laski wanilii

* 100 g cukru

* 1 kopiata łyżka mąki

* 1 czubata łyżka kakao

* 1 szczypta soli

* 5 dojrzałych fig

Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut na najwyższych obrotach miksera aż masa będzie jasna i sporo powiększy objętość. Do masy jajecznej dodajemy wanilię oraz mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 18x18 cm a na wierzchu układamy przekrojone na pół figi (pierwsze zdjęcie). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 25-28 minut. Ciasto wyjmujemy po tym czasie nawet, jeśli wydaje się Wam, że nie jest dopieczone. Ciasto dojdzie podczas studzenia, a w brownie najważniejsze jest to, bo było wilgotne i miało charakterystyczną dla brownie strukturę (drugie zdjęcie). 

W przypadki brownie musimy pamiętać, że tego ciasta nie należy trzymać w lodówce, ponieważ twardnieje i robi się nie dobre. Idealną konsystencję na ciasto temperatury pokojowej. 

Smacznego :)

 



 



Przepis własny


Opublikowano: 24 października 2011
Tagi: czekolada figi
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Angelika
Angelika
05.09.2016 22:18 odpowiedz
Wygląda cudownie i już jutro wypróbuję przepis :) Mam tylko małą sugestię, aby zwracała Pani uwagę na literówki. Proszę nie odbierać tego negatywnie :)
Mam nadzieję, że będzie pysznie bo brownie wprost uwielbiam ^^
Gość
Gość
21.02.2016 17:51 odpowiedz
Pierwsze brownie w moim zyciu i sukces.Maz byl zachwycony.Dziekuje za wspanialy przepis
patrycja214
patrycja214
02.11.2012 13:09 odpowiedz
Przepis rewelacyjny i pyszny, a jak czekolada to tylko Lindt, nadaje narawdę wyrazisty smak i zapach, któremu nikt się oprze,, w bardzo szybkim tempie pozostały, tylko okruszki :)
KARLITO
KARLITO
23.08.2012 07:41 odpowiedz
SUP4ER PRZEPIS, POZDRAWIAM SERDECZNIE
Christine
01.11.2011 06:31 odpowiedz
Czesc Kasia,

Love the figs. Your fantastic recipe has been choosen and we've created a guessing game with the ingredients. Congrats on being selected!! :)

You can view the game here -- http://www.knapkins.com/guess_games/241?source=blog" rel="nofollow">www.knapkins.com/guess_games/241?source=blog
jolantaszyndlarewicz
26.10.2011 17:09 odpowiedz
Kasiu po pierwsze to gratulacje:) ...a po drugie to wspaniałe brownie Ci wyszło ....warte było tych 2 lat:) ...na pewno je wypróbuję ...z tym, że ja bez fig ...tak saute:) pozdrawiam Kochana:)
magdalena
magdalena
25.10.2011 14:25 odpowiedz
cudnie to wygląda! :)
Karola, Smaczny Kąsek
25.10.2011 12:20 odpowiedz
O jejku! Fantastyczne połączenie! Figi i brownie... Królestwo za kawałek! :)
zjedz_mnie
25.10.2011 10:19 odpowiedz
Oj świeżutkie figi razem z brownie, pycha ;]
zauberi
24.10.2011 22:01 odpowiedz
brownie było pyszne :), nic dziwnego, że deser podbił serca jury
od-kuchni
24.10.2011 19:00 odpowiedz
Brownie i figi - Kasiu, już zdążyłam się zakochać w tym połączeniu!
kabamaiga
24.10.2011 17:30 odpowiedz
Wygląda obłędnie.
majanaboxing
24.10.2011 17:23 odpowiedz
Kocham figi. Muszę kiedys spróbować brownies z figami :)
Ola
Ola
24.10.2011 16:56 odpowiedz
Ale piękne zdjęcia!
Praline
24.10.2011 15:27 odpowiedz
Kasiu było cudownie! :))
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i nie mogę się doczekać, naszego kolejnego spotkania!
Brownie jest pyszne!

Uwaga Wszyscy Czytający!
Pragnę dodać, że ciasto przynajmniej trzy dni jest świeże! :)

Pozdrawiam i całuję,
Praline
paula_es
paula_es
24.10.2011 13:37 odpowiedz
Kasiu, tak miło było Cię poznać!
Już pisałam do Paulinki, że dziś robię jej wygraną pannęcottę;) z Twoim brownie pod nią.

(to ja, druga, a w zasadzie trzecia z Paulin, z którymi miałas do czynienia w ten weekend- od buche de noel;)
evita0007
24.10.2011 10:47 odpowiedz
Ja nigdy nie jadłam fig,ale ciacho cudowne :)
mnemonique
24.10.2011 10:30 odpowiedz
niesamowity ten rzut z góry!!! pięknie wygląda i bardzo sycąco!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2011 10:25 odpowiedz
Przepraszam, to się więcej nie powtórzy :)
zawsze.oliwek
24.10.2011 10:24 odpowiedz
ale ciacho! :) zgadzam się z asiek- to niehumanitarne z samego rana pokazywać takie cudo ;)
asiek_ba
24.10.2011 09:28 odpowiedz
Kasiu, jesteś bez serca tak od rano katować TAKIM ciachem!! Brownies robiłam w wielu odsłonach, z figami jeszcze nie... wygląda obłędnie!
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę!
Asiek
Kucharenka
24.10.2011 07:56 odpowiedz
Nie przepadam za figami ale gratuluję przepisu. A ciasto wyglada zjawiskowo :-) pozdrawiam